AlbumsFeatured albumsRecensies

Bazart – Onderweg (★★★): Bazart, maar een tikkeltje anders

Zienderogen nam de populariteit van Bazart toe in 2015 na de release van hun tweede single, “Goud”. Het lied is intussen meer dan tien miljoen keer gestreamd op Spotify en ondanks dat dat nog steeds veruit hun grootste hit is, hebben andere nummers het verre van slecht gedaan. Er staan op Echo, het debuutalbum van het trio, nog enkele aanstekelijke meezingers en die lijn hebben ze doorgetrokken naar hun tweede plaat, zonder van 2 een kopie te maken van hun eerste langspeler. Het derde album, Onderweg, klinkt alweer net iets anders, maar het blijft gewoon Bazart zoals we Bazart kennen. Geen grote verrassingen, maar degelijke popsongs die vlot meezingbaar zijn en doen verlangen naar optredens, concerten en liveshows.

Ook voor onze drie Vlaamse supersterren was er corona en dus zaten ze in de opnamestudio vaak met een nostalgisch gevoel filmpjes te kijken van optredens van Oasis of Depeche Mode, zo bleek uit ons interview met de groep. Ondanks dat we niet meteen invloeden van die bands horen, voelen we wel doorheen het album een concertsfeer hangen. Er wordt geopend met “Denk Maar Niet Aan Morgen”, een gigantisch aanstekelijk lied waarbij je haast niet anders kan dan meezingen. Ondanks dat het op zich vrij eenvoudig klinkt, weet het te overtuigen met mysterieuze synths en een goede opbouw, die op zijn beurt wat spanning en subtiele dreiging aan de muziek toevoegt.

Bij 2 vonden we de rijmpjes van Mathieu en co soms iets te kinderachtig en ook op Onderweg trekken we soms onze wenkbrauwen eens op bij de rijmende klanken. ‘Het lijkt of de tijd stopt’, klinkt het op “Onderweg”, telkens met de nadruk op de lange ij. De soms overdreven articulatie van de zanger zorgt er wel voor dat we wat beter naar de tekst luisteren en doet ons afvragen waarover hij hier zingt. Een gebroken hart? Een depressie? Ook op “Als Ik Val” is de tekst voor interpretatie vatbaar, en zo staan er verschillende nummers op Onderweg die we afhankelijk van onze stemming anders gaan interpreteren. Daarnaast heb je ook liedjes zoals “Laat Me Los” waar we eigenlijk kop, noch staart aan krijgen. Tekstueel klinkt het vaak mooi, maar de kleurrijke teksten zijn soms slechts een leeg omhulsel.

Zo nu en dan lijkt het toch ook meer om een gevoel te gaan dan louter om tekst. “Alles Of Niets” is een enorm melancholisch lied dat aanvoelt alsof je in de regen op de bus staat te wachten en, ondanks dat het naar het einde toe richting een Eurovisiesongfestivalclimax gaat, weet het trio dankzij de kalmerende outro toch de rust hier te bewaren. Die rust wordt ook bewaard op “Telkens Als Je Gaat”, dat begint met een akoestische gitaar, iets dat we niet gewoon zijn bij Bazart. Mathieu zingt hier rustig, maar wordt onderbroken door schreeuwerige backings die de ballade beschadigen. Muzikaal gezien gebeurt er hier al net te weinig om te overtuigen en het verloren gelopen geschreeuw doet onze vinger boven de ‘volgende’-knop hangen.

De twee beste liedjes bewaarde Bazart voor het einde. Waar we aan het begin van “Andere Oorden” ons in de sferen van Ry X begeven, krijgen we op het einde een Warhola-experience naar ons hoofd gesmeten. Oliver Symons vult zijn Bazartloze dagen al jaren met een soloproject en, ondanks dat de producer geregeld wat Warhola-invloeden in Bazart steekt, waren die nooit zo aanwezig als nu. De zomerse setting slaat plots om in een donker zaaltje en een (denkbeeldige) enthousiast met de armen zwaaiende Mathieu wordt vervangen door een over het podium schuifelende Oliver. Afsluiter “In Cirkels” mag dan wel steunen op een zachte aanstekelijke beat,  de begeleidende zachte piano en gitaar voegen een hoop diepgang toe aan de muziek en de betoverende outro (inclusief gefluit) stuurt ons na Onderweg dromenland in.

‘Want dit is anders / Het voelt alsof ik hier al ben geweest’ klonk het op de derde single voor dit album en ondanks dat het soms inderdaad net iets anders klinkt blijft Bazart Bazart. Nederlandse liedjes, meezingbare teksten en de stemmen van Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten zijn ook de hoofdingrediënten van Onderweg. Meer dan ooit hebben de drie zich gericht op muziek om live te brengen en dat is voelbaar. Onderweg is geen verzameling van liedjes waarbij je moet nadenken of je ten volste op moet concentreren, gewoon op ‘play’ drukken, meezingen en opgaan in de muziek volstaat.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1219 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 1): Hondenweer, uitgelaten sfeer

Overstromingen in Noord-Frankrijk, code oranje in Luik, geel in Limburg en ook in de Kempen is het hondenweer. Niet meteen hetgeen waar…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…
InstagramLiveRecensies

Bazart @ Sportpaleis (Echo Festival 2023) : Toeters, bellen en confetti voor Kerst

Anno 2023 is de gouden confetti rond Bazart neergedwarreld en heeft de hype die in 2017 nog rond de band hing, plaatsgemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.