AlbumsFeatured albumsRecensies

Nick Cave & Warren Ellis – La Panthère Des Neiges (★★★★): Gracieuze muzikale reis

Het zijn mooie tijden voor fans van Nick Cave. Zo verscheen eerder dit jaar al het tweede deel van de collectie B-Sides & Rarities met The Bad Seeds, twee schijfjes vol muzikaal lekkers. Samen met zielsverwant Warren Ellis bracht hij bovendien als een donderslag bij heldere hemel ook nog het uitstekende CARNAGE uit, hetgeen gevolgd werd door een theatertour die ook tweemaal in de Antwerpse Stadsschouwburg landde. Alsof dat nog niet genoeg is, laat het duo deze week nog een album op ons los. Alweer iets helemaal anders deze keer, want La Panthère Des Neiges vormt de soundtrack voor de gelijknamige documentairefilm waarin fotograaf Vincent Munier en avonturier Sylvain Tesson gevolgd worden op hun zoektocht naar sneeuwpanters op de Tibetaanse hoogvlakte.

Het is niet de eerste keer dat Nick Cave en Warren Ellis de handen in elkaar slaan om een soundtrack op te nemen. Het begon in 2005 met The Proposition, een ruwe Australische western waar Cave nota bene zelf het script voor schreef. Hier bleef het uiteindelijk niet bij, want de jaren nadien volgden nog succesvolle filmscores voor onder andere The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The Road en Wind River. Oorspronkelijk zou Ellis alleen instaan voor de muziek van La Panthère Des Neiges, terwijl Cave enkel zou meewerken aan een titelnummer. De oppervleermuis was echter zo onder de indruk van de film dat hij besloot om veel langer in de studio te blijven.

La Panthère Des Neiges klinkt nog wat beheerster en eleganter dan vorige soundtracks van het duo. We horen nog steeds mysterieuze strijkers en sfeervolle pianoklanken, maar de nummers zijn verder uitgediept en aangevuld met ingetogen soundscapes en synths. Het is duidelijk dat de experimenten van Ghosteen de modus operandi van het duo verder hebben beïnvloed en dit komt de muzikale rijkdom en sfeerzetting ten goede. Met uitzondering van “Les Ours”, de vooruitgestuurde singles “Les Cerfs” en “We Are Not Alone” en wat zeldzame achtergrondzang blijven de meeste nummers instrumentaal. “We Are Not Alone” wordt op het album trouwens aangevuld met de beklijvende intro “L’apparition” en duurt daardoor ruim tien minuten. De aanvulling maakt het nummer nog sterker en vormt zo een van de hoogtepunten van de plaat.

Alvorens we bij die lange afsluiter aankomen, hebben we al twaalf diverse nummers achter de kiezen. De plaat opent mysterieus met “L’attaque Des Loups”, een nummer dat ingetogener is dan de titel doet vermoeden. De dwarsfluit en viool van Ellis zorgen voor een oosterse sfeer en bouwen op naar een beklijvende climax. Het is een recept dat zich nadien nog eens herhaalt op “Les Princes”, al dragen een hypnotiserende tokkel en snijdende violen hier meer bij aan een lichtjes beklemmende sfeer. Naast de sterke singles horen we nog heel wat andere betoverend mooie nummers. Het elegante, op een eenvoudige synthloop gebouwde “La Bête” duurt helaas nog geen anderhalve minuut maar toch weet het helemaal onder je vel te kruipen. Ook “La Neige Tombe” grijpt naar de keel en laat je met dromerige toetsen, een warme strijker en weemoedige achtergrondzang wegdromen naar een besneeuwd landschap.

We willen de bijdrage van Nick Cave niet minimaliseren, maar La Panthère Des Neiges voelt toch vooral aan als een werkstuk van Warren Ellis. Zijn viool en soundscapes klinken veelal op de voorgrond terwijl Cave ondersteuning biedt met heldere pianobegeleiding. Ellis neemt alle ruimte om zijn gevarieerd vioolspel tentoon te stellen. In “Les Yaks” klinkt dat bijvoorbeeld angstaanjagend, met snijdende klanken en zware uithalen. Maar gelukkig terroriseert de man zijn strijkinstrument niet de hele tijd; in het liefdevolle “Des Affûts Elliptiques” horen we nog maar eens wat voor week hartje de coolste aller Bad Seeds wel niet heeft.

Dat Warren Ellis zijn schouders onder het project zette, is geen verrassing. De man staat bekend als grote dierenvriend en steunt al lange tijd acties voor natuurbehoud en de bescherming van zeldzame diersoorten. Door zich voor La Panthère Des Neiges in te zetten brengt hij samen met Nick Cave het belang van dierenbescherming onder de aandacht, en dit door muzikaal talent te koppelen aan een avontuurlijk natuurproject. Ons eerbied voor het duo is er alleen maar groter om geworden.

Nick Cave & Warren Ellis slagen met La Panthère Des Neiges alweer in hun opzet om met beperkte middelen veel sfeer te scheppen. De gracieuze soundtrack neemt je mee op een muzikale reis en laat je wegdromen naar de besneeuwde Tibetaanse valleien en velden. Uiteindelijk is het werkstuk nog het best te vergelijken met de sneeuwpanter zelf: schuchter, elegant en harmonieus.

Nick Cave: Facebook / Instagram / Twitter / Website

Warren Ellis: Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

118 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
2022Features

De beste concertfoto’s van 2022 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2022: het viseuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
LiveRecensies

Rock en Seine (Festivaldag 1 en 2): Een Par(ad)ijs voor rockers en rollers

In parkdomein Saint-Cloud viert men momenteel de muziek op festival Rock en Seine. De naam vertelt het je al: het festival vindt…
InstagramLiveRecensies

Nick Cave & The Bad Seeds @ TW Classic XL: Als een god die de regen trotseert

Nick Cave & The Bad Seeds is een naam die meteen hoge verwachtingen oproept. De Australische band werd al opgericht in 1983…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.