Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single THYRZA – “Donker”

© Sanja Marusic

Dit jaar mag gerust het jaar van de Nederlandstalige pop genoemd worden. Artiesten als Wies, S10, Froukje en Goldband wonnen vele harten en oudgediende Bazart volgde netjes op gepaste afstand. Het was voor veel artiesten het juiste duwtje in de rug om de Nederlandse taal de boventoon te laten voeren. Ook voor Thyrza van Dieijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit. Een plaat die ze maakte over het niet willen accepteren van je eigen onzekerheid. De ep werd met lovende reacties ontvangen en de singles werden enorm goed gestreamd op Spotify en belandden ook nog eens in verschillende afspeellijsten. Ook mocht ze mee doen met de Popronde, wat voor veel Nederlandse artiesten de springplank is naar het grote publiek. Afgelopen jaar sloot THYRZA zichzelf op en begon met het schrijven en produceren van een nieuw hoofdstuk in haar leven. Nu is daar met “Donker” het eerste wapenfeitje van uitgekomen. “Donker” is de eerste single van haar nog uit te komen album Versplinterd/Verwonderd, dat in het voorjaar van 2022 wordt verwacht.

Het nummer opent met een vrij mysterieus geluid dat je gelijk pakt. Vanaf het eerste zangmoment hang je in het verhaal dat THYRZA op zeer fraaie wijze vertelt. THYRZA heeft de kracht van het vertellen, iets wat Maaike Ouboter ook heeft. Bijna kleinkunst, wat je ook al hoorde in de eerdere singles. Een verhaal over onzekerheid en over het vallen in een gat waar je niet meer uit komt. Het wordt vrij klein gehouden met de synths, waardoor je de aandacht niet verliest. Maar dat klein houden kunnen we alweer vergeten wanneer het refrein er in knalt. Het refrein van “Donker” is ongelofelijk catchy en blijft gelijk hangen. De manier waarop THYRZA het verhaal naar een grotere hoogte brengt, is uniek en eigen. Je hoort de laagjes van het nummer waar THYRZA aan gebouwd heeft. De overgangen volgen naadloos op elkaar. Na het refrein pakt ze weer gas terug, maar met iets meer pit dan in het eerdere couplet. “Donker” voelt echt als een soort trip waar je vanaf begin tot eind in vast zit. Naar het einde toe komen er steeds meer laagjes bij en bij het laatste refrein komt het tot een hoogtepunt vol met heerlijke synths en de loepzuivere zang van THYRZA. “Donker” is het perfecte liedje dat zich opbouwt door middel van laagjes dat THYRZA op speelse manier brengt.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

93 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single THYRZA - “In de luwte”

THYRZA is het muzikale project van zangeres en songwriter Thyrza van Deijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit, een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single THYRZA - “Soldaat”

THYRZA is het muzikale project van zangeres en songwriter Thyrza van Deijen. In 2020 bracht ze haar debuut-ep (on)breekbaar leven uit, een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.