AlbumsRecensies

Joesef – Play Me Something Nice (★★★★): Schotse sad boy met soul

Op Spotify is zijn muziek te vinden in afspeellijsten als ‘Lowkey’, ’Easy’, ‘Sweet Soul Sunday’ en ‘Alternative R&B’. Die titels geven goed weer wat je van de Schotse Joesef kan verwachten. Zijn muzikale carrière nam een start toen een vriend – en nu ook manager – hem “California Dreaming” hoorde zingen op een dronken open mic night. Hij begon helemaal op zijn eentje muziek te maken in zijn slaapkamer in Dennistoun in Glasgow. Vervolgens wist hij met zijn allereerste optreden de King Tut in Glasgow uit te verkopen, en dat zonder enig nummer uit te brengen. Dat deed alleen Lewis Capaldi hem voor. Hij blijft even hard gaan, want na drie prachtige singles mogen we dan nu zijn volledige ep Play Me Something Nice verwelkomen.

Zes nummers lang horen we de heerlijke stem van Joesef verhalen vertellen over liefdesverdriet. Dat zijn liefdesleven niet altijd van een leien dakje loopt, wordt al duidelijk vanaf de opener. “All I Ever Wanted” duurt maar anderhalve minuut en is geen uitzonderlijk stukje muziek, maar het creëert wel meteen de typerende droeve en toch warme sfeer. Met het geluid van regen op de achtergrond daar nog eens bij, lijkt het helemaal alsof we op de koffie zijn bij een vriend, die ons in vertrouwen neemt over zijn gevoelens.

Wat deze ep extra intens maakt, is het feit dat alle verhalen ook echt gebeurd zijn. De eerste liefde van Joesef krijgt de hoofdrol op Play Me Something Nice. In een interview met Glasgowist zei hij over zijn hartverscheurende eerlijkheid het volgende: ‘I don’t think I have a tune that’s not me pulling out my own guts and wearing them like a scarf.’ En die sjaal draagt hij met stijl. “Limbo” toont hoe fel die teksten binnenkomen wanneer ze gepaard gaan met de lo-fi r&b en zijn zwoele soulstem. Soms zijn er ook wat jazz- en popinvloeden te horen, en dat toont dat Joesef talent heeft voor het combineren van verschillende stijlen tot één uniek geluid.

Net als “Limbo” kwam ook pièce de résistance “Loverboy” eerder al uit als single – al krijgt die nu concurrentie van titeltrack “Play Me Something Nice”. De lyrics van “Loverboy” schreef de singer-songwriter met een kater de ochtend nadat hij zijn ex voor de eerste keer terugzag op een feestje. Dat vreselijke gevoel van die avond brengt hij op een manier die ons hart genadeloos breekt, maar ook snel weer aan elkaar lijmt door de herhaling van het zalvende zinnetje ‘Loverboy, every little thing is gonna be alright.‘ Zo gaat het eigenlijk met al zijn songs, pijn en troost gaan hand in hand. Na afsluiter “Don’t Give In” zijn we overtuigde aanvoerders van de Joesef-fanclub.

Joesef wilde met deze ep een samenhangend geheel neerzetten, en daarin is hij met glans geslaagd. Van begin tot eind neemt hij ons mee in zijn heartbreak cocon. Jammer genoeg telt dit plaatje maar twintig minuten, en zijn we dus genoodzaakt om dezelfde nummers opnieuw en opnieuw te beluisteren. Wij snakken naar meer van dit en kunnen amper wachten op nieuw materiaal. Dat de man zijn inspiratie uit de triestigste episodes van zijn leven haalt, doet ons zelfs bijna stiekem hopen op nieuw hartverdriet. Maar wie weet verrast hij ons in de toekomst wel met soulvolle songs over leuke, positieve dingen… al betwijfelen we dat.

Volgend jaar kunnen we op woensdag 4 maart allemaal samen gaan huilen en dansen in de Witloof Bar van de Botanique, want dan is Joesef aan zijn eerste Europese tour bezig. Binnenkort kunnen de tickets daarvoor hier gescoord worden.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joesef - "East End Coast"

Dat de Schotse Joesef fan is van een gezellig weemoedige soulpopsong hoeven we je ondertussen niet meer uit te leggen. Wie de…
InstagramLiveRecensies

Joesef @ Ancienne Belgique (AB Club): Gedeelde hoop en hartzeer

Heel wat fijne muziek gisteren in de hoofdstad. In de inkomhal van de Brusselse Ancienne Belgique stroomde een uitgelaten menigte toe voor…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Joesef - "It's Been a Little Heavy Lately"

Met zijn soulvolle indiepop wist de Schotse sad boy Joesef ons gevoelige muziekhart vanaf het eerste moment te verwarmen. Na de melancholische…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.