Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single NOFX – “Darby Crashing Your Party”

© CPU – Sven Michiels

Het was vorige maand bijna per toeval dat NOFX liet vallen dat ze er na 40 jaar de brui aan geven. In een reactie op een Instagram-foto plaatste opperhoofd Fat Mike een reactie dat ze volgend jaar nog een afscheidstour plannen en dat dat het laatste wapenfeit van NOFX zal zijn. Het mag dan ook een verrassing heten dat we nog nieuwe muziek te horen krijgen van de band uit Los Angeles. Nu ja, echt spiksplinternieuw kunnen we deze “Darby Crashing Your Party” ook niet noemen aangezien dit samen opgenomen is tijdens de sessies voor Single Album, hun laatste album tot vandaag.

NOFX zou NOFX niet zijn, mocht er geen grappige anekdote aan verbonden zijn; het plan was om een dubbel album op te nemen aangezien er volgens Fat Mike nog nooit een goed dubbel album uitgekomen is. The Wall van Pink Floyd was over the top, Quadrophenia was oké als je fan bent van The Who. Maar ook White Album van The Beatles en Mellon Collie and the Infinite Sadness van The Smashing Pumpkins konden hem allerminst overtuigen. Kunnen wij beter, dachten ze op het hoofdkwartier van NOFX. Maar na een tijdje schrijven en nummers opnemen, kwamen ze tot de conclusie dat het een onmogelijke opdracht was. De beste nummers werden geselecteerd en het album kreeg de originele titel Single Album mee. Maar na een jaartje na te denken, besloten ze toch om de nummers die opgenomen zijn voor het dubbele album uit te brengen, met de wederom rake titel Double Album.

NOFX heeft in hun veertig actieve jaren heel wat verschillende evoluties ondergaan; van de partyband die absoluut niet te aanhoren was (hun eigen woorden) tot één van de meest toonaangevende bands in de jaren negentig skatepunk-periode. De fun-factor was steeds aanwezig doorheen hun songs maar kreeg de laatste jaren toch steeds een donker randje eromheen. Maar voor wie fan is van NOFX van rond de eeuwwisseling hebben we goed nieuws. “Darby Crashing Your Party” zou muzikaal weggelopen kunnen zijn van The War on Errorism. De distortion op de bas neemt ons terug naar nummers als “American Errorist” of “The Idiots Are Taking Over”. Ook de sfeer doorheen heel het nummer voelt ook veel vrolijker aan en El Hefe laat zijn gitaarstukken weer snijden als vanouds. Er wordt gekozen om de dissonante klanken te vervangen door een open geluid dat veel toegankelijker is en teruggrijpt naar betere tijden. De Bad Religion-achtige samenzang is een leuke grappige toevoeging die wij wel kunnen smaken.

Als deze single een voorbode is van wat we mogen verwachten als afscheidsalbum, dan belooft dit nog een mooi einde te worden van een hobbelig, maar mooi veertigjarig verhaal. Double Album verschijnt op 2 december via Fat Wreck Chords en telt tien nummers. Voorlopig staan er enkel Amerikaanse optredens geprogrammeerd, maar we kunnen ons niet inbeelden dat ze niet nog één keer langs zouden komen om afscheid te nemen van hun Europese fans. Want ook hier blijft de band enorm geliefd, dat bewezen ze in juni nog in de Schorre tijdens de Punk In Drublic tour.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single NOFX - "I'm a Rat"

Tegenwoordig zijn er nog maar een handvol punkgroepen die de essentie van het genre weten vast te houden. Een constante factor gedurende…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air voegt vierde festivaldag toe met onder andere The Prodigy en Enter Shikari

Als een donderslag bij heldere hemel: zo voegde Jera on Air vandaag uit het niets een vierde dag toe aan zijn festival….
InstagramLiveRecensies

Rock Am Ring (Festivaldag 3): Wissel van de wacht

De tijd vliegt als je je amuseert en voor we het goed en wel beseften, waren we al aanbeland op dag drie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.