AlbumsRecensies

Meetsysteem & Victor De Roo – Was het maar eens niet zo’n feest (★★★★): Poëtische desoriëntatie

Dat Ricky Cherim – zanger van het Amsterdamse Meetsysteem – een meester is in toveren met woorden, wisten we al sinds 2019 toen hij zijn eerste album uitbracht. Geen Signaal verraste velen omdat Meetsysteem er talloze muzikale paden bewandelt en een bedwelmende wereld vol poppy elektronica creëert. Dat elektronisch kantje is niet verwonderlijk als je weet dat Cherim vroeger veel in de scene van Amsterdam vertoefde: hij maakte beats voor enkele rapartiesten en doorging een techhouse-periode. Deze vele invloeden blijven in het latere werk van Meetsysteem belangrijk en worden voorts weerspiegeld in de artiesten waarmee Cherim samenwerkte op zijn tweede album Cr:GO.

Was het maar eens niet zo’n feest is de eerste ep van het Nederlands-Belgische duo Meetsysteem en Victor De Roo. Na een remix en een losse single, “Runner van de zaak” in 2020, besloten de twee opnieuw samen te werken. Ze spraken af in Brussel en doolden drie dagen lang tussen studio en kroeg. De twee penvrienden werden vrienden en flansten onderhand een half dozijn liedjes in elkaar. Meetsysteem schreef en zong, De Roo maakte de muziek.

Was het maar eens niet zo’n feest start met een single die de twee reeds in 2021 uitbrachten. “Ampersand” zet meteen de toon voor de rest van de ep: onbehaaglijke technoklanken in combinatie met een dichterlijke liedjestekst waarop Meetsysteem toont dat hij niet terugdeinst voor wat introspectie. Cherim zingt mompelend en wij herkennen: ‘Met een beetje geluk vind je mij weer terug’. Op “Was het maar eens niet zo’n feest”, waarnaar Meetsysteem en Victor De Roo zeer terecht hun ep naar vernoemden, smijten ze het over een andere boeg en lijken ze te focussen op unanieme geruststelling. Hoewel het nummer nog steeds overloopt van de elektronica, verwondert het duo op “Was het maar eens niet zo’n feest’ met een verrassende gitaar die de technische zijde van het nummer lijkt te doorbreken. Voorts zorgt De Roo voor de noodzakelijke, maar toegankelijke dansbaarheid en Cherim voor poëtische oneliners.

“Alsof het regent” overvalt met instrumentele onrust, waar de tekst van het nummer verder aan bijdraagt. Meetsysteem lijkt gericht op destructie door het gebruik van veel pessimistischere zinnen en een focus op de dood. De neerslachtigheid die “Alsof het regent” teweegbrengt, zorgt voor een spanningsopbouw die het nummer zelfs tot het statuut van een buitenbeetje verheft. Naar het einde toe probeert het duo de onderkoelde elektronica nog te sussen door de toevoeging van een andere melodie, maar dat verandert niet veel aan de zaak. ‘Het klinkt hier altijd alsof het regent.’ “Storing” veegt het misgenoegen van “Alsof het regent” weg en linkt aan het openingsnummer “Ampersand”. Halverwege het nummer schuift de ietwat stevige elektronica naar de achtergrond en wordt er plaats gemaakt voor een meer speelse, gelaagde melodie. Dankzij die verandering wordt “Storing” uiteindelijk een dansnummer waarop Meetsysteem je verleidt met heerlijke doezelige zang.

 “Rennen als de wind” kon evengoed op Meetsysteems debuutalbum Geen Signaal (2019) gestaan hebben. Cherim gaat in dialoog en De Roo ontfermt zich over de creatie van een experimentele atmosfeer. Tot slot vormt “De mogelijkheid bestaat” de perfecte eclectische afsluiter. De spanning, opgeroepen door de voorbijgaande nummers, verdwijnt helemaal en ook de gezongen teksten klinken veel helderder: ‘We vaarden naar de sterren op een opgestoken windvlaag’. Ook Meetsysteem lijkt te erkennen dat “De mogelijkheid bestaat” een nummer is waarop hij vrede neemt met de negatieve gevoelens die bezongen werden op de ep. ‘Als alles lijkt op een outro en ik jou niets meer te vertellen heb’.

Facebook / Instagram / Website 

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify

Related posts
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 2) @ Trix: Stevige koers vooruit

Na een succesvolle startdag van showcasefestival We Are Open tekenden we gisteren weer present voor de tweede dag. Opnieuw stond er een…
LiveRecensies

Brussel Brost 2022: Feestelijk het studentenjaar beginnen

De festivalzomer ligt achter de rug en het academiejaar is weer van start gegaan. Naar goede gewoonte verwelkomt Brik de Brusselse studenten…
InstagramLiveRecensies

Meetsysteem @ Botanique (Orangerie): Dansbare absurditeit

Op semi-regelmatige basis wordt de Brusselse Botanique – die normaal vooral de Franstalige kant van ons land vertegenwoordigt – bezet door Nederlandstaligen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.