InstagramLiveRecensies

Brutus + Psychonaut @ Botaniek Live: Bloed en zweet, geen tranen

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Belgische metalscene is al lang niet meer bescheiden te noemen, maar een paar namen steken er toch meer uit dan andere. Met Nest maakte het Leuvense drietal Brutus in 2019 een van de beste Belgische platen en toonde het dat Belgische metal ook innovatief en uniek kan zijn. De shoutout van Metallica-drummer Lars Ulrich die de band kreeg bij debuutplaat Burst was dus verre van beginnersgeluk, maar de eerste van vele tekens dat het trio wel eens vaandeldragers zouden kunnen worden van het genre in ons land.

De band kon gelukkig nog net de coronadans ontspringen, want de ‘Trouble comes in threes’-tour werd eind februari 2020 afgerond. Maar Brutus zal ongetwijfeld, net zoals zovelen, de jeuk gekregen hebben van het dik jaar dat het geen concerten kon spelen of op festivals kon verschijnen. Daar komt nu een einde aan. Botaniek Live in de Mechelse Kruidtuin biedt Brutus, met voorprogramma Psychonaut, eindelijk soelaas en de band bedankte met een korte maar krachtige set onder een heldere en (grotendeels) wolkenloze hemel.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voorprogramma Psychonaut was eerst aan de beurt. Het Mechelse trio speelt op Botaniek natuurlijk een thuismatch, maar dan moet je nog altijd spelen. Bij elk nummer werden ze met veel enthousiasme onthaald en nog verdiend ook. Psychonaut zit vooral aan de kant van het langgerekte, instrumenteel zware metal met een zware psychedelische kant, maar wist ook harten te winnen met hun aandoenlijk enthousiasme. Al na het openingsnummer riep frontman Thomas Michiels ‘Holy fuck! Ik bloed nu al! Echt niets gewoon hé!’, iets wat bij een metalconcert uiteraard met luid applaus wordt onthaald.

Het is een metalconcert, dus je weet wat dat betekent: zwarte t-shirts, lange manen en tattoos. Zeker op een bankje achteraan was het makkelijk om het headbang-gehalte te meten bij het publiek. Dat was met momenten zeer hoog, zelfs al zittend. Op een klein uurtje tijd werden we op zo’n zes à zeven nummers getrakteerd. Af en toe dreigde Psychonaut wat op de achtergrond te belanden, maar schakelde dan met het volgende nummer gewoon een versnelling hoger. Ere wie ere toekomt, als je als voorprogramma twee doelen hebt, namelijk imponeren en opwarmen, mag Psychonaut deze gerust van hun te doen-lijstje schrappen, hoewel de set naar het einde toe toch wat aan de langdradige kant begon te voelen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Wanneer de zon gestaag begon te dalen kwam Brutus ook ten tonele. Stefanie Mannaerts, Peter Mulders en Stijn Vanhoegaerden namen snel hun instrumenten ter hand en speelden meteen. Waarom spreken met het publiek als je je muziek voor zichzelf kan laten spreken? Openingsnummer “What Have We Done” was meteen nieuw materiaal, wat toch wel verrassend was. Het laatste concert van de band dateert echter al van OLT Rivierenhof in juli 2020, dus volledig stil zal Brutus nu ook wel niet gezeten hebben.

Het volgende nummer, “Horde”, is wat meer een deep cut, maar duidelijk een fan favourite. De gitarist en bassist van Brutus zijn niet meteen van de meest energieke types op het podium, zoals bij Psychonaut wel het geval was, maar we werden wel voor een eerste keer getrakteerd op een spreidstand. Hits mochten natuurlijk niet ontbreken, dus werd iedereen al redelijk snel getrakteerd op “Drive”, maar het was pas op “Justice De Julia II” dat het publiek voor een eerste (bescheiden) keer los ging.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Moshpits en crowdsurfers waren onder de huidige omstandigheden natuurlijk onmogelijk, maar met een beetje verbeelding had je ze zo kunnen zien vliegen. Op dit punt kwamen er dan toch wat grijze wolken opzetten en waren wat druppels te voelen, maar dat lieten de mensen verre van aan hun hart komen. Drumster en frontvrouw Stefanie Mannaerts had duidelijk haar stem goed onderhouden in het jaar van concertoponthoud, want haar zang was met momenten adembenemd, zoals op het donderende en intense “Cemetery”.

Op “Distance” kletterde Stefanie er ook hevig op los, maar namen de gitaar en bas het even over met hun welgekende shoegazey arpeggios en strak, versterkend samenspel. Die sterke opkomst moest natuurlijk onderstreept worden met een tweede spreidstand. Gebruikelijke afsluiter “Sugar Dragon” is exact daarvoor gemaakt, afsluiten. Voor een haast grommend nummer waarvan de vibraties tot diep in de borst gaan, gingen de vuisten nog eens resoluut in de lucht en de nekken nog eens gewillig op en neer. De set had iets langer mogen zijn, en wat meer interactie zou het Mechels publiek misschien net iets meer deugd hebben gedaan, maar met heel veel zweet en zelf een klein beetje bloed, kom je al ver.

Op Instagram verkondigde de band tijdens de rit naar Mechelen: ‘Dit voelt bijna surreëel, maar we zijn op weg naar Botaniek Live!’ Wel, het surreëel gevoel was geheel wederzijds, beste Brutus. Het Belgisch metalminnend publiek zal Brutus en Psychonaut alleszins heel dankbaar zijn.

Instagram / Facebook  / Twitter

Setlist:

What Have We Done (nieuw nummer)
Horde
Drive
War
Justice De Julia II
Fire
Cemetery
Distance Techno
Storm (nieuw nummer)
Sugar Dragon

157 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "Victoria"

21 oktober staat met stip aangeduid in de agenda’s van heel wat metalfanaten, want dan brengt Brutus namelijk zijn langverwachte derde langspeler…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 3): Traditionele duivelverering

Tradities zijn er om in ere te houden. Sinds 2010 is de eerste zondag van het stadsfestival gereserveerd voor het hardere genre….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "LIAR"

Een maand geleden vond er een donderslag bij heldere hemel plaats. Gelukkig houden wij wel eens van een ferme donderslag, zeker als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.