AlbumsFeatured albumsRecensies

Meskerem Mees – Julius (★★★★½): Een collectie tijdloze parels

Het afgelopen jaar kon je niet om Meskerem Mees heen. De carrière van de jonge singer-songwriter groeide zo snel dat je haast zou vergeten dat ze met slechts één nummer en een handvol liveshows ieders hart overwon. Inclusief dat van de jury van Humo’s Rockrally en Sound Track waar ze dan ook twee keer als winnares eindigde. Sinds die eerste single “Joe” zijn er nog enkele gevolgd en vandaag pakt de jongedame uit met debuutplaat om trots op te zijn: Julius.

Met haar droomdebuut ”Joe” wist Mees heel wat deuren te openen in binnen- en buitenland. Zo speelde ze onder meer op Werchter Parklife, maar maakte ze ook stops in Berlijn, Parijs en zelfs het prestigieuze Montreux Jazz Festival in Genève. Na een single met Tourist LeMC die haar heel wat airplay bezorgde, reikte Meskerems bereik nog verder en kunnen we zeker en vast stellen dat de 22-jarige jongedame op veroveringstocht is vertrokken. Haar toekomst ziet er rooskleurig uit.

Het reeds uitgebrachte “Seasons Shift” dat wij al beloonden met lovende kritiek, bijt de spits af. Zoals we haar kennen brengt Meskerem Mees dit nummer met slechts haar akoestische gitaar en de bekorende cello van Febe Lazou. Een virtuoos samenspel tussen de vrouwen grijpt je aandacht moeiteloos vast en weet onze gevoelens te bespelen. Van een ingetogen begin ontwikkelt het nummer geleidelijk aan naar een mooie apotheose om toch weer bescheiden af te sluiten. Zo wordt Julius alvast voorzien van een straf begin dat ons helemaal warm krijgt voor de dagdroom die ons te wachten staat.

Veel heeft de Gentse singer-songwriter niet nodig om te imponeren. Dat wist ook producer Koen Gisen. Less is more. Zijn spaarzame productie werpt licht op Meskerems grootste troef: de eloquente teksten en haar prachtige stem. Soms gaat ze de poëtische weg op, maar anderzijds durft ze ook duidelijk zeggen waar het op staat. Zo komt het indrukwekkende “Man of Manners” hard binnen waarin ze de druk van het stereotype mannenleven aanklaagt. Dit duistere, maar evenzeer melancholische nummer is dan ook een van onze favorieten op de plaat. Meskerem Mees slaagt er op sublieme wijze in haar luisteraars mee te sleuren in het mistroostig verhaal.

Niet enkel Joni Mitchell en Bob Dylan weten hoe ze een tijdloze klassieker moeten schrijven. Meskerems oprechte back-to-basics muziek nestelt zich gaandeweg in je hart. Hedendaagse elektronica en clichés worden achterwege gelaten en maken plaats voor charmante folkprogressies en meeslepende melodieën. Nagenoeg elk nummer op Julius komt in de aanmerking voor de titel: tijdloze parel. Enerzijds worden onze oren zacht gestreeld met dromerige folknummers zoals “My Baby”, anderzijds horen we ook opgewektere nummers onder de noemer “Queen Bee” en “Where I’m From”. Meskerem kan beide. Van breekbare ballades die je doen wegdromen naar knusse ochtenden met verse koffie naar melancholische avonden gevuld met een charmant verdriet.

Meskerem Mees’ debuutplaat is zonder twijfel een straf staaltje vakmanschap. Met haar prachtige stem en gezellig gitaargetokkel komen de enerzijds ingetogen, anderzijds pittigere folknummers volledig tot zijn recht in een intieme setting. De cello past perfect in dit plaatje en vult de muziek spaarzaam, maar uitstekend aan waar het nodig is. We worden meegenomen doorheen een uiterst mooie dagdroom waarin we het liefst zouden blijven vertoeven. De jonge singer-songwriter doet ons smelten.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Movulango - The Irony (★★★★): Vonken groeien uit tot inferno

Exact een jaar geleden waren we laaiend enthousiast over de eerste ep van Movulango. Het nom de plume van Mozes Mosuse bleek…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Beirut - Hadsel (★★½:): Nieuwe bestemming, gekend reisverslag

Toen de wereldburger Zach Condon in 2006 met zijn band Beirut op de proppen kwam met debuut Gulag Orchestar, waren meteen heel…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Subterranean Street Society - "Focus on the Melody"

De Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society, die met het nummer “Only Your Sins Know” in de Netflixserie Ragnarok te horen was, heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.