Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single THYRZA – “Soldaat”

© Sanja Marusic

THYRZA is het muzikale project van zangeres en songwriter Thyrza van Deijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit, een plaat die ze maakte over het niet willen en durven accepteren van je eigen onzekerheid. De ep werd met lovende reacties ontvangen en de singles werden goed gestreamd op Spotify. Afgelopen jaar was het tijd voor iets nieuws en daarom sloot THYRZA zichzelf op en begon met het schrijven van een nieuw hoofdstuk in haar leven. THYRZA maakt kwetsbare muziek die in verschillende laagjes mooi opbouwt en daarnaast niet de kracht van de tekst verliest. Begin november verscheen daaruit al “Donker” en niet veel later het krachtige “Vuur”. Beide singles staan op haar debuutalbum Versplinterd/Verwonderd, dat op 16 september 2022 zal uitkomen. 

Nu krijgen we weer een cadeautje in ons schoot geworpen, onder de noemer van “Soldaat”. En ook dit is er weer eentje die gelijk vanaf de eerste noten de haren op je arm omhoog doet komen. “Soldaat” is een eerbetoon aan de vader van THYRZA, die veel langer onderdeel mocht zijn van haar leven dan ze ooit had gedacht. Dit komt doordat hij al op jonge leeftijd een beroerte kreeg waardoor hij moeilijk kon lopen en praten. Toch had de man een enorme levenskracht en wist hij er toch weer bovenop te komen, ondanks dat het soms allemaal aan een zijde draadje hing. “Soldaat” is dan ook een prachtig liedje om haar vader te eren.

Het begint al prachtig met een hoorn en die typische praatzang van THYRZA die we ook al eerder hoorde op “Donker” en “Vuur”, valt ook in dit nummer op. In het eerste couplet vertelt ze over de relatie tussen zichzelf en haar vader, en over de verwondering dat iedere dag een cadeautje is. Ze geeft een beeld vanuit haar kinderbrein en neemt ons mee in haar verhaal. En wanneer het refrein invalt, hoor je onder begeleiding van een piano hoeveel respect ze voor hem heeft. Naar het einde toe houdt ze het klein, waardoor vooral het tweede couplet ons vol raakt. Onder begeleiding van de hoorn en een piano werkt ze toe naar het refrein dat ons elke seconde meer raakt. Bijzonder wat zo’n mooie tekst kan doen. Ook het einde wordt simpel doch mooi gehouden.

Vooral de relatie tussen vader en dochter en het wederzijdse respect voor elkaar is wat “Soldaat” maakt. Het is misschien het meest subtiele nummer van THYRZA, maar eentje dat ons van top tot teen weet te raken. 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

93 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single THYRZA - “In de luwte”

THYRZA is het muzikale project van zangeres en songwriter Thyrza van Deijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit, een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single THYRZA - “Vuur”

THYRZA is het project van zangeres en songwriter Thyrza van Deijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit, een plaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.