InstagramLiveRecensies

Sound Track: Finale Vlaams-Brabant @ Het Depot (Leuven)

© CPU – Jan Van Hecke

In vier spannende voorrondes namen 22 acts het tegen elkaar op om in de Vlaams-Brabantse finale van Sound Track te geraken. Zeven acts staken er uiteindelijk met kop en schouders bovenuit en streden in het Leuvense Het Depot om de felbegeerde titel en eeuwige roem. Nadat de finalisten door verschillende coaches ondersteund werden, werd meteen duidelijk dat het niveau in de finale aanzienlijk hoog lag en elke act dus een mooie groeicurve heeft doorlopen. Uiteindelijk koos de jury drie winnaars en zette het publiek eveneens een band in de bloemetjes.

Ão

© CPU – Jan Van Hecke

Ão kreeg de eer om als eerste de zaal te begroeten met zijn warme muziek, die als een omarming op een kille winterdag voelde. Het viertal heeft met hun frontzangeres Brenda een stem van formaat als hoofdingrediënt en had weinig moeite om eens mee te nemen naar zijn muzikaal universum. De Latijns-Amerikaanse invloeden doen soms wat denken aan de intieme nummers van ROSALÍA en schuwen de grootsheid van minimalisme niet. De zijdezachte percussie vormde een mooie aanvulling voor de gitaren en beats die het geheel kleur gaven. De zes bands die nog moesten volgen, zullen wel even een kleine paniekaanval gekregen hebben, want Ão heerste een kwartier lang over Het Depot.

Neptune-Bloom

© CPU – Jan Van Hecke

Neptune-Bloom is een drietal dat nog volop in zijn bloeifase zit, maar in de finale liet het al zien dat het kan uitgroeien tot een echte lieveling van de psychedelische scene. Als jongste deelnemers van de finale, hadden ze de sympathie van het publiek helemaal mee en we zagen hun ook steeds losser worden naarmate de set vorderde. Hun laatste nummer was daardoor ook veruit het beste nummer, omdat alle puzzelstukjes op hun plaats vielen en zangeres Lili Daans ook zichtbaar meer op haar gemak was zonder haar basgitaar rond de nek. Hun optreden in Het Depot was nog maar hun derde show ooit en die beloofde veel goeds, want ondanks de kleine foutjes zat dit toch al redelijk ferm in elkaar. We hebben onze Belgische Beach House gevonden.

Dypsa

© CPU – Jan Van Hecke

De rapper Dypsa haalde zijn beste Frans boven om Leuven te overtuigen van zijn kunnen en probeerde harten te winnen door in te zetten op veel interactie. Zijn gedrevenheid en plezier waren best aanstekelijk, maar wat afwisseling had zijn set zeker deugd gedaan. Over zijn flow valt weinig op te merken, want die zit behoorlijk goed en ook zijn podiumprésence speelt in zijn voordeel. Toch was er iets dat ontbrak, maar echt benoemen kunnen we het missende onderdeel niet. Wat Dypsa brengt is zeker niet slecht, maar was gisteren muzikaal misschien niet verrassend genoeg. Zijn moeite willen we echter belonen, want hij was misschien wel de winnaar van ons klein berenhartje.

The Pink Lemons

© CPU – Jan Van Hecke

The Pink Lemons zorgde ervoor dat we alles behalve zure gezichtsuitdrukkingen moesten maken, want ook dit jonge vijftal zorgde met zeemzoete indiepop voor een verrukkelijke set. De energie spatte ervan af en het jeugdige enthousiasme liet ons hartje sneller slaan. Het potentieel op podium viel niet te negeren en liet er bij ons al snel geen twijfel groeien. The Pink Lemons zou in een niet al te verre toekomst zeker ook grotere podia aankunnen, want de set bevatte een zeer goede gelaagdheid en werd naar een hoger niveau getild door de bijzonder sterke stem van frontvrouw Jessica King. Indierock is nog lang niet dood, want The Pink Lemons gaat nog furore maken. Dat gevoel hielden we alvast over na hun sprankelende set die met “Supposed To Be” spectaculair eindigde.

Nona Problemo

© CPU – Jan Van Hecke

Nona Problemo staat eveneens nog in zijn kinderschoenen, maar ook bij dit viertal zien we veel talent. Eppo Janssen tipte hen alvast voor de finale en dat dit met goede redenen was, merkten we doorheen hun show. De muziek mocht dan wel wat minder toegankelijk zijn dan bij hun voorgangers, in elk nummer schuilde wel veel creativiteit en ook het samenspel bleek orde in de georganiseerde chaos te brengen. Doordat Britpop weer helemaal in de lift zit, mede dankzij Declan McKenna of Sam Fender, zouden we ook niet versteld staan als ze op het eilandje deze muziek ontzettend hard kunnen smaken door de duidelijke invloeden uit de jaren negentig. Wij vonden het alvast een creatieve set, waardoor wij vooral benieuwd zijn hoe ze in de toekomst zullen evolueren.

First Floor

© CPU – Jan Van Hecke

De witte hemdjes verklapten het al een beetje. First Floor gaf zijn eerste optreden op een galabal en bleef misschien iets te veel hangen in high school rock, die we eerder aan een Disney Channel-film zouden linken. Het gitaargeweld dat er inzat, was voor ons iets te netjes, waardoor ze spanning te kort kwamen en al snel in herhaling vielen. Hun rockmuziek bevatte iets te veel clichés en klonk zoals we het al vaak hebben gehoord. Terwijl ze overduidelijk het talent hebben om een goede show neer te zetten, bleef het wat op hetzelfde elan verder dobberen en bleef hun kwartiertje ons niet echt bij. First Floor zou een verdieping hoger kunnen geraken, door meer diversiteit op te zoeken.

MAVEE

© CPU – Jan Van Hecke

Alle Rihanna-fans die al bijna zes jaar op een nieuw album staan te wachten, mogen opgelucht adem halen. We hebben met MAVEE een nieuw toptalent, waarmee we internationaal wel eens kunnen uitpakken. We kunnen ons dan ook helemaal vinden in haar r&b, die door haar sublieme stem gedragen wordt en weinig tierlantijntjes nodig heeft om te begeesteren. Tussen de fijne producties bracht ze nog een nummer, waarbij een akoestische gitaar het enige was dat haar begeleide. De zaal was muisstil en hing aan haar lippen. Geef deze zangeres nog een band of een goed team en ze staat aan de vooravond van haar doorbraak.


Sound Rank

Een keuze maken tussen zeven bands die stuk voor stuk muziek maken in verschillende genres was helemaal niet makkelijk. We kunnen ons dus inbeelden wat voor een helse opdracht het was voor de jury om de laureaten van 2021 te kiezen. Onze top drie zag er alvast als volgt uit:

3. The Pink Lemons
2. Mavee
1. Ão

De jury gaf ons voor twee derden gelijk en koos uiteindelijk voor Nona Problema als derde winnaar in plaats van The Pink Lemons. Het jonge trio Neptune-Bloom mocht dan weer met de publieksprijs van Lotto gaan lopen ter waarde van 1000 euro. De drie winnende acts krijgen voor de komende maanden een parcours uitgestippeld met coachingsessies en podiumkansen. De winnaars van de andere provincies ontdek je hier.

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
FeaturesMuzieknieuwtjes

Lokale Helden keert terug met een zesde editie!

Naar tweejaarlijkse gewoonte zet VI.BE opnieuw heel wat lokale muzikanten in de kijker tijdens Lokale Helden. Op 27 april worden in elke…
LiveRecensies

Little Waves @ C-Mine: Alternatieve roadtrip doorheen het muzieklandschap

De laatste jaren is Little Waves steeds meer een gevestigde naam geworden in het festivalvoorjaar. Het alternatieve ontdekkingsfestival vindt al sinds zijn…
LiveRecensies

Jalen Ngonda @ Het Depot: Soulvolle liefdesknuffels

Terwijl veel mensen nog aan het nagenieten waren van hun Paasmaandag met familiefeesten en vogelnestjes, verscheen er in Het Depot een opkomende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.