LiveRecensies

Moli & EMY @ Botanique (Orangerie): Pop voor de (retro)huiskamer

© Jorre Janssens

Met een waanzinnig mooie zonsondergang op de achtergrond trokken we gisteren wederom naar het knusse Les Nuits, de jaarlijkse afspraak voor muziekliefhebbers in de Botanique. Verspreid over verschillende podia konden we de afgelopen dagen op het meerweekse festival al kennismaken met de boeiendste acts en gisteren was geen uitzondering. In de Orangerie werden twee Belgische acts op het podium gezet om te laten zien dat ons landje qua popacts, ook afzijdig van de grijsgedraaide popsterretjes die o.a. VTM kweekt, wat moois te bieden heeft. Zowel Moli als EMY zorgden op hun eigen manier voor een knusse sfeer.

Moli mag tegenwoordig dan wel in Berlijn wonen, haar jeugd bracht ze wel door aan de rand van Brussel. Haar eerste concert sinds de coronapandemie was dan ook een echte thuismatch voor de zangeres, die voor de gelegenheid gretig gesteund werd door haar aanwezige familie en vrienden. Live wordt ze vergezeld door twee muzikantes, die haar lichtjes nostalgische muziek jammer genoeg niet altijd tot zijn recht konden laten komen. Haar dansbare songs misten namelijk live percussie, want o.a. “On The Weekend” of “Disconnected” klonken in de omstandigheden muzikaal wat hol.

Wat er muzikaal soms ontbrak, maakte Moli met haar stem gelukkig meer dan goed. In “Something I Said” of “Insomnia”, tevens ook de iets rustigere nummers, liet ze haar stemgeluid in al zijn facetten horen en hoorden we een zelfzekere zangeres die goed weet wat haar stem kan. Haar charmante mini-album Préface liet ons hartje al in de studioversie sneller slaan. Mits wat durf in de liveversies door bijvoorbeeld de toevoeging van drums, zien we haar zeker op grotere podia. De nummers en de stem heeft ze er al voor.

De weg die EMY sinds haar optreden op ons Showcasefestival in 2019 heeft afgelegd, is noemenswaardig. De live-opstelling stond toen al kaarsrecht in zijn schoenen, maar tegenwoordig staat het door de bijgewonnen ervaring zo recht als een huis. Na een intrigerende intro met een poëtische toets, kwam frontvrouw Emy Kabore in een piekfijn, zwart pak het podium op om vanaf dan iedereen in haar wereld te trekken. Op nieuwe muziek is het sinds de singlerelease van “Inconvenient” in maart wachten, maar live kregen we her en der al iets veelbelovend en onuitgebracht te horen.

Tussen een oud tv-toestel, een lampje, plantjes en een spiegeltje stond de perfect ingespeelde band in een huiskamer-setting met hun instrument te pronken en lieten ze zichzelf van hun beste kant zien. “Freestyle” is en blijft al een tijdje een van de hoogtepunten van de set door de mooie instrumentatie, maar ook in veel intiemere nummers als “Does It Matter” zorgt dat live-gevoel voor kippenvel. Emy zelf ontpopte zich eens te meer als een capabele frontvrouw die vocaal ook alle touwtjes in de hand had. Elk nummer werd met de nodige emotie en inleving gebracht, waardoor ook wel eens een traantje vloeide. Sinds gisteren zijn we dan ook zeker: EMY is al lang haar ‘underdog’-status ontgroeid en zou zeker al een stapje verder mogen staan. Festivalboekers en radioprogrammatoren, jullie weten wat jullie te wachten staat voor het komende seizoen.

1755 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moli - "Bring on the Rain"

Ze heeft Britse ouders, groeide op aan de rand van Brussel, maar toch is het de Duitse hoofdstad Berlijn die haar hartje…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moli - "Crying in the Swimming Pool"

De Brits-Belgische Moli bracht in 2021 de zeer fijne ep Préface uit, waar ze op een heerlijke retro sound afwisselde tussen Engels…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single EMY – “Chasing”

EMY begon als een bescheiden soloproject van de Gentse Emy Kaboré. Op haar negentiende bemachtigde ze al een respectabele derde plaats in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.