AlbumsRecensies

Meetsysteem – Geen Signaal (★★★★): Snelweg-bij-nacht-album

Spits je oren voor Meetsysteem, een nieuwe Nederlandse band die Eefje de Visser en Doe Maar weet te verenigen met jaren tachtig synthpop en meer experimentele elektronica. De band wist eind maart van dit jaar op hun eigen benen te staan en bracht nu hun eerste album uit. Geen Signaal bewandelt talloze muzikale paden en creëert een bedwelmende wereld vol poppy elektronica. Het volledige album loopt over van de mysteriositeit en bestaat bijna uitsluitend uit Nederlandse en Engelse mompelzang.

Achter het project zit de 27-jarige Amsterdamse Ricky Cherim. De zanger heeft hiervoor een korte techhouse-periode gehad, en heeft even in de rapwereld vertoefd om beats te maken voor Ome Omar. Vooral ook omdat zijn eigen project niet echt van de grond kwam. Met Meetsysteem is dat uiteindelijk wel gelukt: hij is opnieuw een goede haven binnengevaren met muziek die hij uitbrengt op het label Nous’Klaer.

Het hoogtepunt van Geen Signaal, “Teal”, heeft nog veel invloeden uit het rapverleden van de artiest. Het nummer over een nachtelijke rit over de Nederlandse A2 begint met taal die je eigenlijk alleen in de hiphop terughoort. Het gaat over de vergankelijkheid van het leven: ‘Met een zwiep liggen we in de berm / de lichten dwalen als een vliegenzwerm’. Het leven kan zo abstract zijn, je wordt meegesleurd in een stroming en daar heeft de frontman moeite mee. “Daar” heeft wat weg van Spinvis: Ricky verwoordt zijn liedjestekst op een gelijkaardige manier als Erik de Jong. Met enig inlevingsvermogen zou je nog geloven dat Spinvis een nieuw nummer heeft uitgebracht.

De golven van Meetsysteem reizen zachtjes door onze oren en stromen via onze hersenen door ons systeem. Dan komt er een verrassing van formaat: “Kubus” en “In Heaven” worden helemaal in het Engels gezongen, wat de band eigenlijk heel goed afgaat. Het heeft een internationaler kantje en valt wat te vergelijken met het geluid van Jaguar Jaguar, het laatste nummer met de vocals van Balthazar. Verder bevat het album nog enkele instrumentale nummers, zoals”Deuren, Wij Zijn Het” en “Dagen Van De Hallouminatie”.

Meetsysteem zou wel eens de meer gesofisticeerde Bazart van Nederland kunnen worden, of de opvolger van Spinvis. Het is absoluut een band om goed in de gaten te houden. Er worden geen aankomende concerten verwacht in België, maar als je niet kan wachten om Meetsysteem live bezig te horen, kan je even de grens overgaan op 21 juni naar BAR te Rotterdam of 14 juli naar het festival Wildeburg te Kraggenburg.

Facebook / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Canty - "Mercy Street"

Zanger en multi-instrumentalist Canty uit London staat aan het begin van hun piepjonge carrière. Amper twee maanden geleden kwam hun eerste single…
InstagramLiveRecensies

Bonobo @ Vorst Nationaal: Trip door een nieuwe wereld

Het was weer enkele jaren geleden dat elektronicawonder Bonobo voet zette op Belgische bodem. Zaterdag was het nog eens zover en daar…
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.