InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): (B)XXL familiefeest

©CPU – Chris Stessens

STIKSTOF hield gisteren de eerste van hun twee grote familiebijeenkomsten in Brussel. De Brusselse concerttempel Ancienne Belgique was voor die eerste show in een mum van tijd uitverkocht en ook voor de tweede show vlogen de kaarten in sneltempo de deur uit. Dat is op zijn minst noemenswaardig te noemen, wetende dat het nieuwe album op dat moment nog niet eens uit was. Het zegt veel over de opmars van het Brusselse rapcollectief dat in 2010 het levenslicht zag en dat met Overlast in 2018 een mijlpaal in de vaderlandse muziekgrond plantte. Op hun recent verschenen Familie Boven Alles horen we een iets toegankelijker geluid, maar nog steeds met die typerende STIKSTOF-sfeer. Met veel verwachtingen trokken we dan ook naar de Anspachlaan en of die met bravoure werden ingelost.

Als voorprogramma werd de Antwerpse ruwe diamant RonnyHuana meegebracht, die ook al tijdens de try-outs mee mocht om voor STIKSTOF op te warmen. De mensen die Zwangere Guy en Jazz Brak al een tijdje volgen, kennen RonnyHuana natuurlijk al een even en dat zorgde ervoor dat de grote zaal al redelijk vroeg mooi gevuld was. Aan goesting ontbrak het hem gisteren in ieder geval niet, al was het niet makkelijk om de aanwezigen mee te krijgen in de samenwerking die hij en zijn kompaan SEL wilden. Muzikaal zat het halfuurtje wel zeer goed in elkaar met een aantal zeer goede nummers die, nog belangrijker, ook goed gebracht werden. Met een set als deze heeft RonnyHuana zeker iets waar hij op kan verder bouwen in de toekomst.

©CPU – Chris Stessens

De klok sloeg iets na negen toen de lichten van de grote zaal dimden en de spreekkoren voor STIKSTOF door de volgelopen zaal scandeerden. Een langgerekte intro door DJ Vega en Astro zorgde voor een aangename spanningsbouw alvorens albumopener “NITRO” gisteren ook als opener mocht fungeren. Het was een start die niet alleen op ons een zeer sterke indruk maakte, want Zwangere Guy en Jazz Brak hadden het publiek al snel in een handomdraai mee. Ook bij het daaropvolgende “BRAK & GUY” schoten de decibels vlotjes de hoogte in. De handen gingen collectief de hoogte in en maakten na amper twee nummers al duidelijk dat dit een avond zou worden waar de vaderlandse hiphopliefhebber op de wenken bediend werd. Een van de eerste echte hoogtepunten kwam even later met het geweldig gebrachte “DRIEDUBBELDIK”, waar de wisselwerking tussen Brak en Guy live voor een spannende dynamiek wist te zorgen.

De diversiteit van het album Familie Boven Alles live tot leven brengen, is geen certitude en toch lukte het de vier op het podium met verve. Het was een slimme zet om in het eerste deel voornamelijk te focussen op die nieuwe plaat, omdat de luchtige nummers op die manier goed afgewisseld konden worden door de iets somberdere nummers. Er was zelfs even tijd voor een kippenvelmoment toen eerst Jazz met “SPIEGEL” en daarna Guy met “BEELDEN” voor een bijna muisstille AB zorgden. De twee nummers waren op plaat al enorm sterk, maar live staken ze er nog eens een stukje meer bovenuit door de enorme emotie en overgave waarmee de teksten werden gebracht. Niet voor niets beloonde het publiek ze daarvoor met veel applaus en geroep.

©CPU – Chris Stessens

Astro concentreerde zich bij de nieuwe plaat op de beatproductie en bleef verrassend genoeg weg van de mic. Dat had ook zijn impact op de nieuwe liveshow, want hij nam plaats naast Deejay Vega achter een gigantisch en lichtgevend altaar en zorgde live voor de elektronische toetsen die de beats tot leven brachten. Halfweg de set kwam hij toch nog eens naar voren, wat natuurlijk met veel enthousiasme onthaald werd. “2010” luidde de oude nummers-ronde in en klonk als vanouds voortreffelijk. Na de “101Barz Zomersessie” van afgelopen zomer werd het blikje STIKSTOF-klassiekers nog eens opengetrokken en dat kon rekenen op een bijna extatisch publiek. “Gele blokken” mocht dan wel wat meer pit bevatten, maar met het loeiharde “Dobberman” hitsten ze het publiek op naar een kookpunt.

©CPU – Chris Stessens

We willen ook nog iets kwijt over de straffe lichtshow die ons gisteren werd voorgeschoteld. Bij elk nummer wisten de lichten de juiste sfeer te vatten en vooral een extra dimensie te geven aan hetgeen we gisteren door de luidsprekers hoorden knallen. Vooral bij “ALL CAPS” en bij “FAMILIE BOVEN ALLES” droegen de bijbehorende lichteffecten bij tot memorabele momenten die nog een tijdje op ons netvlies gegraveerd zullen zijn. Memorabel was overigens ook de liveversie van het nummer “GRONDLEGGERS”, waar DJ Vega met zijn scratchskills zeker een meerwaarde wist te bieden.

©CPU – Chris Stessens

Na iets meer dan een uur was het uiteindelijk tijd om de Ancienne Belgique helemaal uit de voegen te doen barsten en dat liet het publiek zich niet twee keer zeggen. Al bij het grimmige “24/7” ging het wild tekeer en ook op het podium stegen de temperaturen zo dat Zwangere Guy even zijn shirt moest uitdoen. Bij “AMBRAS” was het hek dan finaal van de dam en werd de pogo alsmaar groter onder groot jolijt van de heren van STIKSTOF. Op rustmomenten moest er niet meer gehoopt worden en zeker het voorlaatste nummer “ALLES KAPOT” was dermate overweldigend dat hier en daar een aantal fans even moesten bekomen en tot adem komen. Het slotakkoord was, hoe kan het ook anders, weggelegd voor de absolute fanfavoriet “FRONTAL”, dat ze eerder in de set al speelden in een iets kortere versie. Ook Astro kwam daarvoor nog eens van achter het altaar vandaan en zo sloten ze met z’n drietjes achter de mic symbolisch het optreden af.

Bijna anderhalf uur spelen zonder te vervelen, het is niet velen geven in het hiphopwereldje. STIKSTOF lukte het gisteren wel en zette een dijk van een optreden neer waarmee ze nog maar eens toonden dat zij bij het beste horen wat er op de Belgische podia te vinden is. Zowel nieuwe als oude nummers werden door het publiek ontvangen als rasechte klassiekers en het hoge tempo van het optreden zorgde ervoor dat de spanning er steeds in bleef. STIKSTOF kwam, zag en overtrof zichzelf en zal dat vanavond ongetwijfeld nog is doen.

Deze avond speelt STIKSTOF hun tweede uitverkochte optreden in de Ancienne Belgique en later dit najaar kan je ze ook nog aan het werk zien in Gent (3/11), Brugge (5/11), Hasselt (11/11) en Sint-Niklaas (26/11).

Setlist:
NITRO
BRAK & GUY
ALL CAPS
DRIEDUBBELDIK
SCHADUWBOKSEN
SPIEGEL
BEELDEN
2010
101 Barz Zomersessie
Gele blokken
Dobberman
Frontal
ZIJ
FAMILIE BOVEN ALLES
GRONDLEGGERS
24/7
AMBRAS
ZEG ZE
ALLES KAPOT
FRONTAL

1548 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Related posts
LiveRecensies

Julien Baker @ Ancienne Belgique (AB): Langzaam ontdooiend ijsklompje

Na drie doortochten in de Botanique in even veel jaar tijd, waagde Julien Baker de sprong naar het grote podium van de…
InstagramLiveRecensies

MARINA @ La Madeleine: Mierzoete popopera

Al meer dan een decennia staat MARINA bekend als een echte popwervelwind, die zich intussen op vijf albums creatief ontplooide. Terwijl ze…
LiveRecensies

Ascendant Vierge @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Dé terugkeer van gabber

Heel wat genres zijn weer aan hun grote comeback bezig, maar dat gabber anno 2022 weer helemaal hot en trending zou zijn,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.