Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Andy Shauf – “Satan” & “Jacob Rose”

© Colin Medley

De Canadees Andy Shauf bracht reeds afgelopen herfst zijn nieuwste album Wilds uit en nu is hij terug met een charmante dubbelsingle “Satan” en “Jacob Rose”. Deze nummers brengt Shauf net op tijd uit voordat zijn Noord-Amerikaanse tournee volgende week van start gaat, gevolgd door een Europese tour in het voorjaar. Zoals gebruikelijk voor de singer-songwriter uit Toronto, draait het in beide nummers om zijn gave voor het vertellen van aangrijpende verhalen terwijl op de achtergrond aangename melodieën weerklinken die meestal door Shauf zelf werden ingespeeld. Andy Shauf schrijft pakkende melodieën en eenvoudige folk-pop akkoorden die dienen als onschuldige dragers voor zijn poëtische teksten – soms opbeurend, vaak verontrustend – waardoor ze diep onder de huid kunnen graven. De nieuwe nummers belichamen twee kanten van Shauf: de humeurige buitenstaander die zich uitlaat over de vreemde staat van onze samenleving (“Satan”) en de humanistische auteur die diep duikt in rijke karakterstudies van buitenbeentjes zoals hijzelf (“Jacob Rose”).

Terwijl “Satan” een subtiel prachtig akoestisch nummer is, is de oorsprong ervan veel duisterder, geïnspireerd door Shaufs opvoeding in een streng evangelisch gezin waar hij niet mocht deelnemen aan Halloween-festiviteiten. Hij zegt zelf over “Satan”: ‘De kerk waarin ik opgroeide, zei dat Halloween de dag van de duivel was en dat het zijn wortels had in satanische rituelen. Dus met de tekst van dit lied probeerde ik deze cartooneske vereenvoudiging van het leven (en de dood) te combineren met een cartooneske versie van deze christelijke hel.’ Het nummer vormt een mooie omgeving voor zijn kenmerkende stem, waarin Andy Shauf op zijn medeklinkers kauwt en zijn lettergrepen in ongewone vormen wringt. “Satan” wordt voorts vergezeld door een korrelige, cryptische videoclip geregisseerd door Ryan Steel.

“Jacob Rose” daarentegen is een romantische gitaarballade met een beetje old-school countrygeluiden die Shaufs stem goed aanvullen. De single laat het weelderige geluid van de vorige albums achterwege. “Jacob Rose” is liefdevol, wrang minimalistisch, en Shauf orkestreert deze instrumenten – waarvan hij de meeste zelf bespeelt – alsof hij een kort toneelstuk met een kleine cast opzet. De gecreëerde stemming is zowel vertrouwd als vertederend.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Julie Byrne - "The Greater Wings"

Vorige maand bracht Julie Byrne met “Summer Glass” niet alleen een gloednieuwe single, maar ook de aankondiging van een nieuw album. Haar…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single This New Light - "could you carry me?"

In het verleden maakten Samuel Ayling en Tom Logan samen muziek, tot ze in 2019 elk hun eigen weg gingen. This New…
InstagramLiveRecensies

Big Thief @ De Roma: Sterke livereputatie opnieuw kracht bijgezet

De kans dat je Big Thief geprogrammeerd ziet staan op de mainstage van de grotere festivals is relatief klein te noemen. Dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.