AlbumsRecensies

BANKS – Serpentina (★★★½) : Vervellen zoals een slang

BANKS. Een naam die voor vele Belgen wellicht nog maar weinig zegt. In Amerika krijgt de Californische zangeres, songwriter en producer echter steeds meer naambekendheid. In 2014 bracht ze haar debuutalbum uit, waardoor ze meteen opviel en onder andere een rol in het voorprogramma van The Weeknd wist te versieren. Critici waren behoorlijk enthousiast over haar twee latere langspelers. Na het touren voor haar derde plaat, begon BANKS last te krijgen van paniekaanvallen. De zangeres moest leren leven met de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte, waardoor het leven op tournee een hele opgave wordt. Moed vond BANKS opnieuw tijdens het schrijven van Serpentina, haar recentste album.

Een slang verliest haar vel eens om de zoveel tijd, om daarna een nieuwe aan te nemen. In Serpentina wil BANKS vervellen. Ze wil breken met oude gewoontes en gedachten die haar niet langer passen, en genieten van al de nieuwe vrijheden die daarbij horen. Dertien nummers lang neemt de zangeres ons mee in haar soms ietwat sombere leven.

Qua klank blijft BANKS herkenbaar en is ze nog steeds te situeren in het alternatieve pop-, r&b- en elektropopuniversum. Hier en daar wordt haar muziek wat bijgekruid met nieuwe invloeden en durft ze de experimenteermolen al eens boven te halen. Nu eens doet een nummer denken aan FKA twigs, een andere keer dan weer aan pakweg Bat For Lashes. In “Holding Back” laat de Amerikaanse behoorlijk wat autotune op haar stem los. “Anything 4 U” wordt zelfs behoorlijk poppy en valt wat ons betreft wat uit de toon. Zelfs gospel schuwt BANKS niet in dit album. Ook de liefhebbers van ASMR worden op hun wenken bediend. Al fluisterend en met een dikke beat eronder gidst de zangeres ons in “The Devil” door haar burn-out in volle coronatijden.

Het pronknummer van de plaat is voor ons zonder twijfel het zweverige, maar qua tekst zeker even treurige “Skinnydipped”. Een nummer over – hoe kan het ook anders – liefdesverdriet. Het nummer klinkt, ondanks wat de thematiek doet vermoeden, best catchy en heeft behoorlijk wat hitpotentieel. Wie verwacht had dat BANKS het album na al deze neerslachtigheid zou afsluiten met een knaller, had het goed mis. Eindigen doet ze met het rustigste nummer van de dertien. “I still love you” schreef ze zo’n zes jaar geleden om haar liefdesverdriet een plaats te kunnen geven. Nu pas voelt BANKS zich klaar om het nummer te delen. Pijnlijk? Dat zeker. Mooi evenzeer.

In deze wirwar van stijlen en invloeden is BANKS haar maïzena echter nooit vergeten. De gehele plaat is een mooi gebonden en donker geheel geworden. Ze levert met Serpentina een meer dan geslaagd vierde album af. Een album dat naar onze mening zeker wat meer in de schijnwerpers mag gezet worden dan de vorige drie.

Dat er gedanst kan worden op vele nummers van dit album, is een understatement. Op 5 september 2022 komt BANKS met haar entourage naar de Ancienne Belgique in Brussel. Of daar menig zweet over de vloer gaat vloeien, daar twijfelen wij alvast niet aan.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BANKS - "I Still Love You"

Er zijn mensen die hun diepste, donkerste gevoelens over hun relationele problemen en verbroken relaties het liefst zo snel mogelijk met de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BANKS - "Holding Back"

De Amerikaanse BANKS kroonde zichzelf in 2014 met haar debuut Goddess al tot hoogpriesteres van haar eigen donkere popuniversum en bleef dat sindsdien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BANKS - "The Devil"

De alternatieve r&b van BANKS brengt al jaar en dag op mysterieuze wijze een ode aan de vrouwelijke sensualiteit. Op haar laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.