AlbumsFeatured albumsRecensies

Palace – Shoals (★★★½): Op zoek naar een nieuwe versie van zichzelf

Als we denken aan indiegitaarbands, dan leggen we in ons onderbewustzijn meteen de link met het Verenigd Koninkrijk. Niet zo heel gek, want dat vormt sinds jaar en dag de thuisbasis voor dat soort groepen, zo ook voor het Londense viertal Palace. In 2016 kwamen ze naar buiten met hun debuutalbum So Long Forever. Drie jaar later volgde Life After en dat legde de band geen windeieren. Met het nummer “Heaven Up There” kregen ze een bescheiden hit te pakken en de kans om hun muziek voor te stellen op zowat alle Europese festivals en podia.

Door de jaren heen ontwikkelde de Britse band een specifieke sound, waarbij voornamelijk de melancholie en de mijmerende melodie de rode draad vormden. Het was dan ook een best aangename verrassing toen ze naar buiten kwamen met de eerste single van de plaat, “Lover (Don’t Let Me Down)”. We kregen een nieuw geluid te horen waarmee de band gedurfder uit de hoek kwam door het gebruik van electronica en synths. Die lijn trekken ze ook door naar het hele album, waarin opener “Never Said It Was Easy” meteen ook wel de meest extreme vorm van die nieuwe sound aanneemt.

“Killer Whale” is misschien wel de meest laidback track van de hele plaat. Op een bijna hypnotiserende manier nemen ze ons mee op sleeptouw. Met “Gravity” gaan ze dan weer op zoek naar wat nu net de meerwaarde van elektronische klanken is in hun muziek. Toch moeten we de typische Palace-klank niet ver zoeken. De melancholie blijft een centraal thema waar songs als “Give Me The Rain” en “Shoals” perfect op weten in te spelen met hun slepende melodieën en bijna zwevende vocals.

Zelf omschrijft de band het album als een reeks van essentiële levensvragen. Zo gaan ze in het nummer “Shame On You” op zoek naar waarom we allemaal gebreken hebben en waarom we al snel onze eigen gebreken op een ander projecteren. Een refrein als ‘I believe that the shame’s on you, I can see that I’m the same as you’ doet ons dan ook zelf eens nadenken. Al zijn het uiteindelijk vooral de mijmerende gitaren die nazinderen.

Met Shoals deed Palace een mooie poging om iets meer te zijn dan een standaard indiegitaarband. Ze kozen overtuigend voor vernieuwing in hun sound zonder hun eigenheid te verliezen. Maar hier en daar bleven we toch nog op onze honger zitten. Hun typische melancholische en mijmerende sound blijft de rode draad en wordt hier en daar versterkt door een extra laag van synths en experimentele electronica. Toch is het allemaal relatief braaf gebleven en hadden ze wat ons betreft gerust nog een stap verder mogen gaan.

Op 4 september 2022 stelt de band Shoals voor in de Vooruit in Gent.

Facebook Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Palace – Ultrasound (★★★½): Sonische therapie

Eind januari schonk Palace ons een laat Nieuwjaarscadeautje met de single “Bleach”, met het heuglijke nieuws dat er een nieuw album in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Palace - "Make You Proud"

Sinds 2016 raapt Palace met zijn muziek de ene na de andere verloren ziel op van de grond. Drie dagen geleden blies…
LiveRecensies

Palace @ De Centrale: Idyllische weemoed

Begin dit jaar verscheen het derde album van de Britten van Palace. Het viertal ging een maand later die plaat al voorstellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.