InstagramLiveRecensies

Bicep Live @ Lotto Arena: Zinderende extase

© CPU – Nathan Dobbelaere

Zoals de programmering van KluB C op Rock Werchter elk jaar weer aantoont, duiken er steeds meer alternatieve en vernieuwende dance-acts op, getuige de programmatie van onder andere THE BLAZE en Fred again… De bekendste is echter Bicep, wiens carrière sinds de doorbraak in 2014 eigenlijk steeds in stijgende lijn bleef gaan, met als recente hoogtepunten een geweldige tweede plaat Isles en schitterende shows op Rock Werchter 2022 en in de AB. Niet dat de Noord-Ierse lads uit Belfast daarna besloten het wat rustiger aan te doen: sinds enkele weken zijn ze op hun allereerste arenatour door Europa, met natuurlijk een halte in de Lotto Arena in Antwerpen.

Opwarmen voor een duo als Bicep met een doodgewone dj-set, het was een nogal ongelukkig gegeven. Swoose overtuigde dan ook niet echt: met zijn monotone beats en iets te nonchalante houding bleef de Ier wat hangen in middelmatigheid. Ook al begonnen tijdens zijn set de eerste voetjes voorzichtig te bewegen en nam de sfeer onder het publiek gestaag toe, Swoose zal toch iets origineler uit de hoek moeten komen als hij wil doorgroeien als dj.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het verlangen naar de hoofdact zelf was ondertussen exponentieel gestegen, wat zeer duidelijk werd toen het duo uit Belfast onder luid gejuich de imposante licht- en beeldconstructie betrad. Net zoals op Rock Werchter deze zomer, stonden de heren met hun draaitafels temidden van veel hoekige schermen, die hen met kleurrijke en snel bewegende visuals volledig omsingelden. Mede door dit visueel spektakel, maakte Bicep wederom zijn reputatie waar als een van de beste liveacts van het moment. In tegenstelling tot dj’s als bijvoorbeeld Lost Frequencies, betekent de ‘Live’ in ‘Bicep Live’ ook echt iets. Zo mixen ze live hun nummers, iets wat we bijvoorbeeld merkten bij “Apricots”, waar ze aan het spelen gingen met de karakteristieke stemsamples van de song. Daarnaast klonk de sound gisterenavond in de Lotto Arena ook tien malen potiger en steviger dan op plaat, zoals bijvoorbeeld de bijtende synths in een live geremixt “Opal” ons lieten horen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Ondertussen ging het concert verder in stijgende lijn, waarbij elk nummer gepaard ging met meer indrukwekkende visuals en een nog uitzinniger publiek. Zeker toen er aan “Saku” nog een climax werd gebreid: stampende beats en knetterende elektronica zorgden voor een indrukwekkend einde. Toen we dan in de bisronde achtereenvolgens doorbraakhit “Glue” en “Apricots” te horen kregen, bereikte het concert haar absoluut hoogtepunt. Terwijl de herkenbare melodie van die eerste steeds meer op de voorgrond kwam, sprongen meisjes op de hopelijk sterke schouders van jongens, terwijl twee grijze vijftigers achter ons goedkeurend glimlachten. Er overviel ons zo een gevoel van euforie en extase, waardoor we enkel teleurgesteld konden zijn nadat de kleurrijke visuals uitdoofden en het duo terug verdween in de coulissen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Ook al zijn de heren zelf nogal statisch en zwijgzaam, het hindert het optreden absoluut niet en sleurt je misschien zelfs nog iets meer mee. Het beeld van twee silhouetten tegen blitse, doch mysterieuze beelden, is waar fotografen van gesmuld zouden hebben. Natuurlijk blijft het afwachten hoelang een volledig op voorhand uitgedachte show nog spannend blijft, zeker met een lichtshow die ingespeeld is op elke beat of drop. Andrew Ferguson and Matthew McBriar een beetje kennende, weten we dat ze bij hun volgende tour alweer met nieuwe muziek en beeldige snufjes zullen afkomen en opnieuw origineel uit de hoek zullen komen.

Zo bewees Bicep zich opnieuw als een van de acts die je toch een keer gezien moet hebben, en dan vooral gisterenavond in de Lotto Arena: je kan je immers verwachten aan een totaalspektakel van impressionante beelden en muzikale uitmuntendheid. We kregen dan ook te maken met een duo dat, zeker na gisteren, verdiend uitgroeit van een snel groeiende hype richting een gevestigde waarde.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Rose @ Lotto Arena: Karaokefeest gevuld met liefde

Als we denken aan Zuid-Koreaanse muziek, komen voornamelijk groepen als BTS of BLACKPINK in ons op. Toch moet The Rose zeker niet…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BICEP & Benjamin Damage - "CHROMA 002 L.A.V.A."

Er is de laatste maanden weinig te doen aan de opmars van BICEP. De Noord-Ieren mogen steeds grotere podia betreden, terwijl hun…
InstagramLiveRecensies

IDLES @ Lotto Arena: Een kolkende massa energie

Het gaat snel voor IDLES. Zeer snel! De laatste zaalshows in België tonen deze stijgende curve perfect aan; Trix in 2019, Ancienne…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.