LiveRecensies

Overdrive @ Het Depot: Toekomstige Belgische delicatessen

© CPU – Mathias Verschueren (archief)

Het Depot en de Leuvense concertorganisatoren INUIT bundelden de krachten om een nieuw showcasefestival in de Vlaams-Brabantse studentenstad te organiseren. Op het gloednieuwe ‘Overdrive’ verspreidden ze tien artiesten over drie podia en was er voor elke muziekliefhebber iets te ontdekken. Naast enkele publiekstrekkers als Meltheads en abrahamblue, was er ook ruimte voor nieuwere parels die zichzelf aan mooi volgelopen zalen mochten voorstellen. Een zeer geslaagde eerste editie op muzikaal, maar vooral ook organisatorisch vlak met drie fijne settings.

Nona Problemo @ Main

© CPU – Jan Van Hecke (archief)

Nona Problemo keerde gisteren een jaar na hun winst op Sound Track terug naar Het Depot om Overdrive op gang te trekken op het hoofdpodium. Het Leuvense viertal laat zich inspireren door de jaren tachtig en bands als The Cure, waardoor hun sound een nostalgische, doch plezante sfeer heeft. In een halfuur hoorden we hoe de band verschillende facetten van hun kunnen ontplooide door dynamische psychedelische rocknummers eens af te wisselen met een rustiger nummer. Hun kersverse debuutsingle “Sci-Fi Submarine” loofden we al in de studioversie en was ook live een plezante ontdekkingstocht. Met de nodige humor en gezelligheid maakten ze bij ons alvast een goede indruk, waardoor we vermoeden dat we hen volgend jaar nog op heel wat podia gaan zien. Er zit duidelijk al vaart in, dus het is maar een kwestie van tijd voor alles in een stroomversnelling komt.

Ysmé @ Stage

© CPU – Leni Sonck (archief)

Ysmé is nog zo’n artiest die in dezelfde lichting laureaten van het kansenparcours Sound Track naar voor kwam en op het stage podium een halfuurtje voor heel wat glimlachjes zorgde. Haar ondeugende mix tussen pop, r&b en hiphop is op zich al een fijn muzikaal tussendoortje, maar het is vooral ook haar heel toffe persoonlijkheid die je helemaal charmeert. Als ze het als artiest zou opgeven (wat we na haar set niet hopen), zou ze als stand-up comedian zalen kunnen vullen. Met haar muziek zou ze hetzelfde kunnen doen, want we hoorden flarden van JUICY en Rosalía voorbijkomen. Ysmé is zich als artiest nog aan het ontwikkelen, maar zit al op de juiste weg. Een halfuurtje puur plezier op ludieke producties, dat vat haar set het beste samen.

Meltheads @ Main

© CPU – Mathias Verschueren (archief)

Ze waren in Antwerpen al lang een begrip, maar Meltheads heeft hun succes dit jaar kunnen uitbreiden over heel het land. Na een zilveren medaille op Humo’s Rock Rally en een finaleplek bij De Nieuwe Lichting ging het bijzonder snel en vulde hun concertagenda vanzelf. De goede livereputatie bracht hen gisteren dan ook naar het hoofdpodium van Overdrive, waar een volle zaal kwam luisteren naar het bont allegaartje dat ze uit hun hoed toverden. We kregen weer een punky en stomende set, waar frontman Sietse Willems weer als een echt podiumbeest alle aandacht naar zich toetrok. Hoogtepunt was uiteraard hun instant Belpop-klassieker “Naïef”, tevens ook hun enige Nederlandstalige nummer tot zo ver en inmiddels een echte radiohit. Van ons mag het zelfs nog vaker in het Nederlands, dat zal hen als act nog wat unieker maken.

Mahina @ Stage

© CPU – Leni Sonck (archief)

Iets zachter ging het er bij de Belgisch-Congolese Mahina aan toe op het podium ernaast. Haar muziek nam ons mee langs de warmste klanken met dank aan een soulvolle stem, die heel natuurlijk dobberde tussen de verschillende muziekstijlen. De ene keer ontroerde ze ons, de andere keer liet ze ons meedansen op vrolijkere melodieën. Ook zij wist tussen de nummers door met leuke bindteksten luchtigheid in de zaal te krijgen en gaf zelfs toe zichzelf heel grappig te vinden. Als we daar nog iets aan mogen toevoegen, is dat ze uiteraard ook een zeer getalenteerde zangeres is die perfect weet hoe ze bepaalde emoties moet overbrengen. Slotnummer “Moon” herstartte ze twee keer, maar was een mooie apotheose voor haar show.

Frankie @ Foyer

Geen Ada Oda op Overdrive die wegens ziekte helaas versterk moesten geven, maar Het Depot en Inuit vond in Frankie wel een interessante vervanger. Het vijftal maakt muziek dat wat in het hetzelfde vaarwater ligt als Viagra Boys, al ontbreekt het Frankie wel nog wat aan beklijvende nummers. Zeker in het begin klonk de band allesbehalve slecht, maar naarmate de set vorderde, misten we wel wat variatie. Dat de frontzanger besloot om het grootste deel van het optreden poedelnaakt af te leggen, was nu ook niet echt bevorderlijk omdat het achteraf gezien wat van het optreden zelf afleidde. Het einde was ook ietwat abrupt en je zag de mensen in de Foyer wat verdwaasd om zich heen staren. In het opzet om een memorabel optreden neer leggen zijn Frankie alvast geslaagd, al wat het naar onze mening jammer genoeg om de foute redenen.

abrahamblue @ Main

Het nazomerse weertje vormde gisteren overdag de perfecte introductie voor hetgeen ons ‘s avonds met het setje van abrahamblue te wachten stond. De artist-in-residence van Trix omringt zich op podium intussen met vijf getalenteerde muzikanten, die samen met hem zijn dromerige soul r&b van een warm dekentje voorzien. De set voelde op sommige plekken nog niet helemaal af aan doordat het soms wat te veel als een jam klonk waar vooral de band hun kunnen kon etaleren. abrahamblue bleef op die momenten iets te veel op de achtergrond, maar kroop uiteindelijk achter de keys om “Lets Escape” te brengen en een rustmoment in de set te creëren. De vibes zaten goed, want op muzikaal vlak hoorde je het talent van iedereen op podium, maar het voelde soms nog net iets te veel aan als een repetitie waar ze de liveversies van de nummers in elkaar staken.

dishwasher_ @ Foyer

© CPU – Jan Van Hecke (archief)

Uit de formidabele kweekvijver van Belgisch jazztalent werd een jaar geleden Dishwasher_ opgevist. Het trio won afgelopen jaar met overtuiging het kansenparcour Sound Track in Oost-Vlaanderen en ook op Jazz Gent werd de formatie in de bloemen gezet. Het startschot van een eerste tourtje gaven ze gisteren in de Foyer van Het Depot en dat met een knal dat smaakte naar meer. De eclectische en dynamische set van de Grote Beren van Morgen ging van bezwerend tot dansbaar en van intrigerend tot fascinerend. Als afsluiter kregen ze de overgebleven aanwezigen tijdens hun Leuvense debuut makkelijk mee en zogen ze die op hun eigen manier mee in het Dishwasher_-universum. Het drietal trekt de komende dagen voor het eerst het kanaal over voor een aantal concerten op Engelse bodem en als ze daar even veel indruk zullen maken als gisteren op Overdrive, dan staat hun internationale doorbraak niets meer in de weg.

salome @ Stage

De grootste verrassing van de avond was wellicht de Brusselse salome. Met een onverwachte schuchterheid startte ze aan haar set, maar die ebde geleidelijk aan weg naarmate haar set vorderde. Haar beste vriend en muzikale rechterhand dviance begeleidde haar op zijn elektrische gitaar, waardoor haar interessante ravepop nog een extra gelaagdheid kreeg. Haar nummers bevatten de quirkiness van een Lily Allen, de melodische intensiteit van Oklou en het geflipte van Sega Bodega, waardoor deze uiterst boeiende mix resulteerde in een verfrissende en vernieuwende show. Mits een nog wat meer gepolijste show met betere overgangen is dit een act die haar plek op festivals als DOUR of Pukkelpop absoluut zal verdienen. Haar nieuwe ep All Time High is een absolute aanrader.

We hopen alvast dat we volgend jaar opnieuw heel wat talent mogen ontdekken op Overdrive, want de eerste editie was wat ons betreft een avond vol toekomstige Belgische delicatessen.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Jalen Ngonda @ Het Depot: Soulvolle liefdesknuffels

Terwijl veel mensen nog aan het nagenieten waren van hun Paasmaandag met familiefeesten en vogelnestjes, verscheen er in Het Depot een opkomende…
LiveRecensies

Isaac Roux @ Het Depot (Foyer): Heerlijk ingetogen

In de foyer van Het Depot speelde gisteren Isaac Roux zijn laatste clubshow alvorens op tour te vertrekken met Dotan en Portland….
LiveRecensies

Het Zesde Metaal @ Het Depot: Knuffel van gitaren

Begin dit jaar bracht Het Zesde Metaal een zesde album uit; een album dat ze liever niet hoefden te maken. Het Langste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.