LiveRecensies

Selah Sue @ Ancienne Belgique (AB): Herwonnen levensvreugde

© CPU – Ymke Dirikx

Dat de terugkeer van Selah Sue op de grote podia geen evidentie is, maakte ze eerder dit jaar duidelijk met een aangrijpende Instagrampost. Haar noodkreet over haar mentale gezondheid raakte veel mensen, maar haar passage op Pukkelpop afgelopen zomer voelde als een grote verademing na een moeilijke periode. Het thema inspireerde haar nieuwste album Persona, waarmee de Leuvense nu op een grote Europese tour trekt om haar passie voor muziek te laten primeren en haar verhalen te vertellen. In een uitverkochte Ancienne Belgique kwamen tweeduizend mensen anderhalf uur lang luisteren, genieten en beleven bij een mix van nieuwe en oude nummers.

© CPU – Ymke Dirikx

‘De terugkeer van Selah Sue liet eventjes op zich wachten, maar is een glorieuze.’ Zo omschreven we de comeback van de zangeres toen ze in maart na zeven jaar haar derde album Persona uitbracht en die woorden treffen nog altijd toe. Uiteraard kreeg haar jongste spruit de hoofdrol in haar nieuwe liveset, maar ook de oudere nummers werden tot de setlist toegevoegd. Zo verscheen “Black Part Love” al in het begin van de set, waarmee ze haar klasse onder bewijs kon stellen en na een glorieuze start een ingetogener, jazzy outro aan het nummer plakte. Niet veel later volgde haar hit “Raggamuffin” al, dat nog steeds een kernmoment van haar show vormt en waarin ze terugkeert naar haar beginjaren.

Voor de rest waren het aanvankelijk vooral de nieuwere nummers die een hoofdrol toegedeeld kregen. “Wanted You To Know” klonk live helaas iets te hoekig en vlak, wat we van “Right Where I Want You” niet kunnen zeggen. Het muzikale evenwicht was er sterker met glansrollen voor haar drie backingzangeressen die hun meerwaarde benadrukten door als extra instrument in de opbouw te fungeren. Het hoogtepunt van haar nieuwe nummers bleek echter “All The Way Down” zijn. In de strofes zocht ze mooie vocale bruggetjes op, waarna ze in de refreinen alle registers opentrok en de korrel in haar stem nog een tikkeltje ruwer klonk. De fantastische gitaarsolo van haar gitarist Dries Hendrickx was nog een extra bonus.

© CPU – Ymke Dirikx

Veel rustmomenten zaten niet in de setlist, wat ervoor zorgde dat het dromerige “Always” nog iets meer wist op te vallen. Haar krachtige uithalen werden deze keer ingeruild voor een loepzuivere kopstem, die ons kippenvel bezorgde. Voor de rest ging het er sfeervol en speels aan toe op het podium. “Free Fall” werd nog wat meer funky en “Together” van haar album Reason kreeg een remix die voor een extra schwung zorgde. Opvallend waren in het nummer ook haar rapskills, die later in “Kingdom” nog eens werden bovengehaald in een lager register. We zouden een rapalbum van Selah Sue zeker geen slecht idee vinden, want haar flow en stem geven haar bars een leuke dynamiek. De levensvreugde spat er echt van af en komen ook in “Full Of Life” en “There Comes a Day” naar voor, waar ze vocaal iets minder experimenteert en toch overtuigt.

De hits stalen uiteraard wat de show, al bleek de gekozen versie van “Alone” niet meteen een schot in de roos. Het nummer werd in een vertraagde versie gestopt die het leven eruit zoog, maar “Piece of Mind” boet daartegenover na al die jaren nog steeds niet aan energie in. Haar recentste radiohit “Pills” kreeg een fameuze upgrade met een Goose-achtige outro waar Selah zich nog eens helemaal op het podium smeet. “This World” kreeg als afsluiter nog een nieuwe betekenis, doordat de zangeres het nummer opdroeg aan haar overleden vriend Koen en diens tienjarige zoon Marcel die aanwezig was. Een mooiere ode aan een vriend kunnen we ons niet voorstellen en resulteerde uiteraard in een prachtig slot.

© CPU – Ymke Dirikx

Eerlijk is eerlijk. Het verrassingseffect van een Selah Sue-show is inmiddels al wat verminderd, maar dat is niet door een tekort aan memorabele muzikale momenten. Het ligt eerder aan het feit dat ze al jaren over een sterke livereputatie beschikt en we inmiddels al wat weten wat we kunnen verwachten van haar shows. Haar nieuwe band geeft de nummers gelukkig nog een extra duwtje in de rug en ook Persona misstaat niet tussen haar gevierd ouder werk, maar het is vooral haar presence en overgave die het niveau nog eens naar boven tillen. De glimlach waarmee ze op podium stond, is duidelijk: het gaat stilaan beter met Selah Sue en die herwonnen levensvreugde voelt iedereen die naar haar shows komt kijken.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

1859 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

I Prevail @ Ancienne Belgique (AB): Consistente wervelwind

We hoeven de mannen van I Prevail waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan zij die wel vaker naar hardere muziek luisteren….
InstagramLiveRecensies

The Black Crowes @ Ancienne Belgique (AB): Energie voor twee

Twee jaar geleden stond The Black Crowes nog in de Lotto Arena, maar voor deze Belgische passage zocht de Amerikaanse band de…
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 2): Muzikale kwaliteit en folklore

Voor de start van dag twee waren de weergoden Gladiolen veel gunstiger gezind. De zon had haar best gedaan om de weide…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.