AlbumsFeatured albumsRecensies

Jade Bird – Different Kinds Of Light (★★★★): Avontuurlijk, maar vertrouwd

Als je Americana, folk en pop in een zin gebruikt, dan is de associatie met Jade Bird nooit veraf. Met een jeugdig enthousiasme wist de spring-in-het-veld ons jaren geleden al te overtuigen van haar kunnen. Het girl-next-door gehalte zorgt ervoor dat je de Britse in geen tijd in je hart sluit en eenmaal daar, bewijst ze keer op keer dat ze het allemaal waard is. Waar ze op debuut-ep Something American nog ietwat onwennig haar complete vocale kunnen liet horen, ondersteunen stevige gitaren nu het geheel. De speeltijd is voorbij, klaar voor het echte werk en dat krijgen we veelvuldig te horen op haar tweede langspeler: Different Kinds Of Light.

Met een stem die je uit duizenden herkent, was Bird al vanaf het begin gezegend met een sterk wapen om ten oorlog te trekken. We zagen de singer-songwriter met eigen ogen opgroeien en waren getuige van haar passage in de Botanique waar ze haar debuutplaat Jade Bird kwam voorstellen. Een portie humor en spontaniteit gecombineerd met goed uitgevoerde songs zorgden al snel voor een sterke live-reputatie. Dan is daar opeens de vloek der tweede albums waarbij menig artiest ten onder gaat, want je moet jezelf niet alleen bevestigen, maar liefst van al ook nog eens overtreffen. Jade Bird vormde een leerrijke plaat voor de gelijknamige zangeres en gaf haar nog heel wat ruimte om te groeien. Die ruimte bekleedt ze vandaag in geuren en kleuren op die blijkbaar toch niet zo onmogelijke tweede.

Het zou 2021 niet zijn, mocht Different Kinds Of Light niet aftrappen met een sfeervolle intro die meteen het kleurenpalet etaleert van wat ons te wachten staat. “DKOL” heeft die taak gekregen en schetst het beeld van hoe Bird rondwandelt in een lege, donkere ruimte die in volume toeneemt terwijl er steeds meer licht binnenvalt. Van zwart gaan we langs alle schakeringen van oranje om vervolgens te eindigen bij fel wit licht. Het sfeer scheppende “DKOL” wordt al gauw opgevolgd door een eerste energiebom in de vorm van “Open Up The Heavens“, een nummer dat we eerder al als single te horen kregen. Aan dynamiek geen gebrek op het album, zo begint “Honeymoon” stevig om vervolgens een iets rustiger verloop te kennen tot het refrein het geheel helemaal opentrekt. Prominente gitaren en stevige drums lijken met elkaar in gesprek te gaan, maar uiteindelijk is het toch de stem van Bird die de bovenhand neemt.

Hoewel Jade Bird heel wat inspiratie haalt uit countrymuziek, horen we dat beduidend minder op Different Kinds Of Light, hoewel de Britse net naar het epicentrum daarvan trok: Nashville. In de RCA studios werd het overgrote deel van de plaat vastgelegd en omdat ze haar laatste tour abrupt moest onderbreken, organiseerde ze zelfs een livestreamconcert vanuit de befaamde opnamestudio. Aandachtige luisteraars zullen dan ook een aantal nummers herkennen op de plaat, hoewel deze nog niet als single uitgebracht werden. Zo gaat “Prototype” live al een tijdje mee, maar kreeg het nu eindelijk een definitieve vorm. De grote verrassing van het lied ligt hem echter in de mondharmonica die uit het niks lijkt op te duiken en meteen alle aandacht naar zich toe trekt. Het geheel klinkt zo meteen een stuk luchtiger en vrolijker.

Gelukkig blijft de Britse ook vooral trouw aan zichzelf en probeert ze verschillende elementen in haar songs te integreren die verwijzen naar haar muzikale traject. Zo wanen we ons even in een western film op “Rely On” waarop de gitaarpartij meer dan ooit een hoofdrol lijkt te spelen. Maar hoe fijn al dat muzikale geweld ook is, toch moeten we even terug naar de kern. Jade Bird is een songwriter in hart en nieren en dat vertaalt zich dan ook op deze plaat. De nummers zitten goed in elkaar, blijven ons genoeg verrassen zodat we nooit ver afdwalen en dan is er nog de tekstuele kwestie. Meer dan op Jade Bird, horen we een bijna poëtische benadering van de liefde en persoonlijke groei die daaruit voortvloeit. ‘No one can love you if you don’t stay’, klinkt het op “Trick Mirror” en daarmee wikkelt de zangeres de waarheid niet in tien lagen vaagheid, maar krijgen we een heel puur resultaat.

Kleine meisjes worden groot en daar is Different Kinds Of Light een schitterend voorbeeld van. Alsof we op roadtrip vertrokken, doken we in de tweede langspeler van Jade Bird en we komen – zoals het hoort op een dergelijke reis – als herboren terug. We hoorden een coherent geheel dat moeiteloos beweegt tussen de verschillende gedaantes van de Britse zangeres die zichzelf overtroffen heeft. Nu is het nagelbijtend afwachten tot een lichtpuntje aan het eind van de tunnel, want hoe fijn een fysiek product ook is, Bird is en blijft een artieste die het moet hebben van haar live performance. Momenteel staan een tour door Amerika en het Verenigd Koninkrijk al op de planning, maar het zou ons niet verbazen mocht er nog ruimte zijn voor een Europese tour in 2022.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

663 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jade Bird - "You've Fallen In Love Again"

Haar debuut-ep Something American zorgde er in 2017 voor dat er plots heel wat ogen op Jade Bird gericht waren. De vrolijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jade Bird - "Burn The Hard Drive" (feat. Mura Masa)

Na een periode van muzikale stilte, met uitzondering van de soundtrack voor de Netflix-film NYAD, keert de vrolijkste zangvogel van het Verenigd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jade Bird - "Find A Way"

Een paar jaar geleden riepen we de Britse Jade Bird uit tot Grote Beer van Morgen nadat ze eerder indruk maakte met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.