AlbumsRecensies

Bicep – Isles (★★★★): Heersend neerkijken op de dansvloer

Voor liefhebbers van elektronische muziek is Bicep al lang geen nobele onbekende meer. Het Noord-Ierse duo bouwt sinds 2009 gestaag aan hun weg richting de hoogste regionen van de clubcultuur. Hun blog ‘feelmybicep’ groeide al snel uit tot een populair liveconcept waarmee ze tot op heden het indoorcircuit afreizen met bevriende dj’s. Debuutplaat Bicep dateert ondertussen al van 2017 en leverde enkele gigantische bangers af zoals “Glue”, “Opal” en “Aura”. De festivalorganisatoren van Coachella en Primavera gaven hun zweverige en doortastende sets maar al te graag een plaatsje op één van hun podia.

Sinds maart vorig jaar maakt het duo ons al warm voor hun tweede langspeler Isles. Albumopener “Atlas” werd als eerste voorbode op ons losgelaten en borduurt lekker voort op de sterke punten van Bicep. Speelse synths en zweverige vocals die ondersteund worden door subtiele, doch stevige bassen zetten je meteen aan het dansen.

Verwacht niet meteen een stijlbreuk op dit album, maar beide heren gingen duidelijk op zoek naar meer gelaagde composities waarin ze uiting konden geven aan de ervaringen en gevoelens die hen de afgelopen jaren gebracht hebben tot waar ze nu staan. Waar er op Bicep amper plaats was voor vocals, krijgen deze nu – hoe subtiel ze soms ook zijn – een prominentere plaats in hun tracks. Wat er juist gezongen wordt bij “Apricots” weten we nog altijd niet, maar het nummer greep ons vanaf de release bij het nekvel en liet ons sindsdien niet meer los.

Deze nieuwe weg wordt verder bewandeld in het subtielere “Saku”, waar de vocals voor het eerst uitdrukkelijk op de voorgrond worden gebracht door inbreng van Clara La San. Samen met “Lido” zorgt dit tweeluik voor een dansbaar rustpunt binnen de plaat.

Gelukkig durft Bicep op tijd en stond de armspieren ook eens stevig te ballen en dienen de diepe bassen je trommelvliezen een mokerslag toe. Het eerder futuristische sfeertje tijdens “X” zal live ongetwijfeld hartelijk ontvangen worden en ook hier begeleiden de echoënde vocals ons van het ene hoogtepunt naar het andere.

Bicep weet binnen de snel veranderende wereld van de elektronische muziek duidelijk een herkenbare en uiterst interessante sound te creëren waarbij ze zelden repetitief klinken. Percussie, bassen en vocals wisselen elkaar op een intrigerende manier af en zorgen op hun manier voor een samenhangend geheel op Isles. Het album zal hun populariteit alleen nog maar de hoogte injagen en smeekt om live gekneed te worden tot een zweverige en zweterige set.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BICEP & Benjamin Damage - "CHROMA 002 L.A.V.A."

Er is de laatste maanden weinig te doen aan de opmars van BICEP. De Noord-Ieren mogen steeds grotere podia betreden, terwijl hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bicep - "CHROMA 001 HELIUM"

De hype rond Bicep laaide de afgelopen jaren al vrij hoog op, maar het ziet er niet naar uit dat die in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Klittens – "Atlas"

Na “Universal Experience” krijgen we alweer nieuwe muziek van de Amsterdamse girlband. “Atlas” brengt meteen ook de aankondiging van een nieuwe ep met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.