AlbumsFeatured albumsRecensies

STIKSTOF – FAMILIE BOVEN ALLES (★★★★): STIKSTOF boven alles

Na drie jaar met soloprojecten de bloemetjes buiten te zetten is ’s lands bekendste hiphopformatie weer samen. Overlast, hun derde en vorige langspeler, betekende een definitieve doorbraak voor STIKSTOF. Sindsdien kan men niet meer om STIKSTOF en Belgische hiphop heen. Zwangere Guy zat zelfs plots tussen Maarten Boudry en Kristof Calvo in De Afspraak. Ook als er van corona geen sprake was geweest, zouden de concertzalen na een concert van STIKSTOF alsnog moeten sluiten voor herstellingswerken aan het eraf gespeelde dak.

Op “NITRO”, het openingsnummer en, jawel, een anagram van intro, krijgen we een onverbloemd beeld van Brussel. Het gaat over ‘achterbakse bureaucraten’, over de ‘popo’ en waarom ‘het geen wonder is dat we hun zo haten’. Op een simpele, ondersteunende boombapbeat gaat Gorik verder: ‘Hier zou niets zijn zonder alles wat ze uit Congo steelden.’ “NITRO” zet meteen de toon: hoewel het album een wat andere sound heeft dan Overlast, zijn de jongens dezelfde gebleven. Je hebt tijdens het luisteren geen déjà-vu-gevoel, toch voelt het wel aan als STIKSTOF.

Ook “ALLES KAPOT” is een blikvanger. De beat doet denken aan Memphis phonk, de tekst en hoe die gebracht wordt aan nummers zoals “ALAMBETANT”. Agressief en op zijn strepen staand, hoe we Jazz kennen, rapt hij: ‘Kom niet testen, dure vesten, net een western.’ Net zoals “ZEG ZE”, “AMBRAS” en “24/7” is “ALLES KAPOT” een nummer waarop T-shirts zullen uitgaan en waarop je in een moshpit tegen elkaar aan kan springen.

Al die moshpits zijn behoorlijk vermoeiend, maar geen nood: tracks als “ZIJ” lenen zich perfect om even uit te rusten. Het is een ode aan de vrouw, ondersteund door een zowel melancholische als opgewekte instrumental. We leren dat vrouwen de basis zijn in het leven van een man en dat Jazz ‘sinds het begin haar rug heeft’. “ZIJ” toont de andere kant van STIKSTOFs normaal gezien stoere gelaat.

Het werk dat Astro daarin gestoken heeft, verdient een applaus. Hij kroop deze keer niet zelf achter de microfoon, maar legde zijn focus enkel op het instrumentale. De beats zijn gelaagd, doorspekt met korte samples die aansluiten bij tekst en zitten vol variatie – zowel over de hele plaat als per nummer bekeken. Samen met cuts van DJ Vega zorgde hij ervoor dat het instrumentale gedeelte perfectie benadert.

FAMILIE BOVEN ALLES is een totaal andere plaat dan Overlast, met meer differentiatie, zowel stilistisch als qua thematiek. Desondanks is het toch een coherent album waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Nog altijd staan de grondleggers van Belgisch-Nederlandstalige rap voor Brussel, voor dezelfde rauwe, onverbloemde teksten en harde bangers. Wat daar de afgelopen drie jaar dan bijkwam? Nog meer uitdieping, zowel tekstueel als instrumentaal. FAMILIE BOVEN ALLES is een magnifiek vervolg op hun vorige albums, zij het met wat nieuwe verhaalelementen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

38 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF - "L'Univers" (feat. Smahlo & Winne)

Dat de mannen van STIKSTOF de koningen van de Nederlandstalige hiphop zijn, konden jullie al lezen in onze recensie van hun optreden…
AlbumsRecensies

Vince Staples - Ramona Park Broke My Heart (★★½): Herkauwen en risico-avers

Het is bijna zomer en dat kan alleen betekenen dat Vince Staples zich klaarmaakt om zijn beste beentje voor te zetten. De…
AlbumsRecensies

Keshi - GABRIEL (★★★): Een eenkoppige boyband met een vleugje hiphop

We hebben eigenlijk geen idee hoe keshi al die jaren van onze muzikale vangnetten wist te ontsnappen, maar we hebben hem nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.