Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Trivium – “Feast Of Fire'”

© CPU – Lies Borgers

Tijdens de new wave of American heavy metal voorspelden criticasters dat Trivium ooit de Master of Puppets van de 21ste eeuw zou schrijven. Vijftien jaar na datum klinkt deze voorspelling van de pot gerukt, indertijd was ze dat althans niet. Het eerste nummer dat frontman Matt Heafy live speelde, was “No Leaf Clover” van Metallica. De eerste succesalbums, Ascendancy (2005) en The Crusade (2006), bulkten van de Metallica-invloeden maar lieten ook een ambitieuze metalgroep horen. Live stonden Heafy en co. meer dan hun mannetje, waardoor ze wereldwijd een nieuwe generatie metalfans bleven aanspreken. Met In Waves (2011) vond de band eindelijk een eigen geluid dat een bont allegaartje was van metalcore, thrash metal, groove metal en tonnen zelfvertrouwen. Rond die periode beklom de band ook de middelgrote podia en werden ze met Avenged Sevenfold en Volbeat gezien als de toekomstige headliners. Goddank liet Trivium deze vergelijking links liggen en bleef het tot nu toe doen waar het goed in is: jaarlijks hoogwaardige albums uitbrengen – zie What The Dead Men Say en live het heilige vuur blijven aanhouden.

Van het tiende studioalbum In The Court Of The Dragon hoorden en zagen we al de titeltrack. Waartoe een draak in staat is als je zijn verblijf betreedt, staat beschreven in mythologieën, legendes en verhalen. De razernij van bloedvergieten dat zo’n vuurspektakel veroorzaakt, echoot raastig voort in “Feast Of Fire“. Al vanaf de onheilspellende intro zie je in de verte de schaduw van Smaug of Drogon dichterbij komen. De old school metalcorebreaks en screams die Trivium erna afvuurt, zijn auditief de eerste lading vuurballen die de boel in de fik steken. Bij de middensolo’s maakt het fabelachtig dier een ommekeer en zet het alles nog maar eens in lichterlaaie. Vanaf dan blijft het toerental van de muziek verschroeiend doch stabiel. “Feast Of Fire” werkt niet toe naar een climax, maar smeult ook niet weg naar een hoopje as. Live zal de track honderd procent op zichzelf kunnen staan. Voor het album lijkt het nummer ons een vlotte overgang naar een minder toegankelijk nummer. Daarenboven kreeg de single ook een typische videoclip waarin enkel de band te zien is. Heafy mag dan wel kaalgeschoren zijn, voor een carrière van twintig jaar ziet Trivium er nog steeds jeugdig genoeg uit om straks de fakkel over te nemen van opa Hetfield.

In The Court Of The Dragon verschijnt op 8 oktober. Dat is ruim op tijd om alle teksten van buiten te leren voor de show op 5 december. Dan speelt Trivium met Heaven Shall Burn een co-headlineshow in de Ancienne Belgique. De special guests zijn Tesseract en Fit For An Autopsy.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): (B)XXL familiefeest

STIKSTOF hield gisteren de eerste van hun twee grote familiebijeenkomsten in Brussel. De Brusselse concerttempel Ancienne Belgique was voor die eerste show…
AlbumsRecensies

Trivium - In the Court of the Dragon (★★★★½): De draak is geland

Op zijn achttiende had Matt Heafy het lef om zijn piepjonge band Trivium ‘de nieuwe Metallica’ te noemen. Hun vroege werk, bijvoorbeeld…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Strand of Oaks: 'Mijn begrafenis moet een vuurwerkshow met ravemuziek zijn'

Strand of Oaks bracht op 1 oktober zijn achtste ontwapenende en eerlijke studioalbum In Heaven uit. Wij spraken met immer knuffelbare en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.