AlbumsRecensies

Psychonaut – Unfold the God Man (★★★★): Een riff-epos

© Sam Coussens

Weinig muzikale motieven zo uitgemolken als de metalriff, en toch slagen enkele uitschieters er in om dit concept eer aan te doen. Na twee mild onthaalde EP’s in 2014 en 2016 overstijgt het trio Psychonaut zijn reeds imposante sound op de debuutplaat met een al even imposante titel: Unfold the God Man. Het blijkt een conceptalbum dat lang vergeten spirituele thema’s met een bombastische zwaai terug van onder het stof haalt. Redden wie zich redden kan, want dit kan zo maar even dé Belgische metalplaat van 2018 zijn.

Geen genade in het woordenboek van dit Mechelse trio; al vanaf minuut één van “All I Saw as a Huge Monkey” krijgen we een heel palmares aan gitaarpartijen naar het hoofd geslingerd. Her en der worden de grenzen van herkenbaarheid afgetast door een overvloed aan nieuwe progressies, maar telkens kleven de verrassend harmonieuze zangprestaties het geheel aan elkaar. Vooral in “Sananda” weet Psychonaut te overtuigen aan de hand van intense en verhalende vocalen. Daartegenover kegelen de kolossale riffs van “The Story of Your Enslavement” en “Halls of Amenti” elke gevoelige noot vakkundig tegen de grond, vergezeld met een occasionele, maar welgemikte verkrachting van de stembanden. Niet alleen in vergelijking met nummers onderling, maar ook binnen één en dezelfde schijf weet het trio een zee van hoogtes en laagtes te verkennen. Heerlijk bijvoorbeeld hoe de hoofdgitaarlijn in “The Fall of Consciousness” na een episch uitgesponnen solo boomeranggewijs je terug om de oren vliegt. Afsluiter “Nothing Is Consciousless” balanceert met zijn vijftien minuten op de rand van overdaad, maar wie tijdens Unfold the God Man op zoek is naar een minimalistische punkesthetiek is er nu eenmaal aan voor de moeite.

Goedaardige grootheidswaanzin en dynamiek alom dus –zo hebben we het graag–, en bovendien zorgt het narratieve aspect in de teksten voor zowel diepgang als ruimte voor interpretatie. Zelf beschreven als ‘de herrijzenis van een nieuwe vorm van bewustzijn’ creëert de thematiek van Unfold the God Man evenveel afstand van de hedendaagse rompslomp als reflecties op maatschappelijke issues. Aan de hand van enkele verwijzingen naar boeddhistische en christelijke personages, en zelfs boeddhistische verzen in de apotheose van “Nothing Is Consciousless”, blaast Psychonaut dergelijke religieuze thema’s nieuw leven in.

Het lijkt erop dat ze willen aantonen dat deze eeuwenoude teksten en verhalen tot op de dag van vandaag relevant kunnen zijn. Misschien iets té gesofistikeerd of afstandelijk voor de doordeweekse Destadsbader-fanaat, maar het lyrische aspect draagt wel degelijk bij tot de al grandioze mixing van Unfold the God Man. Misschien daarom dat het instrumentale “Nexus”zonder de lyrisch-spirituele meerwaarde van de andere nummers én de meerstemmige uitvoering ervan, ietwat overbodig aanvoelt?

Alsof die spirituele thematiek nog niet genoeg was, sluipen er hier en daar enkele psychedelische verrassingen binnen, en dit tussen al het gitaargeweld in. “Celestial Dictator” wordt ingezet door didgeridoo –sjamaanmetal?– en wat lijkt op Oosters keelgezang, volledig in het boeddhistische thema. Hoewel de saxofoon op het einde van “Nothing Is Consciousless” wat meer met de algemene sound van de plaat kon geblend worden, tonen deze extraatjes nog maar eens dat Psychonaut op een originele manier hun plaat vorm weet te geven.

In combinatie met de narratieve tekst en het wijde dynamische spectrum dat verkend wordt, draagt dit psychedelisch randje bij tot een heus riff-epos, soms eens nomadisch en bezwerend, dan weer beenhard en lachwekkend grotesk. Dat er drie jaar aan de plaat is gewerkt, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Tekstueel lijkt Unfold the God Man misschien niet direct verbonden met de hedendaagse struggle, maar dat maakt de plaat net zo universeel en tijdloos. Neen, Psychonaut zocht hun roeping elders, en schreef een verdomd harde trip in een spirituele reis naar een verheven vorm van bewustzijn. En wij blijven daar maar al te graag nog even in hangen.

Op 1 september laat Psychonaut haar debuutplaat op je los in de Kavka te Antwerpen in het gezelschap van Hermànn en MANTIS. Evenement: klik hier.

Unfold the God Man werd opgenomen in DAFT Studios, gemasterd bij Motormusic te Mechelen, en geco-producet en gemixt door Chiaran Verheyden.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air komt af met ruim dertig nieuwe namen

Jera on Air blijft met namen strooien. Vier dagen lang maakte het punk-, hardcore- en metalcorefestival in Limburg nieuwe acts bekend en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.