LiveRecensies

Yong Yello & Simon @ Trix (Club): De nieuwe stadstroubadour

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het regende gisteren pijpestelen toen we met ons kletsnatte berenvachtje de club van de Trix binnen slenterden. Gelukkig weet iedereen: na regen komt altijd zonneschijn en dat klopte gisteren meer dan eens. De Antwerpse producer en zanger Yong Yello kwam in een uitverkochte zaal zijn debuutalbum Marcel & Het Magnetisme Van De Goot voorstellen. Bijna twee jaar eerder zat hij nog bibberend en bevend in de Kelder van Trix te hopen op een winst tijdens De Nieuwe Lichting, maar je hoeft niet altijd de eerste plek te halen om een winnaar te zijn. Een overenthousiaste club scandeerde elk nummer mee alsof het een wereldhit was en overmande zo een artiest die jaren in de schaduw voor o.a. Glints en Noémie Wolfs nummers producete.

Simon had gisteren zijn vrienden van Roedel thuisgelaten, want sinds zijn finaleplek tijdens De Nieuwe Lichting 2021 lijkt hij ook alleen helemaal op dreef. Muzikaal verschilt hij niet al te veel van Yello en ook op vlak van teksten legt hij telkens zijn ziel bloot. Terwijl wat tooghangers over hun week babbelden, kwam er een knus gezelschap luisteren naar onder andere “Appelblauwzeegroen” en “Hart Van Steen”. Een groot hoogtepunt bereikte de set nooit, maar dat deerde ons zeker niet. Het was constant en goed. Het laatste nummer “Beter Wordt Het Niet” kwam uiteindelijk nog verrassend uit de hoek met een elektrische gitaar. Simons charmante podiumpresence en motivatie om het publiek te doen luisteren, zorgden er alvast voor dat we met plezier luisterden naar zijn nummers.

We waren reeds aangenaam verrast toen we vorige zomer Yong Yello zijn eerste live optreden als voorprogramma van Bazart zagen geven. Het enige wat we toen nog wat misten, was de sfeer bij het publiek doordat de afstand van de bubbels toen al snel tot babbeltjes uitnodigden. De setting voor de officiële albumreleaseshow was gisteren in iedergeval veel gunstiger, want opener “Marcel” werd meteen door een optimistisch publiek volledig meegezongen. Niet alleen wij zagen dat niet aankomen, Yello zelf was overduidelijk van zijn melk en werd op het einde al overmand door het koor dat tegenover hem ontstond.

Zijn debuutalbum Marcel & Het Magnetisme Van De Goot beherbergt twaalf nummers, die in hun live jasje nog iets meer gevoel overbrachten. “In Amsterdam” werd een eerste ingetogen moment, maar met “Luchtkasteel” kreeg hij ons dankzij zijn ernstige tekst volledig stil. Zulle momenten waren ook absoluut nodig, want ze brachten variatie tussen alle dynamische nummers en benadrukten zijn onbetwistbare kwaliteiten als songwriter. De grootsheid die er toen in de eenvoud zat, was werkelijk zeer mooi om te horen en toonde nog eens de oprechtheid waarmee het album gemaakt werd.

Als we de circa 550 aanwezigen mogen geloven, dan zijn “Super Mario”, “Waanzin” en “De Smet” de volgende hits waarmee Yello de radio zal veroveren. Het refrein werd telkens woord voor woord meegezongen, terwijl de zeskoppige band achter de man van de avond alles een tikkeltje meer karakter gaf. De sfeermakers zijn uiteraard ook de drie blazers, die onder meer in “Londenbrug” hun longinhoud vakkundig door hun instrument blazen en in de solo er volledig voor gaan. “Londenbrug” is live zelfs zo tof, dat we het als extra bisnummer nog eens ten gehoor kregen.

In alle eerlijkheid: Yong Yello is geen fantastische zanger maar zijn sublieme teksten en vooral steengoede band trekken zijn show nog eens de hoogte in. Radiohits als “Cirkels” of “Als Ge Slaapt” werden even enthousiast meegezongen als de rest van de nummers, waardoor we ons stilaan afvragen waarom Yong Yello het in de ‘kleinere’ club moest doen. Velen zien in hem namelijk dé nieuwe ‘stadstroubadour’ en ook wij kunnen niet uitsluiten dat een gelijkaardig succesverhaal stilaan in zijn volgende fase komt. Yong Yello’s motor draaide gisteren op volle toeren en sputterde nooit… deze rit is duidelijk in zijn versnellingsfase.

Setlist:
Marcel
Super Mario
Cirkels
In Amsterdam
Londenbrug
Luchtkasteel
Het Magnetisme Van De Goot
De Smet
Waanzin
Als Ge Slaapt

Londenbrug

1378 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Yong Yello - Marcel & Het Magnetisme Van De Goot (★★★½): Van de goot naar groot

Yello ‘Yong Yello’ Staelens begon zijn carrière even geleden bij het Antwerpse hiphop-label Eigen Makelij. Vanaf hun eerste album in 2009 stond…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yong Yello - "Luchtkasteel"

Aanstaande vrijdag had een gigantisch hoogtepunt moeten worden voor Yello Staelens. Hij zou zijn debuutplaat uitbrengen en die meteen voorstellen op de…
InstagramLiveRecensies

Bazart + Yong Yello @ Werchter Parklife: 'Fuck corona'

‘Ge hebt geen idee hoe blij we zijn. ‘t Is zo fucking lang geleden.’ En of we Mathieu Terryn gelijk moesten geven….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.