LiveRecensies

Joost @ VIERNULVIER (Concertzaal): Een individu zoals u

© CPU – Toon Miermans – archief

Wat begon met een YouTube-kanaal als EenhoornJoost werd omgevormd tot komische hiphop met een hoekje af. Joost, zijnde Joost Klein, is vrijwel een van de grootste opkomende sterren van deze tijd. De Nederlandse rapper wist al miljoenen streams te verzamelen met singles “Ome Robert” en “Wachtmuziek”. Puppelpop en Rock Werchter werden reeds plat gespeeld en een tijdje geleden bracht hij het album Fryslân uit op zijn eigen label Albino Sports. De avond voor hij 25 werd, wist hij, met producer Tantu Beats en gitarist Dylan Van Dael, de Concertzaal van de VIERNULVIER om te toveren tot een zwetende boel.

Brunzyn, echte naam Bruno van Dingen, mocht de avond openen. Hij sloot zich in 2019 aan bij het platenlabel Albino Sports van collega Joost Klein. De Rotterdammer staat bekend als de ‘allerdomste tatta’ van het land en bewees op het podium dat je met ‘domme muziek’ ver kan geraken. Als opwarming hadden we gisteren echter niet veel aan Brunzyn. Meer dan ingestudeerde rap en lauwe beats kregen we niet, waardoor het publiek niet echt enthousiast werd en we gewoonweg besloten om stil te staan.

© CPU – Toon Miermans – archief

De opgejutte show werd afgetrapt met “Ome Robert”. Joost kwam als een energiebom het podium op gewandeld en leek net een god te zijn. Met de zin ‘Ik hou van je België’ wist hij meteen het publiek op te hitsen, waardoor alle jongeren als een gek op elkaar begonnen te springen. We zijn er zeker van dat de kreet ‘wie ben jij, ik ben een god’ drie straten verder nog te horen was. Als tweede nummer van de avond klonk ‘Wachtmuziek’ door de boxen. Deze TikTok-hit heeft de populariteit van Joost nog eens een flinke duw in de rug gegeven. De onnozele rijmpjes zorgden voor veel meebrullende tieners, en ja, wij brulden zelf ook mee.

Joost brengt altijd gasten mee en deze keer was Acid weer van de partij. Helaas geen waaghalzige stagedive zoals op Pukkelpop, maar “Disco Belgica” en “Go Acid” brachten het publiek wel aan dansen. ‘Ik hou van fucking harde moshpits’, riep Belgische trots Acid. Het is duidelijk dat generatie Z afweet van feesten, want het concert werd gevuld met vliegende bekers en moshpits à volonté. ‘Go, Acid! Go, Acid! Go, Acid! Go!’ kan misschien wel gezien worden als een legendarische tekst voor deze generatie. Meer dan een simpele en bombastische beat hebben we niet nodig.

© CPU – Toon Miermans – archief

De sfeer vond zijn toppunt bij “Albino”. Het is dan ook een van zijn bekendste nummers, waardoor iedereen kon meezingen en de vibe duidelijk goed zat. Ook “Papa en Mama” blijft een echte banger die live wist te werken. De ode aan zijn ouders werd met een frisse gitaarlijn op de achtergrond gebracht. Even geen opgejaagde beats, maar een mooi en gevoelig rustmoment binnen de set.  ‘Brief aan m’n ouders, hoop dat jullie dit zien. Joost Klein die wordt groot, da’s de ironie’.

Op plaat klinkt de Frieslander net wat rustiger en zachter, maar live was zijn stem niet op en top in orde. Het leek soms wat meer op geschreeuw, maar dat krijg je als je constant staat te springen op de beat. Met “Meeuw” werd het geschreeuw à la lettre genomen en bevonden we ons precies letterlijk tussen de meeuwen. De beat werkte aanstekelijk en zorgde weliswaar weer voor zweterige, maar vriendelijke moshpits. Het is duidelijk dat Joost flyer is dan een meeuw en misschien wel de man van de eeuw is.

© CPU – Toon Miermans – archief

Met “Florida 2009” wist hij de boel dan weer om te draaien. Zijn zachte zangstem kwam meer aan bod en voor beats was er even geen aandacht. Het publiek vormde hartjes met hun handen uit liefde en medeleven voor Joost. Hij legde z’n hart bloot met dit nummer en toont dat het verlies van zijn ouders tot op de dag van vandaag nog steeds pijn doet. De teksten ‘nooit meer samen’ en ‘mijn hart die is nu koud’ weten je adem te ontnemen. Puur en sentimenteel zijn de juiste woorden voor deze single.

Een dik anderhalf uur zorgde Joost voor ambiance in de Concertzaal van de VIERNULVIER. Zijn liefde voor België is groot en zorgde voor een memorabele avond. Het deed deugd om nog eens volledig op hol te slaan, maar een airco was zeker geen overbodige luxe geweest. Joost is een uitstekende spelmaker en weet hoe hij het publiek moet stimuleren om ‘total loss’ te gaan. Komende shows van de ’t gaat beter tour zijn volledig uitverkocht. Op 11 november is hij te spotten in de Muziekodroom Hasselt en op 18 november keert hij terug naar zijn moederland om De Oosterpoort in Groningen plat te spelen. En niet te vergeten, gelukkige verjaardag Joost Klein.

Instagram / Facebook / YouTube

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Ome Robert
Wachtmuziek
PTSD
2002/2001
Joost Klein 4
Fryslân Bop
Pinkpop 1983
Offline
Antwoord
Disco Belgica (met Acid)
Go, Acid! (Acid)
Papa en Mama
Albino Sports Anthem (met Brunzyn)
Buurman
Summervibes 2019
Joost Klein 2
Albino
Florida 2009

16 posts

About author
doe je ding.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joost - "Europapa"

Zijn naam is Klein, maar zijn dromen groot. Heel groot, want binnen een paar weken mag Joost Klein het podium van het…
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MCR-T & Joost - "Buurman Uit Berlijn"

Al te serieus zijn de klanken die de Duitse MCR-T naar buiten brengt niet altijd, maar dat je er een feestje op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.