AlbumsFeatured albumsRecensies

LANY – gg bb xx (★): Meer van hetzelfde

De zielenroerselen van Paul Jason Klein en zijn muzikale kompanen zijn al lang geen geheim meer voor de wereld. De voorbije jaren wist het Amerikaanse trio heel wat (tiener)harten te veroveren met bitterzoete liedjes over de liefde. Wereldwijd kon LANY dan ook op hordes gillende fans rekenen die maar al te graag meebrulden op liedjes als “Super Far” en “ILYSB”. Het niveau én de hype van hun debuutplaat LANY konden ze nooit echt evenaren, maar toch verschenen de voorbije jaren op regelmatige basis nieuwe liedjes van de Amerikanen. Na het uit 2020 daterende Mama’s Boy, krijgen we vandaag gg bb xx en laten we eerlijk zijn, ook wij hebben geen flauw idee waar die titel voor staat.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen, maar we hebben de hoogdagen van LANY achter de rug. Alsof een oud familierecept voor de vijfde keer doorgegeven wordt en resulteert in een flauw afkooksel van het oorspronkelijke gerecht, zo klinkt ook deze vierde langspeler van de band. Na drie ep’s en vier albums is de succesformule een beetje een doorgestoken kaart geworden. Zelfs zonder te luisteren, weten we al dat we een portie zeemzoete popliedjes krijgen met een catchy refrein. Het ooit zo verfrissende geluid ligt bedolven onder een dikke laag stof en zo zie je maar dat het belangrijk is om jezelf scherp te houden want voor je het weet word je getroffen door de vloek der gewoonte.

De voorbije weken maakte de band er bijna een spelletje op sociale media van om al dan niet een single te droppen. Dat schept een zekere verwachting rond de muziek die de band eigenlijk alleen op “dancing in the kitchen” kon waarmaken. Het catchy liedje vormt een zowaar perfecte samenvatting van de band en dat kopiëren ze nog elf keer met telkens een paar aangepaste parameters. We leven ons in in de wereld van de Amerikanen, maar net zoals je een beetje verveeld raakt wanneer je elk jaar naar dezelfde plek gaat, is ook dit album eigenlijk niet meer dan een hoop nieuwe liedjes van de band die helemaal niet zo nieuw klinken.

“get away” moet ons warm maken voor meer dan een half uur vol cliché popliedjes over een basis van elektronische klanken. Helaas loopt het daar al mis, het nummer lijkt zo volgens de voorschriften gemaakt dat het nergens nog verrast. Ook verder is het vaak niet meer dan een catchy refrein waar uit noodzaak dan maar een paar coupletten rond gebouwd zijn. “dna” verscheen een tijdje geleden al als demo samen met “up to me”, maar de studioversie blijkt een nogal inspiratieloos liedje dat waarschijnlijk heel wat weerklank zal vinden in de slaapkamers van tieners met een gebroken hart. Waar de fans stilaan volwassener worden, lijkt de band een beetje te blijven hangen in wat ze anno 2017 maakten, alleen was het toen nog relatief fris. Zowat elk nummer had op eender welke eerder verschenen plaat van de band kunnen staan, waarmee je het trio natuurlijk niet kan verwijten dat ze niet trouw blijven aan de eigen sound.

We lijken in een pot suiker gevallen te zijn op “live it down”. ‘People make rockets / they go to the moon / people make mistakes too / so whatever you do / know that I will still be here / if the whole world shuts you out’, klinkt het en we zouden niet verbaasd zijn mocht dit uit een dagboek komen van toen Klein 14 was en voor het eerst verliefd was. Zo gaat het nog een aantal nummers door en ook “ex i never had” klinkt als een liedje dat al jaren in de kast ligt en nu eindelijk van onder het stof gehaald is. Gelukkig krijgt de track al snel ondersteuning van een dansbare beat, waardoor de song toch een beetje blijft nazinderen.

Voor de fans is gg bb xx ongetwijfeld een fijn album, maar een kritische luisterbeurt leert ons dat de band een beetje door de eigen trukendoos is met een relatief saaie plaat tot gevolg. Tijd voor een nieuwe impuls, nieuwe inspiratie of gewoon iets compleet anders voor het drietal. gg bb xx is niet meer dan een aanvulling van het bestaande repertoire en dat is ergens toch wel jammer voor een band die de afgelopen jaren zo aan een solide carrière gebouwd heeft.

Facebook / Instagram / website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

622 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

LANY - a beautiful blur (★): Wanhopige poging tot relevantie

De Amerikaanse synthpopband LANY evolueerde een tijdje geleden naar een duo, maar verder blijft de rode draad behouden. Met bitterzoete liedjes over…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LANY - "XXL"

Het Amerikaanse synthpopduo LANY doet dit najaar een nieuwe poging om een succesvol album de wereld in sturen. Dat klinkt nogal hopeloos,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LANY - "Alonica"

Na het nogal inspiratieloze gg bb xx dat de Amerikaanse band LANY ons in 2021 presenteerde, groeide de vrees dat de hoogdagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.