AlbumsRecensies

Meskerem Mees – Caesar (★★★★): Tot keizerin gekroond

De carrière van Meskerem Mees gaat als een raket. In 2020 won ze nog Humo’s Rock Rally en ondertussen heeft ze met de Montreux Jazz Award en de Music Move Europe Award al internationale onderscheidingen op de schouw staan. Daarnaast bracht ze vorig jaar met Julius een indrukwekkende debuutplaat uit. Die leverde haar een Europese tour op die haar internationale opmars nog wat extra in de verf zette. Ondanks de drukke agenda werd er naarstig verder gewerkt aan enkele nieuwe nummers, die samen met ouder, onuitgebracht werk haar eerste jaren als professionele muzikant samenvatten.

Deze verzameling in de vorm van een ep werd tot Caesar gedoopt. Net als Julius wordt deze ep uitgebracht op het label Mayway Records, dat eveneens al enkele jaren aan een flinke opmars bezig is. Met nieuwe albums van onder andere The Haunted Youth, Marble Sounds en binnenkort DIRK releaset het Kortrijkse label toch een mooi aandeel van het Belgische talent. En ook deze nieuwe ep van Meskerem Mees, die in totaal acht tracks kent, is opnieuw een schot in de roos.

Met “Best Friend” en “Cod Liver Oil and Orange Juice” kregen we reeds twee voorsmaakjes voorgeschoteld, die de verwachtingen opnieuw hoog legden. Met enkel haar stem, gitaar en ondersteuning van cellist Frederik Daelemans weet Meskerem Mees eclectische, gevarieerde nummers te brengen die live iedereen zowel stil als aan het dansen krijgen. Zo is opener “The City” een dansbare song door de snellere gitaar en zang. Het geheel klinkt ruw, wat niet onlogisch is aangezien het nummer in 2017 werd opgenomen in Mees’ slaapkamer. Toch past deze ruwheid mooi bij het nummer en is “The City” wel een aangename opener.

Het meeste bekoren ons echter de heerlijke luisternummers zoals “Best Friend” en “Away The Sparrow Flies”. De productie van deze ep werd, net als bij de debuutplaat, verzorgd door Koen Gisen. De man pleit voor een minimalistische aanpak, en dat is dankzij de fluwelen stem van Mees volgens ons een goede. In combinatie met de pakkende cellopartijen – zoals op het einde van “Try You Might”, waar de cello erg mooi op de voorgrond treedt – en backing vocals van Daelemans zorgen deze kleine nummers meermaals voor kippenvel.

Naast luistermuziek presenteert Mees af en toe ook nummers met een hoger meezinggehalte. Zo kruipen “Doesn’t Matter” en het verhaal vertellende “Charlemagne” toch makkelijk in ons hoofd. De toegankelijke en vrolijke gitaarlijn en zang liggen bij beide songs eveneens makkelijk in het oor. De ep wordt afgesloten met de vrolijk klinkende cover van “Cod Liver Oil and Orange Juice”, oorspronkelijk geschreven door de Schotse zanger Hamish Imlach. Wij gaan er alvast spontaan van meebewegen. Als verrassing heeft Meskerem Mees met “Great Dandelion” nog een gedicht opgenomen, dat ons eveneens weet te overtuigen.

Na een spectaculaire en razendsnelle start van haar carrière bevestigt Meskerem Mees met deze opvolger van Julius dat de gewonnen prijzen en internationale veroveringstocht niet uit het niets komen. Ze gaat op hetzelfde elan verder en breidt haar sterke discografie uit met enkele nieuwe parels die in een kleinschalige bezetting opnieuw iedereen zullen weten te betoveren. Wie Meskerem Mees live aan het werk wil zien, bekijkt beter snel haar sociale mediakanalen. Momenteel is ze bezig aan een Belgische tour die haar in alle hoeken van ons land brengt.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Meskerem Mees @ NTGent: Rake klappen in het zachtste jasje

Het Vlaamse vogeltje dat de laatste jaren het schoonste zingt, is zonder twijfel Meskerem Mees. Het koekoeksjong uit Gent duwde meer dan…
Muzieknieuwtjes

ESNS Exchange geeft Belgische artiesten een plaats op Europese podia

Eurosonic Noorderslag kan worden omschreven als het grootste showcasefestival van Europa. Jaarlijks komen er honderden Europese bands af om daar de wereld…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 4): En op het einde wint de groove

Het is een cliché, maar de laatste dag van een festival is altijd wat lastiger. Zeker op Pukkelpop waar we 260 artiesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.