Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Smile – “Free in the Knowledge”

© Alex Lake

Het is voor Thom Yorke en zijn Radioheadrechterhand Jonny Greenwood een goedgevuld voorjaar. Het nieuwe collectief The Smile, dat bestaat uit de twee eerdergenoemde muzikale grootmeesters en Sons of Kemet-drummer Tom Skinner, zijn al toe aan hun vijfde single in drie maanden tijd. Eindelijk wordt er hierbij ook een album aangekondigd: A Light for Attracting Attention zal in de rekken verschijnen op 13 mei. Eerder verschenen singles “You Will Never Work in Television Again“, “The Smoke“, “Pana-Vision” en “Skrting on the Surface” zullen er, naast negen andere nummers, hun plaats vinden. De laatstgenoemde krijgt daarbij de eer het album af te sluiten.

Een van die negen is “Free in the Knowledge”. Yorke had deze al meermaals live gebracht, onder andere tijdens een passage in de Royal Albert Hall. De soloversie van het nummer doet fans al enkele maanden reikhalzend uitkijken naar de studioversie. Daarover kunnen we nu wel stellen dat deze absoluut niet teleurstelt. De ijle strijkers en tedere akoestische gitaar doen ons meteen terugdenken aan de Radiohead-klassieker “How to Disappear Completely”, zij het met een net iets minder neerslachtige ondertoon. Een vredige synthesizer zweeft boven de strijkers uit en wordt vervoegd door de beheerste drumslagen van Skinner. Wie had gehoopt op een vurig postpunkproject van Thom Yorke zal echter op zijn honger moeten blijven zitten. Debuutsingle “You Will Never Work in Television Again” blijkt, afgaand op alle andere singles, eerder de uitzondering dan de regel te zijn. Toch blijven we vol verlangen uitkijken naar het debuutalbum van The Smile, waarvan we eindelijk weten dat het zeer binnenkort zal verschijnen.

Wie The Smile aan het werk wil zien, kan op 25 juni afzakken naar de festivalweide in Rotselaar voor TW Classic waar ze het podium zullen delen met onder andere Placebo, Courtney Barnett en Nick Cave & the Bad Seeds.

Instagram / Facebook / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Philip Selway - Strange Dance (★★★★): Cocktail van experiment en aanstekelijkheid

Ook al heeft Radiohead sinds A Moon Shaped Pool uit 2016 geen nieuw album uitgebracht, beleven de fans van de band de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Robin Kester - Honeycomb Shades (★★★★): Zweven tussen extase en melancholie

Dik twee jaar geleden bracht Robin Kester met This Is Not A Democracy haar eerste mini-album uit. Waar het in eerste instantie…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.