AlbumsRecensies

Trivium – What The Dead Men Say (★★★★): Catchy refreinen in een leren jasje

Het is al het negende album dat Trivium op 24 april 2020 de studio’s uitwaaide. De Amerikaanse band bestaat ruim twintig jaar en wekt nog steeds verwarring op over welk subgenre van metal ze nu écht spelen. Ook bij dit album geven ze duidelijk een draai aan hun voorafgaande werk. Drie jaar na het uitbrengen van The Sin and the Sentence, kunnen we een nieuwe golf van muziek door onze speakers laten klinken. We maken een muzikaal sterke reis doorheen duistere en actuele onderwerpen, ondersteund door gitaren en drums. Trivium biedt ons opnieuw een steevaste combinatie tussen trash, heavy en groove metal.

Vorig jaar konden we de heren van Trivium nog aan het werk zien op de heilige grond van Dessel. De formatie mocht de Main Stage van Graspop Metal Meeting beklimmen en zette een show neer waar de toenmalige hittegolf niets tegen was. De heren grepen hun kans om het aanwezige publiek warm te maken voor toekomstig werk. Dat warme voorgevoel werd met de release van hun nieuwe plaat met nadruk bevestigd.

Als opwarming krijgen we de opener “IX”. De relatief brave intro dient als voorbereiding op What The Dead Men Say, een samensmelting van oude gewoontes en vernieuwde toekomstplannen. Als naamgenoot van het album is “What The Dead Men Say” het eerste, volwaardige lied van het album. Het achtergrondverhaal van dit lied heeft een luguber kantje dat onweerlegbaar wordt wanneer je kritisch luistert. De cleane vocals van zanger Matt Heafy worden afgewisseld met zijn andere vocale talent: screamen. Alex Bent laat als recentste bandlid zien dat hij zijn plek achter het drumstel meer dan waard is. Hij slipt er af en toe een machtige drumsolo tussen. Naar maximumlengte is bij dit album niet gekeken. Elk lied duurt gemiddeld zes minuten. Tijd genoeg voor de jongens van Trivium om ons al dan niet tevreden te stellen.

De reis wordt verdergezet met liedjes zoals “Amongst The Shadows & The Stones”, “Bleed Into Me” en “The Defiant”. Het contrast tussen de strofen en refreinen is duidelijk merkbaar. Terwijl de strofen de harde kant uitgaan, zijn de refreinen rustig getint en echte meezingers. We luisteren naar een band die zichzelf keer op keer opnieuw ontdekt. De praktische kant gaat gepaard met markante teksten die uiteenlopende onderwerpen beschrijven. Naar het einde van het album toe, komen we opnieuw in een iets duistere aura terecht. De juiste muzikale geluiden op het juiste moment weerleggen de onmisbare samenwerking van de band.

Hoe variërend ze ook zijn, er is geen ontkenning mogelijk dat dit een Triviumalbum is. Melodieuze geluiden gecombineerd met harmonieën van gitaren. Oorverdovende drumpartijen die voor frappante breakdowns zorgen. Ze hebben het na twee decennia nog steeds in zich om een muzikale innovatie neer te zetten. Het is duidelijk merkbaar dat de heren over hun eigen creatieve grens zijn gegaan.

What The Dead Men Say kan beschreven worden als oud en nieuw dat zich een weg baant door ontwikkeling. Trivium slaagt erin om een album neer te zetten dat nog lang zal blijven nasudderen. Als alles goed gaat, doet het energieke Trivium binnenkort zijn intrede in de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk of deze geplande tour ook effectief zal plaatsvinden.

Facebook TriviumSpotify TriviumWebsite Trivium

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Evil Invaders - "In Deepest Black"

De tijd vliegt. Het moment dat de Noord-Limburgse speedmetalband Evil Invaders goud haalde op de Limbomania in de Muziekodroom ligt intussen bijna…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Matt Heafy - "Behold our Power" (feat. Chuck Billy)

Matt Heafy heeft misschien iets te veel geluisterd naar onze lovende commentaar op het album In the Court of the Dragon, dat…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.