AlbumsFeatured albumsRecensies

Andy Shauf – Wilds (★★★): Een meeslepend verhaal

In 2020 bracht Andy Shauf het album The Neon Skyline uit, waarvan zelfs ex-president Obama de titeltrack opnam in zijn zomerafspeellijst. De Canadese singer-songwriter maakte een overvloed aan nummers die niet allemaal hun plaats vonden op het album. Daarom lost hij Wilds, een album met een knipoog naar zijn vorige creatie, maar toch ook een geheel dat perfect op zichzelf staat. Het album bevat al eerder bekendgemaakte nummers zoals “Spanish On The Beach”, “Judy” en “Jeremy’s Wedding”, maar de dag voor de release gaf hij de wereld nog de ideale teaser, genaamd “Jaywalker”. Nu het album volledig uit is, kunnen we terug vertoeven in de wereld die Andy creëert met zijn muziek. Hoewel de artiest bekend staat voor zijn folkrock, merk je nu dat hij een kleine stap richting de indierock maakt.

Op Wilds biedt Andy een kijkje in de verschillende fases van de relatie die een man heeft met Judy, de vrouw die wordt bezongen in de openingtrack. “Judy” geeft het gevoel van de ontmoeting weer, door de vrolijke gitaar en de speelse drum op de achtergrond. Ze delen een magische avond op het strand in “Spanish On The Beach”. Het tempo zakt en met de klarinet op de achtergrond krijg je een zwoel zomergevoel. Het nummer geeft je het gevoel dat je in het publiek staat te kijken naar de muzikanten, terwijl het tafereel waarover gezongen wordt naast je plaatsvindt. Je focus ligt bij de muziek, maar de twee geliefden maken deel uit van de beleving.

Een paar jaar later loopt hij over straat, dagdromend over Judy. Hij denkt na over het afscheid dat ze genomen hebben en hoe moeilijk het voor hem was om het los te laten. Zijn vrienden snappen niet waarom Judy zo’n impact op hem had. Het gevoel verloren te zijn in gedachten is voor iedereen herkenbaar. Dat maakt van “Jaywalker” een nummer waarbij iedereen zich wel in de schoenen van de man kan plaatsen. Niet enkel door de tekst, maar ook door het ritme dat Shauf hanteert, lijk je naast de man op straat te lopen. De dromerige deuntjes zorgen dan weer voor het gevoel van wegdromen.

De kracht van “Wicked and Wild” is dat dit plots de relatie een andere richting geeft. De twijfel die ontstond bij “Television Blue” en “Green Glass” wordt nu duidelijker. De muziek wordt al meteen wat donkerder. Shauf toont ook in staat te zijn om met dezelfde instrumenten een somberder geluid te produceren. Dat zorgt ervoor dat het album een andere toon krijgt. Het gevoel dat je kreeg bij de eerste tracks wordt vervangen door onzekerheid, twijfel en nieuwsgierigheid naar wat er zal gebeuren met de twee gedoemde geliefden. Het nummer beschrijft een avondje uit dat slecht afloopt door te veel alcohol. Woorden worden gewisseld en spijt volgt pas erna. De vraag of het roekeloze gedrag een diepere betekenis heeft, wordt gesteld door het beschrijven van de avond.

Met “Believe Me” en “Jeremy’s Wedding” worden de rollen omgedraaid. Judy vraagt ditmaal om te trouwen, maar de twijfel bij de man is omgeslagen in de zekerheid dat het niet zal werken. De twee gaan in discussie, Judy vertrekt en verdwijnt uit zijn leven. Uiteindelijk zien ze elkaar terug op Judy’s trouw, waar Judy hem geen blik gunt.

Wilds geeft een inkijk op de turbulente relatie van de twee. We maken slechts een hoofdstuk mee uit het liefdesverhaal van twee personen die misschien nooit voor elkaar bestemd waren. Andy Shauf maakt het mogelijk om de gevoelswaarde bij elke track te ontdekken. De lyrics en muziek complementeren elkaar. Hij speelt met het tempo en ritmes om de tracks wat meer diepgang te geven, maar toch zit er niet veel verschil in de nummers. Terwijl de relatie zich in een rollercoaster bevindt, merk je dit niet in het album. Het creatieve talent van Andy mocht wat meer terugkomen in Wilds, maar toch blijft het een ingetogen plaat die je meeneemt in het verhaal.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

The GOLDEN DREGS @ Ancienne Belgique (AB Club): Klaar voor een sprankelende toekomst

Met het recent uitgebrachte On Grace & Dignity wist The GOLDEN DREGS, het muzikale project rond de Brit Ben Woods, ons eerder…
AlbumsRecensies

Andy Shauf - Norm (★★★): Kabbelende mijmeringen van een stalker

Wie zijn inspiratie voor een nieuwe plaat bij Mulholland Drive van David Lynch haalt, heeft meteen onze aandacht. Jammer genoeg levert Andy…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Nude Party – “Ride On”

Het zesledige The Nude Party is terug van weggeweest. De groep uit de Appalachen serveert al meer dan tien jaar sappige nummers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.