Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Editors – “Kiss”

© CPU – Sven Michiels

Het ziet er tegenwoordig naar uit dat de passionele liefde tussen Editors en de Lage Landen stilletjes aan uitdooft, maar dat betekent daarentegen niet dat er af en toe nog wat vonkjes zijn. Zo lijken de heren zelf ook wel te beseffen dat hun plafond al een tijdje geleden werd bereikt, maar dat weerhoudt hen er niet van om nog steeds met regelmaat langs te komen. De allergrootste festivals zullen ze vanaf nu dus klaarblijkelijk aan zich laten voorbijgaan, maar een plekje als headliner op de ietwat kleinere evenementen als het Nederlandse Vestrock en eind deze week het nieuwe HEAR HEAR! lijkt ze tegenwoordig als gegoten te passen. Het is overigens helemaal terecht dat de band rond Tom Smith niet bij de pakken blijft zitten, want er is immers nieuw materiaal voor te stellen.

Binnen een paar maanden komt Editors met EBM namelijk met een gloednieuw album op de proppen, waaruit we met “Heart Attack” en “Karma Climb” al twee wisselvallige voorsmaakjes te horen kregen. De richting die de band daarmee wil uitgaan, is duidelijk, de uitwerking daarentegen maar zo zo. Het was dus een beetje sceptisch afwachten naar het nieuwe “Kiss”, dat overigens bijna acht minuten in beslag neemt.

Gelukkig is “Kiss” zeker een degelijk nummer en vliegt de tijd voorbij. Wie weliswaar hoopte op de snedige gitaren waarmee Editors altijd zulke hoge toppen scheerde, is er nu klaarblijkelijk definitief aan voor de moeite. Met hun nieuwste creatie lijken de mannen namelijk de mosterd te zijn gaan halen bij bands als White Lies, maar daar voegen ze de dramatische vocals van Smith bij en we horen zelfs wat invloeden van dance en new wave à la The Cure. Een soort Editors 2.0 dus, dat op zich zeker niet verkeerd klinkt. Enkel de outro wordt misschien ietsje te lang uitgerokken, maar als je dat naast de grootse refreinen legt, is dat uiteindelijk niet erg. Euforisch, herkenbaar en meezingbaar, maar ook een tikkeltje bevreemdend voor een band als Editors. Het is dus even wennen, maar uiteindelijk zal het volk deze “Kiss” wel kunnen smaken.

Editors staat aanstaande zondag, 14 augustus, geprogrammeerd als headliner op HEAR HEAR! in Kiewit. EBM verschijnt op 23 september.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2107 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Editors laatste headliner Live /s Live 2024

Na Editors als headliner te hebben gezien op Hear Hear, leek het erop dat de Britten zelfs in hun geliefde België aan…
InstagramLiveRecensies

Editors @ Sportpaleis: Sluipt de sleur in het droomhuwelijk?

Editors en België, een geslaagd huwelijk dat al meermaals werd beklonken op de Belgische festivalweides. Wie vorig jaar tevergeefs voor de gesloten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.