AlbumsFeatured albumsRecensies

The Afghan Whigs – How Do You Burn? (★★★★½): Gloedvolle ontsnappingsroute

Ondanks het feit dat The Afghan Whigs al meer dan dertig jaar bestaat, is de Amerikaanse rockgroep allerminst een muf fossiel. De eerste plaat Big Top Halloween verscheen al in 1988, maar de doorbraak bij het ruime publiek kwam pas vijf jaar later met vierde album Gentlemen. Van die langspeler hoor je de single “Debonair” bijvoorbeeld nog regelmatig langskomen in tijdloze lijstjes. Het sterke Black Love en 1965 volgend nadien nog, maar aan het einde van de jaren negentig besloten de heren dat het welletjes geweest was en gingen ze vriendschappelijk uit elkaar. Frontman Greg Dulli legde zich meer toe op spannende zijprojecten als The Twilight Singers en The Gutter Twins, beide stijlvolle groepen die grimmige rock combineren met donkere soul.

In 2011 kwamen de Whigs wederom samen. Comebackplaat Do to the Beast verscheen drie jaar later en zette de groep weer op de kaart bij de fans. Het stijlvolle In Spades uit 2017 was lange tijd het laatste wapenfeit van de Amerikaanse band, maar vandaag verschijnt met How Do You Burn? eindelijk nog eens een nieuwe langspeler. Tussen In Spades en deze nieuwe worp is de tand des tijds helaas niet mals geweest voor Dulli en z’n bandmaten; goede vriend Mark Lanegan overleed eerder dit jaar en vaste gitarist Dave Rosser stierf in 2017 helaas aan de gevolgen van kanker. Christopher Thorn maakt sindsdien vast deel uit van het collectief. Je kent hem misschien van de ninentiesgroep Blind Melon, maar hij werkte in het verleden evengoed al meermaals met Dulli en zijn muzikale pruiken als producer en opnameleider.

How Do You Burn? kan je gerust een COVID-album noemen. Dulli begon met de opnames tijdens de lockdowns van 2020, toen hij net z’n eerste soloplaat had uitgebracht en de reisbeperkingen hem ervan weerhielden om op tour te vertrekken. Dulli vertelde in een interview met ons dat hij How Do You Burn? wou maken als ontsnappingsroute uit de malaise waarin hij en bij uitbreiding de Verenigde Staten zich op dat moment bevonden. Het resultaat is dan ook een plaat waar de kracht en soul van af druipen. Bovendien is de productie en opnamekwaliteit om duimen en vingers bij af te likken, je hoort helemaal niet dat alle bandleden nooit samen in de studio hebben gestaan.

Met “I’ll Make You See God” opent de negende langspeler van de Whigs met een stevige knaller; een scheurende riff, een pompend ritme en Dulli die luidkeels uithaalt. De band bewijst met de opener dat ze nog steeds scherp kan rocken. Het is het meest rechttoe-rechtaan rocknummer op het album, maar ook “Catch A Colt” springt met een hypnotiserende pianomelodie, wilde ritmes en een aanstekelijk refrein in het oor als muzikaal snoepgoed. “A Line Of Shots” is dan weer een glorieus anthem op het ritme van Led Zeppelins “When The Levee Breaks”.

Ondanks de snedigheid van de rocknummers, gaan de ingetogen soulsongs met de echte pluimen aan de haal. Zo heeft “Please, Baby, Please” niet meer nodig dan een gloeiende orgelmelodie, een warm ritme en Dulli’s verlangende uithalen om naar de keel te grijpen. Ook “Domino & Jimmy” en de afsluitende tandem “Concealer” en “In Flames” beklijven. Het zijn melodieuze nummers waarin Dulli z’n hart op tafel legt en waarop hij vocaal ook het onderste uit de kan haalt. Deze liedjes voorzien How Do You Burn? dan ook van een ziel.

Op deze achtste langspeler van The Afghan Whigs wist Greg Dulli heel wat interessante gastmuzikanten te strikken. Zo gaat hij in een duet met Marcy Mays in de gloedvolle midtemporocker “Domino and Jimmy” en zorgt Susan Marshall voor sterke backings op “Catch A Colt”. Beide dames werkten in het verleden al samen met The Afghan Whigs; Mays was te horen op “My Curse”, terwijl Marshall bijdroeg aan 1965. Dulli sloeg niet enkel sterke madammen aan de haak, ook Van Hunt is van de partij en trekt de stonerrock van “Jyja” en het ritmische “Take Me There” met indrukwekkende vocalen naar een hoger niveau. Sterke uithalen, maar Hunt overschaduwt hierdoor helaas wel de achtergrondstemmen van Mark Lanegan. Detailkritiek, want in combinatie met een glorieus instrumentarium zorgen de gastbijdragen voor een rijke klankkleur en frisse variatie.

Het brengt ons naadloos terug bij de opener van dit artikel; The Afghan Whigs is allerminst een muf fossiel. Op How Do You Burn? klinkt de groep rond Greg Dulli zowel vitaal en snedig als teder en matuur. Wie de band live aan het werk wil zien kan op 1 november naar Paradiso in Amsterdam. De dag nadien geven Dulli en z’n vrienden het beste van zichzelf in De Roma in Antwerpen. Laatstgenoemde show is helaas al een hele tijd uitverkocht.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

147 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Afghan Whigs @ De Roma: Sympathieke stormram

Geen betere band om Allerzielen mee door te brengen dan The Afghan Whigs: met heel wat weemoedige teksten die baden in donkere…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Greg Dulli (The Afghan Whigs): ‘Ik wou een alternatief universum maken om in te leven’

Greg Dulli kan je gerust een levende legende noemen. Als frontman van de Amerikaanse rockband The Afghan Whigs maakte hij de grungescene…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 6): Degelijkheid troef

Dat de weergoden deze editie van de Lokerse Feesten gunstig gezind zijn, is een klein understatement. Hoewel de organisatie het bordje uitverkocht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.