AlbumsFeatured albumsRecensies

Oscar and the Wolf – The Shimmer (★★★): Alledaagse glittertaferelen ten huize Colombie

Er zijn weinig Belgische artiesten die het succes van Oscar and the Wolf evenaren. Zo vulde Max Colombie samen met zijn roedel de afgelopen jaren meermaals het Sportpaleis met telkens een wervelende show vol glitter als resultaat. De afgelopen tijd konden we voorzichtig proeven van The Shimmer met singles als “Oliver” en “Livestream“, waaruit bleek dat er een evenwicht gevonden werd tussen de klanken van zijn begindagen en het elektronische palet waarmee hij de hemel kleur gaf op Infinity. Op zijn nieuwste plaat klinkt Colombie meer zichzelf dan ooit tevoren, maar misschien ook een tikkeltje minder uitdagend dan een paar jaar geleden, of hadden we te hoge verwachtingen?

Een nieuwe Oscar and the Wolf-plaat lijkt altijd een hele gebeurtenis en de aankondiging daarvan zet de muzieklievende populatie van ons kleine landje af en toe even in rep en roer. Dat krijg je natuurlijk als je laatste album dateert van 2017 en het sindsdien toch wel relatief stil is geweest rond de band. In 2019 speelde Colombie de laatste shows van de Infinity-tour, waarna hij zich terugtrok om te werken aan een waardige opvolger. Dat de titel van die nieuwe plaat niet eindigt op de letter y lijkt al meteen een breuklijn met het verleden. Toch horen we op The Shimmer vooral een samenvatting van de voorbije jaren, waarin de jonge wolven uitgroeiden tot een sterke pack die niet kapot te krijgen is.

De wereld van Oscar and the Wolf is duister, zwoel en gehuld in alles wat licht reflecteert. Op The Shimmer wordt dat dan ook doorgetrokken, waardoor we al gauw merken dat dit niet het grote album der verrassingen is, maar vooral meer van hetzelfde. Gelukkig klinkt datzelfde nog steeds bijzonder aanstekelijk en duiken we onder leiding van Max Colombie nog steeds graag de diepte in. Die duisternis komt meteen tot uiting op “Ghost Of You”, dat een subtiele dreiging weet te verhullen. Naarmate het nummer vordert, lijken we een meertje te ontdekken in het bos waarop de zonnestralen weerkaatsen en de hertjes zich voeden met het frisse gras. De onzekere sfeer maakt plaats voor meer licht, waardoor we het warme herfstzonnetje bijna op ons gezicht voelen branden.

Een andere heel visuele track is “Ocean City”. Zoals de titel doet vermoeden waan je je al gauw op parelwitte stranden met palmbomen en cocktails die geserveerd worden in verse kokosnoten. Een paradijselijke setting voor een song die ons wel weet te overtuigen door de ietwat gevarieerdere instrumentatie. In gedachten bevinden we ons al lang niet meer in druilerige regionen, waardoor de ietwat cliché teksten grotendeels aan ons voorbij gaan. Van het strand verplaatsen we ons naar de club, een omgeving die al vaker het toneel vormde voor de muzikale creaties van Colombie en zijn roedel. “Nostalgic Bitch” brengt ons terug naar de hoogdagen van de band en dompelt ons onder in glitter en sensualiteit. We dromen alvast van een afgeladen Sportpaleis dat de heupen losmaakt op de tonen van deze song.

We hadden niet verwacht ook nog een tijdreis te maken, maar “The P.I.C.” vormt een beetje de vreemde eend in de bijt die ons vervolgens meesleurt naar het verleden. Heel wat beelden passeren voor ons netvlies terwijl de instrumentale track zich een weg baant doorheen alle concepten van tijd. Een rare keuze, maar wel eentje die we kunnen appreciëren omwille van de gedurfdheid. Titeltrack “The Shimmer” moet het geheel afronden op een memorabele manier, maar lijkt vooral de dreiging van weleer te vervangen door innerlijke rust die we bereiken na een tocht langs prachtig reflecterende glitter.

We weten inmiddels wat we kunnen verwachten van Oscar and the Wolf en we krijgen dan ook precies dat. Niet meer of niet minder. Het ene moment zijn we verblind door glinsterende elementen en het andere moeten we toch even goed luisteren of we dit al niet een keer gehoord hebben. Daarmee is The Shimmer een zeer degelijke plaat die de triomftocht van de band wellicht nog een extra impuls zal geven. Op zaterdag 30 april kan je de band live aan het werk zien in het Sportpaleis.

Facebook / Instagram

591 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Oscar and the Wolf @ Rock Werchter 2023: Dream rock

Oscar and the Wolf is al even een gevestigde waarde in ons land. Het project van Max Colombie levert sinds een tiental…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 2): Door het stof gehaald

De headliners van de tweede dag van Best Kept Secret waren niet de muzikanten op het podium, maar wel de zeer gegeerde…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lil Yachty – Let’s Start Here. (★★★½): Gewaagde nieuwe start

Het laatste album van de Grammy-genomineerde muzikant Lil Yachty dateerde alweer van drie jaar geleden; tijd voor een nieuw dus. De Amerikaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.