AlbumsFeatured albumsRecensies

The Haunted Youth – Dawn Of The Freak (★★★½): Vertrouwd klinkend debuutalbum

Voor winnaars van De Nieuwe Lichting op Studio Brussel zwaaien er plotsklaps vele muzikale deuren open binnen onze landsgrenzen. De artiesten die met die eer gaan lopen, kunnen steevast rekenen op een resem optredens op de vele festivals waar ons landje prat op gaat. Helaas voor The Haunted Youth en medewinnaars Ramkot en Kids With Buns was het in volle coronaperiode net allemaal iets minder. Een legendarische Nederlandse voetballer sprak ooit de gevleugelde woorden: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, en laat die extra tijd nu net gigantisch in het voordeel hebben gespeeld van de band rond Joachim Liebens.

Het afgelopen anderhalf jaar nam de ambitieuze zanger niet enkel de tijd om elke single grondig te polijsten, maar bouwde The Haunted Youth ondertussen ook al een stevige (live)reputatie op in binnen- en buitenland. Met hun dromerige indiepop veroverden ze reeds meerdere harten na grandioze passages op onder andere Rock Werchter, Best Kept Secret en Pukkelpop. Van het album werden ondertussen reeds zes singles uitgebracht, waardoor Dawn Of The Freak heel vertrouwd klinkt.

De gelijknamige, instrumentale openingstrack van het album zet meteen de toon voor de melancholische trip waarop Joachim Liebens en zijn kompanen ons trachten mee te nemen. Doorbraaksingle “Teen Rebel” opent vervolgens echt de muzikale debatten en ook na anderhalf jaar verveelt deze song geen seconde. De effecten op de vocals, de gepaste galm op de gitaren en de dromerige synths geven het nummer nog steeds een internationaal allure. Ook hitsingle “Broken” borduurt hier lekker op voort. De lijzige gitaarriff krijgen we na al die maanden nog steeds niet uit ons hoofd.

Doorheen de volledige plaat laat Liebens ons toe om diep in zijn hart te kijken. De teksten zijn als het ware een vorm van therapie voor de zanger en naar eigen zeggen hoopt hij dat het album universeel genoeg is voor anderen om er ook hun troost in te vinden. Hoewel het niet altijd even hoopvol klinkt (‘I feel like shit and I want to die / I’ve got too many demons in my mind’), eindigt het album toch met een sprankeltje hoop (‘It’ll be all over someday soon / I will promise you’).

Die afsluiter is meteen ook het meest verrassende nieuwe nummer dat we op Dawn Of The Freak terugvinden. Uiterst breekbaar en enkel gesteund door een akoestische gitaar sluit Joachim Liebens de plaat af met “Fist In My Pocket” waarop hij volledig in de rol van singer-songwriter kruipt. Het zou ons verbazen mocht dit nummer live niet voor een prachtig rustpunt zorgen in de energieke set die The Haunted Youth neerzet.

Omwille van het grote aantal uitgebrachte singles kunnen we niet anders dan concluderen dat Dawn Of The Freak weinig nieuws onder de zon brengt. Nieuwe nummers zoals “Stranger” en “House Arrest” passen mooi in het geheel, maar zijn net niet van dezelfde kwaliteit als het reeds eerder vooruitgeschoven werk. Het voelt dus bij momenten aan alsof The Haunted Youth al zijn klasse al vooruitschoof, zonder daarbij nog wat verborgen diamanten achter te houden. Langs de andere kant is het ook niet elke (Belgische) band gegeven om op anderhalf jaar tijd een uiterst herkenbare sound te creëren.

Dankzij de gespreide aanpak, het zieltjes winnen via overtuigende concerten en met een oerdegelijk debuutalbum onder de arm zijn we er quasi zeker van dat The Haunted Youth een blijver zal zijn binnen ons eigenste muzieklandschap en hopelijk ook daarbuiten. Het zal daarenboven ook interessant zijn om te zien hoe Joachim Liebens zijn getergde ziel zal verwerken in nieuw materiaal. De dromerige gitaarpop die hij hiervoor momenteel gebruikt, past hem alleszins als gegoten.

Dit najaar stelt The Haunted Youth hun debuutplaat live nog voor in de Muziekgieterij te Maastricht (10 november), in een uitverkochte Ancienne Belgique (15 november) en maken ze deel uit van de interessante line-up van Made In Belgium te Bergen Op Zoom (19 november). In het voorjaar van 2023 staan onder andere VIERNULVIER in Gent (18 april) en Les Nuits Botanique (3 mei) op de planning Alle tourdata vind je via de website van de band.

Facebook / InstagramWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Kurt Vile & The Violaters, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Goldband en meer naar Cactusfestival 2023!

Goed nieuws vanuit het Brugse Minnewaterpark vandaag, want vandaag kondigt het Cactusfestival weer wat nieuwe namen aan. Eerder werden al The Libertines,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter vult affiche aan met Liam Gallagher, Ben Howard, Lil Nas X, Iggy Pop en veel meer!

Na een maandje afwezigheid is ook Rock Werchter weer uit zijn winterslaap gekomen, en dat doet het festival meteen met een pak…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique maakt eerste 50 namen bekend met o.a. The Haunted Youth, Courting en ECHT!

Van 27 april tot en met 7 mei kan je dit jaar weer terecht in de Brusselse Botanique voor het spannendste lentefestival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.