AlbumsRecensies

Psychonaut – Violate Consensus Reality (★★★): Geloofwaardig verhaal over hoop en destructie

Psychonaut klauterde de laatste jaren uit de Belgische metalunderground. Zanger en bassist Thomas Michiels’ bruut radiowerk voor Studio Brussel heeft daar wellicht iets mee te maken. De inspiratiebronnen van de charismatische frontman vinden we terug op het debuut Unfold the God Man. Na intensief te touren in binnen- en buitenland ging Psychonaut even achter slot en grendel. Stefan de Graef (zang/gitaar) ging de boer op met HIPPOTRAKTOR en Harm Peters (drums) zette zijn schouders onder Ikiga. De psychedelisch getinte sludgemetal bleef relatief populair. “The Fall of Consciousness” behaalde dit jaar de elfde plaats van de Zwaarste Lijst. Waar het epos gaat belanden in de Staalhard Top 100 weten we pas op kerstavond. Wat we met zekerheid kunnen schrijven, is dat Psychonaut niet blijft teren op eerdere successen. Zo beloofde de single “Interbeing” al veel goeds. Plotseling was de release van Violate Consensus Reality zo klaar als een klontje.

De laatste dagen gaf het hevig onweer lelijk huis boven verschillende Vlaamse steden en gemeenten. De storm zal dit weekend niet gaan liggen, laat staan dat ze te stoppen valt. In plaats van dat hagelkanonnen decibels in de lucht zouden schieten, bereiden de fruitboeren zich mentaal beter voor op “A Storm Approaching”. De prijs voor meest originele band gaat Psychonaut niet kapen. Bij momenten horen we stukken Amenra en Mastodon, maar het is de smeuïge afwisseling die ons weet te intrigeren. Binnen metal is de riff koning eenoog, maar aan zijn herhalend karakter kan er eindeloos gesleuteld worden. Het Mechels powertrio beseft dat zeer goed en laat zich niet helemaal misleiden door de conventies van zijn blinde volgelingen. Een koning heeft echter ook een raadzame koningin aan zijn zijde. Wie anders dan Stefanie Mannaerts kon die rol beter vertolken.

Mannaerts’ engelenstem heelt op de titeltrack alle bliksemschade. De krassen in de tempel van onze ziel zullen daarentegen nooit volledig genezen. Wanneer we tot dat besef komen, krijgen we emotionele bijstand van Colin. H. Van Eeckhout. De volledig in zwarte gehulde Heremiet beoogt enkel bescherming te bieden, maar na zijn passage breekt de hel weer los. Door de snelle metalriffs wordt er lichtjes afgeweken van de brutaliteit waar Colin zijn broodheer een patent op heeft. Niettegenstaande blijft het lovenswaardig dat Psychonaut hem en Mannaerts een feature geeft. In principe kunnen zulke samenwerkingen perfect op zichzelf staan. Toch wordt er gekozen voor de moeilijke weg om de track het album te laten ‘dragen’. Bovendien is het de ijsbreker voor een zachte aanpak.

“Hope” is bijvoorbeeld een rivier waar geen bovennatuurlijke krachten mee gemoeid zijn, noch stroomt volgens de speling van het lot. Psychonaut volgt de klassieke postrockstructuur van weemoedigheid en werken met laagjes. Wederom levert de band niet het meest vernieuwende vakwerk af. Dat De Graef, Michiels en Peters hun ogen alert blijven voor ontluikende elegantie gaan we niet ontkennen. Elegantie is een schoonheid die nooit veroudert, al wordt ze heftig uitgedaagd op “A Pacifist’s Guide To Violence”. Drie en een halve minuut volstaan om scheuren en barsten in de hemel te veroorzaken. Gezien de huidige oorlogssituaties is er geen excuus voor geweld. Zonder al te veel pretenties houdt Psychonaut echter de samenleving een spiegel voor dat ons zelfbeeld makkelijk aan het wankelen brengt.

Naar het einde toe vinden we ons evenwicht terug. “Towards The Edge” is geen epische climax waarin brandende brokstukken de aarde treffen. Daarvoor is het nummer veel te langdradig en dooft ze onverhoopt uit als een nachtkaars. De achtergrondgezangen doen ons wel duimen voor een vervolg. Violate Consensus Reality is geloofwaardige storytelling en zal binnen het postmetalgenre gevoelige snaren weten te raken. Het artwork zal op zijn beurt een gekaderde plek weten te vinden in menig huis- of hobbykamer. Psychonaut is namelijk niet verleerd hoe ze op alle fronten goed weet te scoren. De grote maatschappelijke kwesties zullen niet in een handomdraai opgelost raken, maar zolang Psychonaut zijn emoties expressievol kan blijven uitdrukken, blijft er hulp uit onverwachte hoek.

Psychonaut viert de release van Violate Consensus Reality in een reeds uitverkochte AB Box (04/11). Zaterdag 29 oktober speelt Psychonaut ook op de eerste dag van het Hasselts indoorfestival Samhain. Komend voorjaar is Nederland aan de beurt. Samen met Doodseskader is Psychonaut special guest voor Brutus in TivoliVredenburg (01/03) en Doornroosje (02/03).

Facebook / Instagram / BandCamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air komt af met ruim dertig nieuwe namen

Jera on Air blijft met namen strooien. Vier dagen lang maakte het punk-, hardcore- en metalcorefestival in Limburg nieuwe acts bekend en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.