InstagramLiveRecensies

The Haunted Youth @ Ancienne Belgique: Oogsten wat je gezaaid hebt

© CPU – Senne Houben

Lang op voorhand de Ancienne Belgique uitverkopen zonder dat je zelfs maar een album hebt uitgebracht, het is niet aan iedere (Belgische) band gegeven. Dat The Haunted Youth deze pluim op zijn hoed mag steken heeft het natuurlijk grotendeels te danken aan het feit dat ze ruim anderhalf jaar geleden tot een van de drie laureaten werden gekroond van De Nieuwe Lichting op StuBru. Beweren dat de band rond Joachim Liebens enkel hierdoor ’s lands bekendste zaal weet te vullen, zou echter een erg grote tekortkoming zijn aan diens muzikale kwaliteiten. Dankzij een uitgekiende tactiek – maar liefst zes singles werden voor de release van Dawn Of The Freak uitgebracht -, het geduldig polijsten van de songs voor het album en de overtuigende live-performances wonnen de Limburgers al vele muzikale zieltjes. Hoog tijd dus om te oogsten wat er zorgvuldig gezaaid werd de afgelopen tijd.

Als aperitief kregen we de elektronische vibes van Bobbi Lu voorgeschoteld. De Britse met domicilie in Brugge, tevens een van onze Grote Beren van Morgen uit 2022, trachtte in haar eentje de AB in de juiste sfeer te krijgen. Invloeden van James Blake en FKA Twigs bleken nooit veraf tijdens haar set. Vertrekkende vanuit eerder rustige pianomelodieën werd er laag per laag opgebouwd naar een pompende climax. De voorgeprogrammeerde elektronica zorgde ervoor dat Bobbi Lu haar handen vol had tijdens haar performance, maar gaven ons wel het gevoel dat er een volledige band op het podium stond. Vooralsnog is er online heel weinig materiaal van haar te vinden, iets waarvan we hopen dat er snel verandering in zal komen.

© CPU – Senne Houben

‘What’s up AB?’, brulde Joachim Liebens na opener “Broken” door zijn microfoon. De ijzersterke gitaarriff en bij uitbreiding volledige song zette meteen de toon voor wat komen zou. Gesteund door zijn vierkoppige band kreeg de Limburger quasi meteen de handen op elkaar. Dat The Haunted Youth meer is dan het project van Joachim Liebens maakten de foutloos spelende bandleden gisteren meer dan duidelijk. De onderlinge interactie was er alvast, die naar het publiek iets minder. Al heeft de dromerige indiepop van The Haunted Youth dit ook niet meteen nodig.

Met enkel album Dawn Of The Freak onder de arm hoefden we weinig verrassingen in de setlist te verwachten. Toch waren het net de albumtracks die ons op plaat iets minder konden bekoren die gisteren een ijzersterke indruk nalieten. De opbouw, maar vooral de uithaal van Liebens op het einde van slow burner “House Arrest” ging door merg en been. Niet veel later legde het publiek elkaar het zwijgen op tijdens een uiterst doorleefde versie van “Fist In My Pocket”, die live ook extra body kreeg dankzij het subtiele samenspel met gitarist Tom Stokx.

© CPU – Senne Houben

Laat de muziek zijn werk maar doen, moet de band gedacht hebben. Op visueel vlak viel er – op enkele neerdalende vleermuizen na – weinig te beleven. De lichtshow die op het juiste moment de verschillende bandleden in de spotlights plaatste voldeed binnen deze setting. Het Limburgse accent in de verschillende vloeken die Joachim Liebens uit verwondering afvuurde, toverde dan wel weer een glimlach op de gezichten van de fans.

Dat jong en iets minder jong hun gading vinden in de songs van The Haunted Youth heeft niet enkel met de muzikaliteit te maken, maar ook met de doodeerlijke tekst die Liebens neerpent om zijn innerlijke demonen te verjagen. Hitsingle “Teen Rebel” werd volledig gescandeerd door het publiek, iets waarvan je als jonge songwriter nooit van durft te dromen als je je ziel blootlegt tijdens het schrijfproces in je slaapkamer. Hoe de andere single “Gone” live extra proporties aangemeten kreeg, getuigde van lef en volwassenheid. De ietwat grote break die opnieuw uitmondde in de hoofdmelodie, tilde het nummer als het ware live naar een nog hoger niveau.

© CPU – Senne Houben

Na een klein uurtje verdween de band al van het podium om zich vervolgens met een cover van “Cast No Shadow” te uiten als Oasis fans. “Coming Home” werd de uiteindelijke afsluiter van een relatief kort, maar boeiend optreden dat niet nodeloos verlengd werd. The Haunted Youth bewees moeiteloos dat ze klaar zijn om zalen van het kaliber als de AB naar hun hand te zetten. Een succesverhaal dat ongetwijfeld vervolgd zal worden.

In het voorjaar van 2023 staat The Haunted Youth onder andere in VIERNULVIER in Gent (18 april) en op Les Nuits Botanique (3 mei). Alle tourdata vind je via de website van de band.

Facebook / Instagram /  Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Dawn Of The Freak (intro)
Broken
Stranger
I Feel Like Shit and I Wanna Die
House Arrest
Fist In My Pocket
Teen Rebel
Gone
Wasted
Shadows

Cast No Shadow (Oasis cover)
Coming Home

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cult of Luna @ Ancienne Belgique (AB): Headbangend naar het Walhalla

Een postmetalavond voor gevorderden. Zo kondigde de AB de triple bill van Svalbard, Russian Circles en Cult of Luna aan. En daar…
LiveRecensies

Olivia Dean @ Ancienne Belgique (AB Club): Kleurrijke clubnacht

Terwijl in haar thuisland, het Verenigd Koninkrijk, de ietwat grotere clubs eigenlijk al te klein zijn geworden voor Olivia Dean, lijkt de…
InstagramLiveRecensies

Warhaus @ Ancienne Belgique (AB): Op geen foutje te betrappen

Met drie volwaardige albums onder de arm kunnen we Warhaus niet meer onder de noemer ‘zijproject’ catalogiseren. Waar Maarten Devoldere de tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.