AlbumsFeatured albumsRecensies

Osees – A Foul Form (★★★½): Brutale cassettepunk volgens het boekje

Een van de onbetwiste mastodonten uit de garage-, en psychscene van de afgelopen twintig (!) jaar, is ongetwijfeld John Dwyer. De legendarische status van de intussen bijna vijftigjarige Amerikaan valt moeilijk te betwisten als je Dwyers carrière erop na gaat: 26 albums met een band die we tegenwoordig kennen onder de naam Osees (maar vroeger vooral als Thee Oh Sees, Oh Sees of OCS), zijn soloproject Damaged Bug, een handvol improvisatiealbums onder diverse aliassen (Witch Egg, Bent Arcana), om nog maar te zwijgen van zijn sleutelrol in Coachwhips, een band die in het begin van de jaren nul rauwe oergaragerock produceerde die nog het dichtste aanleunt bij werk van The Gories en Oblivians. Centraal in Osees’ discografie staat het element ‘variatie’. Doorheen haar bestaan kronkelde de band traag maar zeker van schimmige grafzerkfolk over beukende garagepsych naar uitgesponnen krautrock, en laat dat nu net de reden zijn waarom A Foul Form je overvalt als een donderslag bij heldere hemel.

Het album haalt de speelduur van tweeëntwintig minuten net niet, maar verpakt in die tijd wel tien roekeloze hardcore punknummers die elk om ter hardst van jetje geven. “Funeral Solution” en “Frock Block” lijken allebei opgenomen te zijn in een vochtige kelder, op apparatuur die een een dikke laag ruis over de mix uitstort. Dwyer is woest, en dat hoor je niet alleen in de manier waarop hij zijn stem aan gort schreeuwt, maar ook aan de levensgevaarlijke riffs die stijf staan van de feedback, overdrive en bloeddorst. “Too Late For Suicide” hijst zich in een iets herkenbaarder Osees-keurslijf, te horen aan het verfijnde drumwerk en de toonaangevende basmelodie, maar draagt het hardcoregegeven toch nog diep in haar hart. Oscillerende gitaarflarden vliegen je om de oren en worden steeds venijniger en agressiever tot ze uiteindelijk uitmonden in “A Foul Form”.

Wat een machtig nummer “A Foul Form” is, ontdek je het beste gewoon aan den lijve. De ruis verklontert hier samen met een wijd opengesperd fuzzpedaal tot een twee minuten durend Kalasjnikovspervuur dat elke vierkante millimeter van je trommelvlies achteloos vernietigt. De agressie in Dwyers vocals zetten de bom van een riff alleen maar kracht bij, en om van zoiets te bekomen lassen Osees een experimenteel intermezzootje in: “A Burden Snared”. De meanderende bassen die de kern van het nummer uitmaken bieden de ruimte aan de alomtegenwoordige ruis om tijdelijk uit te doven. Het is een heerlijk moment van helderheid alvorens “Scum Show” en “Fucking Kill Me” de boel met moordzucht in hun ogen weer in de fik steken. Vooral in dat tweede nummer is de invloed van (Britse) eighties punk merkbaar aanwezig, een inspiratiebron die ook als rode draad bloot ligt doorheen het volledige album.

Met “Perm Act” en “Social Butt” volgen twee nummers die het lo-fi beukgegeven gedeeltelijk omruilen voor meer uitgewerkte melodieën en gesofisticeerder drumwerk. Over het algemeen ligt de productiekwaliteit hier een pak hoger en is de toon minder impulsief en meer manisch. Zo laat “Perm Act” zich uit over de onachtzaamheid van de politie, terwijl “Social Butt” dan weer een erg vreemde kronkel volgt en het heeft over Dwyers ‘fucked up fetishes’. Om die waanzin nog snel door te spoelen trakteert Osees je op een laatste uppercut, “Sacrifice”, waarop God zelf het moet afleggen voor de botte fuzzbijl waarmee John Dwyer in het rond wappert.

Osees heeft een hardcore punkalbum gemaakt dat vet, verfrissend en toch typerend klinkt. Een nieuwe wind, zo zou je denken, want A Foul Form is misschien wel de grootste metamorfose die we de band in de afgelopen tijd hebben horen ondergaan, maar tegelijk beseffen we heel goed dat ook dit een masker is waaronder alweer een volgend masker klaar zit. Osees blijft immers Osees, of toch tot de volgende naamsverandering.

Website / Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Osees - "Cassius, Brutus & Judas"

De Amerikaanse garagerockers van Osees lieten afgelopen weekend geen spaander heel van The Secret op Best Kept Secret, maar lang hoeven we…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 2): Bergopwaarts

Na een eerste dag met diepe dalen maar ook een hoop hoge pieken, begonnen we met frisse moed aan de tweede dag…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.