Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Şatellites – “Disko Arabesque”

Het aantal woorden waarmee we de muziek van Şatellites kunnen beschrijven, is quasi oneindig. We laten de eer echter liever aan de groep zelf, die het als volgt verwoordt: een muzikaal laboratorium dat ronddwaalt tussen de mysterieuze steegjes van Istanboel in jaren zeventig en de zonovergoten kristalblauwe zee van Tel Aviv. Je kunt je er al waarschijnlijk al iets bij voorstellen. Het Israëlische viertal bracht nog maar twee jaar geleden zijn eerste plaat uit, en houdt ons sindsdien in de ban van zijn moderne interpretatie van Anatolische rock en space disco. Ze hielden zich altijd al redelijk stil en we moesten het als trouwe fans doen met een singletje per jaar, tot vandaag. Na “Yar Oi” verwennen ze ons nu al met “Disko Arabesque”, hun tweede single van 2022. De nummers zullen ook verschijnen op hun debuutalbum later dit jaar.

Wit geluid dreigt onze oren te verminken, maar wordt snel een kopje kleiner gemaakt door onze geliefde muzikanten. Het lijkt wel alsof we op het nippertje aan een wilde zandstorm ontsnappen in een dorre woestijn, gered door een groene oase vol pracht en praal. Een no-nonsense baslijn en een strak getimede drumbeat zullen het geraamte vormen van het grootse deel van het nummer. De baglama, onze persoonlijke favoriet, maakt zijn aanwezigheid bekend met een paar vluchtige slagjes. Wanneer hij dan eindelijk de show steelt in al zijn glorie, geven we ons volledig over aan zijn hypnotische kracht. We sluiten onze ogen en paraderen rond als edellieden, die zich na een lange rit op de Orient Express een weg banen door de steegjes van Constantinopel. Wanneer onze verbeeldingskracht bijna het loodje legt, keert de stilte terug. Een nieuwe baslijn schudt ons wakker en geeft het startsein voor een climactische opbouw die, blijft doorbranden tot het einde. De dappere luisteraars die de hitte durven trotseren mogen voor een laatste keer baden in Şatellites’ muzikale oase.

Het zelfgetitelde album Şatellites verschijnt op 1 april.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Şatellites - Şatellites (★★★½): Psychedelische folklore in Istanbul

De muzikale scene in Tel-Aviv is eentje die bij ons niet zo vaak passeert, maar met hun gelijknamige debuutalbum heeft Şatellites zichzelf…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Monophonics - "Warpaint"

Er bestaan weinig groepen die het geluid van de jaren zeventig zo goed nabootsen als Monophonics. Het Amerikaans collectief brengt ondertussen alweer…
LiveRecensies

Altın Gün @ Botaniek Live: Een wereldband met beide voeten op de grond

Neem een fijne locatie en voeg daar livemuziek, het EK voetbal en een vlotjes draaiende bar aan toe en je kent de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.