AlbumsFeatured albumsRecensies

Sabaton – The War to End All Wars (★★★★): Oorlog is geen kinderspel

Sinds “War Pigs” van Black Sabbath is oorlogsvoering onlosmakelijk verbonden aan metalmuziek. Dertig jaar na de release van “War Pigs”, besloten twee piepjonge Zweden om een heavymetalband op te richten die geen muziek zou maken over bier en draken. Vandaag de dag luistert die band naar de naam Sabaton. Door onafgebroken te touren en gemiddeld om de twee jaar een album te releasen, is het geesteskind van Joakim Brodén (zang) en Pär Sundström (bas) uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende metalbands van deze eeuw. Terwijl het oorlogsthema op creatief vlak uitgehold lijkt te zijn, wist Sabaton het telkens te verzoenen met de moderne Zeitgeist. Speciaal voor de fans lanceerde de band bijvoorbeeld een eigen archief waarop elke track interactief wordt besproken door de bandleden zelf of historici.

Toch blijft de muziek centraal staan. Al vanaf het debuut Primo Victoria uit 2005 wordt elke release piekfijn verzorgd door Nuclear Blast. Naar het goede voorbeeld van de heavymetalgoden uit de jaren ’80 vertaalt Sabaton ieder album naar een spectaculair liveverhaal. Intussen zijn Primo Victoria, The Art of War (2008), Carolus Rex (2012) en The Great War (2019) klassiekers binnen het genre. Ondanks dat The Great War zich vanwege de pandemie geen volwaardig tourleven beschoren was, werd de Eerste Wereldoorlog zo de voedingsbodem van The War to End All Wars, inmiddels het tiende studioalbum. Singles “Christmas Truce“, “Soldier of Heaven” en “The Unkillable Soldier” werden beurtelings goed ontvangen bij zowel de oudere als nieuwe fans. Op The War to End All Wars doet Sabaton dan ook waar het al twintig jaar goed in is: zonder een gekleurde mening, maar met gevoel voor melodie en harmonie gebalde songs spelen over rijke oorlogsverhalen.

Dat de Eerste Wereldoorlog voor geen enkele mogendheid een pretje was, herinneren we ons levendig door het schoolbezoek aan de IJzertoren in Diksmuide. Die grimmige gedachten komen sterk tot uiting op “Dreadnought”. De track bulkt van de bombast en beschrijft daarmee de industriële oorlogvoering aan de Noordzee. Net zoals een potje zeeslag ongelofelijk lang kan duren, houdt “Dreadnought” een sloom tempo aan dat de track des te epischer maakt. Niettegenstaande blijft de Eerste Wereldoorlog bekend als de eerste loopgravenoorlog. Gevoed door nationalistische hartstochten was zulk terrein niet bestand tegen de Sturm und Drang van de “Stormtroopers”. Het nummer laat dan ook de zenuwen door je lijf gieren, maar blijft trouw aan de vintage Sabaton-sound. Hetzelfde kan gezegd worden van “Hellfighters”, al gebruikt Joakim hier veel beter zijn baritonstem. Het Afro-Amerikaanse infanterieregiment kon zich geen betere lofzang wensen. De échte hit van het album is echter “Soldier of Heaven”.

Elke generatie heeft zijn helden. Om die van The War to End All Wars te tellen, komen we handen en voeten tekort. Als we dan toch twee personen op een piëdestal moeten zetten, zijn dat wel Adrian Carton de Wiart (“The Unkillable Soldier“) en Milunka Savić (“Lady of the Dark”). Mannen en vrouwen mogen vanuit een biologisch oogpunt verschillend zijn, gedurende een oorlog is iedereen gelijk voor de wet. Dat cliché kan soms ook uitdraaien op een hoopgevend verhaal. De Servische Milunka Savić stond na de oorlog bekend als de ‘meest gedecoreerde vrouwelijke militair’. “Lady of the Dark” maakt er dus geen modesport van om vrouwelijk te willen klinken. ‘Break the norm, she’s the girl in uniform’ is daarin zeer expliciet. De single blijft immers een heavymetalnummer dat geschreven is om een collectief kippenvelmoment uit te lokken. Wanneer Joakim en zijn strijdmakkers aan een weide metalfans zullen vragen om hun hand op te steken voor de “Lady of the Dark”, zal niemand aarzelen om een duivelhoorn te maken.

Van ‘From a shot that would change the world’ tot ‘the treaty that will end the war’ of van “Sarajevo” tot “Versailles”, Sabaton is erin geslaagd om na het succes van The Great War opnieuw een straf conceptalbum te releasen. Ondanks dat het tiende studioalbum sterk gefocust is op één specifieke tijdsperiode, neemt Sabaton ons mee op sleeptouw naar oorden waarvan we niet meer exact wisten dat WOI er woedde. Daar waar conceptalbums doorgaans best integraal beluisterd moeten worden, bevat The War to End All Wars voldoende tracks die ook volledig op zichzelf kunnen staan. “Stormtroopers”, “Soldier of Heaven” en “Lady of the Dark” zijn per slot van rekening gemaakt voor de grote podia. Voor de doorwinterde fans zullen “Dreadnought” en “Hellfighter” dan weer aantonen dat Sabaton ook technisch sterk gegroeid is. Net zoals Iron Maiden in 2023 van plan is met Senjutsu, zou het Sabaton sieren om hun tiende juweel voor een aantal shows integraal te spelen.

Sabatons passage in het Sportpaleis, initieel voorzien op 24 maart, is uitgesteld naar 2023. De concrete datum, en of Lordi en The Hu de support acts blijven, is nog niet bekend. De powermetalband sluit Graspop af op zondag 19 juni. Er zijn enkel nog dagtickets voor vrijdag beschikbaar, al is de kans groot dat er voor zondag wel wat tickets te vinden zullen zijn op Ticketswap door de headlinerswissel met Aerosmith.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Sabaton @ Graspop Metal Meeting 2022: Kleine jongens worden groot

In de kiemen van Graspop heeft het Zweedse Sabaton zich al vanaf het debuut Primo Victoria kunnen ontwikkelen tot hoofdafsluiter. Je moet…
Festivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Sabaton: 'We nemen geen politieke of religieuze standpunten in met onze muziek'

Op 22 november waren we uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van The War To End All Wars, het tiende studioalbum van Sabaton….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.