InstagramLiveRecensies

Conan Gray @ Ancienne Belgique (AB): Tienerheld leert vliegen

© CPU – Larissa Zenner

Het lijstje met tieneridolen is nauwelijks bij te houden, maar toch zijn er enkele namen die we met plezier wat meer naar voor schuiven. Een daarvan is Conan Gray. De 23-jarige zanger werd bekend dankzij zijn vlogs op YouTube, maar zijn passie voor muziek nam al snel over en zorgde er uiteindelijk voor dat hij al snel een platencontract tekende. Inmiddels mag hij artiesten als Taylor Swift of Olivia Rodrigo tot zijn fans rekenen en werd hij gekroond tot de popprins met de mooiste coming-of-age nummers. Nadat zijn debuutalbum Kid Krow in 2020 een succes werd, brak hij dankzij TikTok met “Heather” internationaal door en heeft hij inmiddels meer dan een miljard streams op dat ene nummer. Dat hij meer is dan het zoveelse tieneridooltje bewees hij in een uitverkochte Ancienne Belgique, al zorgde zijn enthousiasme niet altijd voor goede zang.

De Australische Mallrat kwam in een halfuurtje haar debuutalbum Butterfly Blue voorstellen, maar daar hoorden we uiteindelijk heel weinig van door een barslechte soundmix. De bassen waren oorverdovend slecht en lieten elk nummer volledig in de soep lopen. Jammer eigenlijk, want haar nummers leven van de subtiliteit, maar daar was dus gisteren weinig sprake van. De volledig volgelopen AB kreeg dus niet de beste omstandigheden om kennis te maken met de opkomende zangeres, maar bleek toch al in een echte feeststemming te verkeren. Er werd meegesprongen en gegild alsof ze de hoofdact zou zijn. En toch konden wij met de zeer teleurstellende soundmix helemaal niet genieten van haar show en was haar zang nauwelijks te horen. We geven haar op 5 september alvast een herkansing, want dan stelt ze haar album voor in de Witloof Bar van de Botanique.

© CPU – Larissa Zenner

De show in de AB is een van de intiemere passages op zijn huidige tour, want in andere landen speelt Conan Gray in veel grotere zalen. Dat verklaart meteen ook de grote productie waarmee hij in onze hoofdstad te zien was. Tijdens de opener “Wish You Were Sober” stond de zanger bijvoorbeeld al in de nok van het podium, waar hij als een echte god op zijn fans neerkeek. Gelukkig zocht Gray al snel wat meer de nabijheid van zijn fans op tijdens “Telepath” en legde hij de focus vooral op het zwaaien naar zijn fans waardoor zijn zang het soms wat liet afweten. Het bleef niet bij die ene keer dat het soms wat op het randje was, want ook in ”Fight or Flight” zorgde zijn immense enthousiasme niet altijd voor zuivere noten. Zijn frivole podiumpresence liet ons dat gelukkig met gemak door de vingers zien.

Conan profileert zich het liefst als een bedroompopartiest omdat hij al zijn nummers op zijn bed schrijft. Dat wilde de zanger daarom ook visueel overbrengen door sommige nummers in een replica van zijn slaapkamer te brengen. We waanden ons daarom ook even in een intiem huiskamerconcert toen hij “Astronomy” met zijn gitaar op zijn opgemaakt bed bracht. “The Cut Always Bleeds” bracht hij in dezelfde setting, maar was minder bloedstollend. Samen met de gitaarballade “The Story” vormden ze echter de meest muzikale momenten van de show en moesten alle showelementen even wijken voor efficiënte eenvoud. We hadden graag nog meer van die momenten gehad.

© CPU – Larissa Zenner

Na een wat rustiger gedeelte boden “Checkmate” en “Memories” zich aan om terug wat vaart in de set te krijgen door hun makkelijk mee te zingen refreinen. “Overdrive” bleek echter een van de grootste fanfavorieten, waardoor het enthousiasme van het publiek hem weer verleidde om net iets te veel te geven en zijn uithalen soms iets te geforceerd klonken. Conan heeft nu eenmaal een redelijk fragiele stem die snel eens uit de bocht durft te vliegen, maar toch trekt hij zich ook steeds terug recht als de energie van het nummer dat toelaat. “Affluenza” was alvast niet het meest memorabele nummer en had weinig overtuigingskracht doordat hij qua sfeeropbouw wat in herhaling viel.

Binnen iets minder dan een maand brengt Conan zijn tweede album Superache uit, waarvan we toch al een hele boel singles hun weg in de setlist vonden. Zijn recente single “Yours” transformeerde van een simpele pianoballade naar een melodramatische hartenbreker en “Jigsaw” liet hem eens van een andere kant zien. Het brave en fijne popgeluid werd even opgepept door iets meer gitaren, waardoor we soms wat aan Yungblud dachten. “People Watching”, de grootste hit van dat nieuwe album volgde, en was net voor het einde nog eens de echte energiebooster voor hij zijn twee wereldhitjes ten tonele bracht. “Maniac” was het vrolijke popnummer waarmee de zanger de hele zaal aan het dansen kreeg, terwijl bisnummer “Heather” nog eens alle emoties opriep die hartzeer teweeg brengen. Het contrast kon niet groter, maar net dat is net hetgeen Conan Gray uitmaakt als artiest.

© CPU – Larissa Zenner

De Ancienne Belgique was al wat te klein voor het spektakel dat Conan Gray neerzette, maar benadrukte tegelijk ook de werkpunten waaraan hij moet werken als hij arena’s zal vullen (en dat lijkt ons in de nabije toekomst al te gebeuren). Zijn podiumpresence is al bijzonder verfrissend, maar we hoorden hem te vaak iets te veel proberen met zijn stem wat niet altijd een positief resultaat tot gevolg had. Zoals we eerder al hadden opgemerkt, zorgt zijn grote euforie op podium ervoor dat het publiek volledig uit het dak gaat maar dat mag niet ten koste van de zang zijn. Al bij al zagen we dus een popster met een gouden toekomst die veel jongeren inspireert om zichzelf te zijn. De blije gezichten na de show zijn dan ook belangrijker dan enkele puntjes die binnenkort ongetwijfeld op de i gezet zullen worden.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Wish You Were Sober
Telepath
Comfort Crowd
Fight or Flight
(Online Love)
Astronomy
The Cut That Always Bleeds
Memories
Checkmate
Overdrive
Affluenza
The Story
Yours
Little League
Jigsaw
People Watching
Maniac

Heather

1758 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Coely @ Ancienne Belgique (AB): Releaseparty tot de tweede macht

‘Ah, die van “Don’t Care”?’, hoorden we laatst toen we het over Coely hadden. Inderdaad, maar sinds vorige week heeft ze ook…
InstagramLiveRecensies

Cult of Luna @ Ancienne Belgique (AB): Headbangend naar het Walhalla

Een postmetalavond voor gevorderden. Zo kondigde de AB de triple bill van Svalbard, Russian Circles en Cult of Luna aan. En daar…
LiveRecensies

Olivia Dean @ Ancienne Belgique (AB Club): Kleurrijke clubnacht

Terwijl in haar thuisland, het Verenigd Koninkrijk, de ietwat grotere clubs eigenlijk al te klein zijn geworden voor Olivia Dean, lijkt de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.