InstagramLiveRecensies

Sabaton @ Graspop Metal Meeting 2022: Kleine jongens worden groot

© CPU – Johan Poelmans

In de kiemen van Graspop heeft het Zweedse Sabaton zich al vanaf het debuut Primo Victoria kunnen ontwikkelen tot hoofdafsluiter. Je moet het maar doen, met een label zonder een internationaal netwerk of buitenlandse distributiemogelijkheden. Het verhaal van Sabaton luidt daarom als een sprookje dat hopelijk nog generaties jonge metalbands zal weten te inspireren om gewoon te doen wat ze willen, en nooit of te nimmer op te geven. Hoewel Aerosmith een exclusieve ‘Benelux only’-boeking was, was de annulatie van de hardrockact geen al te groot gemis. In de plaats had Graspop een andere primeur te pakken. Na een rondje Zweedse thuisshows presenteerde Sabaton nu de allereerste show van de The War to End All Wars– tournee. Tijdens ons interview in Brussel van enkele maanden geleden, beloofden drummer Hannes Van Dahl en gitarist Chris Rörland dat deze tournee een grandioos spektakel zou worden. Daar was geen woord van gelogen.

Zoals gewoonlijk was “Ghost Division” de gedoodverfde opener die de boel op stelten zou zetten. In tegenstelling tot bij Judas Priest, was het voorste vak nu wel stampvol en kon de pret niet op. Generaal Joakim Brodén en zijn trouwe luitenants hadden onmiddellijk de smaak te pakken. Het podium was met meters prikkeldraad en een verlengd tankstuk aan de drums omgetoverd tot een loopgraaf waar tijdens de oorlog geen einde aan kwam. Door de nieuwste release was de show na “Ghost Division” ei zo na onvoorspelbaar, wat maakte dat de set er ofwel eentje voor de fans zou zijn, ofwel gericht was naar nieuwkomers in de historische wereld van Sabaton. Doordat de band de Eerste Wereldoorlog heeft uitgediept in twee conceptalbums – de vorige was The Great War – wisselden herkenning en vernieuwing elkaar vlotjes af. “Stormtroopers” werd bijvoorbeeld naadloos opgevolgd door “Great War” en “Race to the Sea” door “The Red Baron”.

© CPU – Johan Poelmans

Vervolgens werd er voor de show ook enorm veel werk gestoken in aangepaste kostuums. Joakim liet niets over aan onze verbeelding en kwam plotseling tevoorschijn als een Duitse infanterist die de boel eens grondig zou uitroken. De bommen en bloedhete steekvlammen deden de rest om een realistisch beeld te scheppen over de Eerste Wereldoorlog. Sabaton is nooit een band geweest die politieke standpunten inneemt, maar ergens voelde het wat dubbel om entertainend te luisteren naar oorlogsverhalen terwijl er 2.500 kilometer verderop een echte oorlog aan de gang is. Desalniettemin greep Sabaton ook terug naar zijn discografie uit het begin van het vorige decennium. Wanneer de Zweedse vlag werd geprojecteerd, was het tijd voor het epische “Carolus Rex”. Tijdens deze track waren alle bandleden uitgedost als 17e-eeuwse, Zweedse krijgsmachten en gingen alle vuisten torenhoog in de lucht.

Als de goedlachse grapjas die hij is, deelde Joakim achteraf mee dat hij terug was begonnen oefenen met gitaarspelen. Judas Priest kreeg een luchtig eerbetoon, maar de derde slaggitaar was echter nodig voor “Resist and Bite” uit Heroes. De nazaten van het Belgische ‘Bataillon de Chasseurs Ardennais’ konden zich geen betere herdenking van de overleden helden wensen, want op de voorste rijen zong iedereen uit volle borst mee. Doordat de refreinen van de meeste tracks afgespeeld werden op de videoschermen, was dat echter geen al te moeilijke opdracht. Het karaokegehalte lag hierbij hoog, maar zorgde wel voor een optimale sfeer van verbintenis. Verder was het zwaar headbangen geblazen toen we het livedebuut van “Dreadnought” achter onze kiezen kregen. Door de bombastisch, strakke drumpartijen van Hannes bevonden we ons niet in woelig vaarwater.

© CPU – Johan Poelmans

Voor het eerst in haar bestaan schreef Sabaton met “Christmas Truce” een vredeslied. Ondanks dat we Kerstmis pas over een halfjaar vieren, spatte de camaraderie er van af. Puur op eigen initiatief nam het publiek elkaar vast aan de schouders en was iedereen voor de volle vijf minuten elkaars gelijke. Dit feeëriek ogenblik deed ons alle zorgen vergeten en vatte eigenlijk het hele Graspopweekend samen. Wie Graspop bezoekt, gaat niet enkel voor de muziek, maar ook om gelijkgestemden te ontmoeten die je in het dagelijkse leven moeilijk of nauwelijks vindt. Het is zo dat nieuwe vriendschappen worden gesmeed en het metalgenre later wordt doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. Nadien gingen alle remmen los op Sabatons grootste hit “Primo Victoria”, dat live dezelfde intro deelde als “Aces High” van Iron Maiden. Winston Churchill zijn ‘Te land, ter zee en in de lucht’-speech zorgde wederom voor een kippenvelmoment. Toen iedereen wild begon te springen, daverden de plastieken platen onder onze voeten.

Gedurende de hele set ondernamen verschillende enthousiastelingen ijdele pogingen om al neuriënd “Swedish Pagans” af te dwingen van het Zweeds gezelschap. Zestien tracks later was het dan eindelijk zo ver. Gitarist Tommy Johansson teasede eerst nog een beetje door solo de intro te spelen en holde daarbij van de linker- naar de rechterkant van het podium. Eenmaal de rest van de band inpikte, kregen de festivalgangers hun volledige goesting en namen ze nog snel een grote slok van hun halve liter om hun kelen wagenwijd open te zetten. Sabaton deed niet aan een bisronde, waardoor “To Hell and Back” het slotsalvo was van een impressionante headlineshow. Daarna nam de groep nog uitgebreid afscheid van ’the best festival of the world’. Bassist Pär Sundström wapperde even met de Belgische vlag en plantte ze op het podium alsof hij een voet op de maan zette. Apetrots stonden de vijf leden te glunderen naar de immense massa en werd de belofte gemaakt om snel terug te keren naar Dessel. Eerst is nog het Sportpaleis aan de beurt. Hopelijk weet iemand in tussentijd aan Joakim te melden dat het Sportpaleis zich bevindt in Antwerpen in plaats van in Brussel!

Volgend jaar tourt Sabaton opnieuw door Europa met The Tour to End All Tours. Zaterdag 13 mei houdt de band halt in het Sportpaleis.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Ghost Divison
Stormtroopers
Great War
Race to the Sea
The Red Baron
Bismarck
The Attack of the Dead Men
Soldier of Heaven
Steel Commanders
Carolus Rex
Resist and Bite
Night Witches
Dreadnought
The Last Stand
Christmas Truce
Primo Victoria
Swedish Pagans
To Hell and Back

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Judas Priest - "Trial By Fire"

Noem metalbands die invloedrijker waren dan Judas Priest: je kan geen hand voltellen, misschien kom je zelfs aan geen enkele vinger. De…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Judas Priest en Five Finger Death Punch headlinen Graspop Metal Meeting 2024

Oud ijzer roest duidelijk niet. Twee jaar nu hun vijftigste jubileumtournee komt Judas Priest terug naar Graspop Metal Meeting. De Britse heavy…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Judas Priest - "Panic Attack"

Afgelopen weekend werd de Californische woestijn ingepalmd door de grootste hardrock- en metalgroepen ter wereld. AC/DC speelde voor het eerst in zeven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.