InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Bazart: ‘Stilstaan is achteruit gaan’

©CPU – Stijn Verbruggen

‘Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel’. Een zin die we de afgelopen jaren door gigantische mensenmassa’s hoorden meebrullen. Het is dan ook het begin van een succesverhaal, en wel dat van Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten. Inmiddels is Bazart niet meer weg te denken uit het Belgische muzieklandschap. Vrijdag brengt de band met Onderweg zijn derde langspeler uit en dat belooft de plaat van de bevestiging te worden; om voor eens en voor altijd duidelijk te maken wie Bazart nu echt is. Wij spraken de heilige drievuldigheid in Brussel over hun nieuwe album en de toekomst. 

Heren, hoe gaat het met jullie?
Mathieu
: Goed, zeer goed zelfs. Zeker nu er weer vooruitzichten zijn!
Simon: Positieve vibes, de festivals en optredens komen terug. Leuk! 

Hoe zagen de afgelopen maanden eruit voor Bazart?
Oliver
: We hebben anderhalf jaar opgesloten gezeten en aan de plaat gewerkt.
Mathieu: Die lockdown was eigenlijk een zegen voor ons.
Simon: De laatste was wel vrij saai, toen is er niet veel gebeurd. Dat mag ook eens natuurlijk, dat is wel eens tof, zo thuis zijn.
Oliver: Maar het is toch wel fijn dat er weer wat leven in de brouwerij komt. 

Waren jullie al voor de eerste lockdown bezig met de plaat of is Onderweg echt een coronaproduct?
Oliver
: We waren er net aan begonnen, dan is de lockdown gekomen en toen hebben we een week of twee apart gewerkt. Daarna zijn we eigenlijk meteen weer samen in de studio gekropen en hebben we meer dan een jaar doorgewerkt aan die plaat met z’n drie. 

Waar hebben jullie tijdens het maken van de plaat naar geluisterd?
Mathieu
: Veel jaren negentig platen eigenlijk. We hebben ook veel filmpjes gekeken van bijvoorbeeld Oasis op Glastonbury en dan in die filosofie en in die sfeer hebben we ons eigen ding proberen doen. Depeche Mode is ook regelmatig gepasseerd.
Simon: Veel live filmpjes met een uitbundig publiek, omdat we dat wel echt misten. 

Heeft dat gemis een invloed gehad op het geluid van de plaat?
Simon
: Ik denk dat wel. Onderweg is heel hard gemaakt om live te spelen en het klinkt heel organisch. Die nummers lenen zich heel erg om live te spelen en hopelijk meegezongen te worden door een groot publiek. 

Jullie hebben alle nummers samen geschreven, was dat anders dan voor 2?
Mathieu
: Ja toch wel, het was weer meer zoals op onze eerste plaat. 2 was in dat opzicht wel echt anders. Oliver was toen ook met zijn soloproject bezig, waardoor er meer ruimte was om andere dingen te proberen en met andere mensen te gaan samenwerken. Onderweg is weer resoluut met drie gemaakt, van begin tot eind. We hebben gemerkt dat dat voor ons de beste manier van werken is, maar dat sluit niet uit dat we ooit nog met andere mensen zullen werken. 

Hoe gaat het met dat soloproject, Oliver?
Oliver
: Stil, maar dat komt omdat we twee jaar geleden al beslist hadden om een derde Bazart-plaat te maken. Het idee was toen al dat ik niet tijdens dat proces aan een eigen album zou werken, omdat het toch niet evident is om twee dingen door elkaar te doen. Nu Onderweg af is ben ik wel weer bezig om muziek te maken voor Warhola. 

Horen we een beetje Warhola op Onderweg?
Oliver
: Niet meteen denk ik, maar alles wat ik de afgelopen jaren gemaakt heb, heeft me wel gevormd in mijn productie en op die manier heeft dat natuurlijk altijd wel impact. Het is niet zo dat ik dingen die ik goed vond op m’n eigen plaat nu opnieuw gedaan heb op Onderweg.
Mathieu: Het eindstuk van “Andere Oorden” is wel iets wat Warhola zou doen. Dat is meer Oliver, maar je bent ook Bazart en in dat opzicht is dat eigenlijk altijd wel een logische symbiose.
Simon: Ik denk dat dit wel de Bazart-plaat is die het minst dicht bij Warhola ligt.
Oliver: De productie is echt ondersteunend voor de songs. We zijn er altijd vanuit gegaan dat een track op zichzelf moet kunnen staan en dat we dat niet met productie moesten rechttrekken. De songs moeten net versterkt worden door de productie.

Jullie album heet Onderweg, zijn jullie graag onderweg?
Mathieu
: Heel graag, maar wie niet? Ik denk dat dat voor iedereen wel een herkenbare thematiek is.
Simon: Onderweg zijn is sowieso leuker dan stilstaan.
Oliver: Stilstaan is achteruit gaan. 

Wat is de raarste herinnering aan samen onderweg zijn?
Oliver
: Met de nightliner door Nederland touren. Gelukkig was dat maar een week, anders hadden ze de rest van de tour kunnen cancellen denk ik.
Simon: Daar hebben we ook wel door gehad dat dat niks voor ons is, maar het was wel een belevenis.
Mathieu: Dat is wel het dichtst dat we ooit geweest zijn bij echte supersterren. 

Hoe kijken jullie terug op de beginjaren?
Mathieu
: Het is allemaal heel snel gegaan. Ik denk dat we met ons derde album geprobeerd hebben om echt te bevestigen wie en wat we zijn. In het begin ging het heel snel en ik vind de positie waarin we nu zitten wel heel aangenaam. Er zijn iets minder kritische ogen op ons gericht.
Simon: Je beseft dat ook niet meteen. Dat ging zo snel en je moet maar zien dat je kan volgen.
Mathieu: We kunnen daar uiteindelijk ook alleen maar heel dankbaar om zijn, want daardoor kunnen we nog steeds doen wat we doen. We hebben nog altijd dezelfde aanpak en kijken nog steeds op dezelfde manier naar muziek en dat dat dan door een groot publiek geapprecieerd wordt, is echt heel cool. 

“Alles Of Niets” gaat over foute keuzes omarmen. Welke foute keuzes hebben uiteindelijk goed uitgepakt?
Mathieu
: Moeilijke vraag.
Oliver: Sommige foute keuzes zijn ook gewoon echt foute keuzes geweest.
Mathieu: Misschien de aanpak van de documentaire die we gemaakt hebben. Op een bepaald moment is dat een beetje uit onze handen geglipt en in een vorm gegoten. Plots stonden we in Kinepolis, maar we wilden vooral tonen hoe onze raket vertrokken is. Als dat gewoon online was of op Canvas zou dat helemaal anders zijn. Maar ik denk dat als we daar over een paar jaar, met de nodige afstand, op terugkijken, dat dat toch wel heel cool was. 

Wat maakt een nummer tot een echte Bazart-song?
Oliver
: De Nederlandstalige teksten en we schrijven natuurlijk popsongs die meestal een sterk refrein hebben. We doen geen mega experimentele dingen, het zijn altijd wel echt liedjes.
Simon: En de drie verschillende stemmen.
Mathieu: Daar zijn we het op deze plaat wel meer dan ooit over eens geraakt. Muzikaal proberen we altijd iets anders te doen dan voorheen, maar de identiteit van Bazart zit daar wel echt in en dat is moeilijk te ‘pinpointen’, maar iedereen snapt dat wel. 

Welke song kwam het snelst tot stand?
Simon
: “Denk Maar Niet Aan Morgen” was er heel snel.
Oliver: Ik heb dat begin gemaakt, die arpeggiator met snare en kick en dan piano en dat is eigenlijk alles wat er in de demo zit. Toen kwam Mathieu uit de keuken met een refrein en dan hebben we nog wat gezocht op de bridge, maar de rest was er echt heel snel. Ik denk dat we dat op een uurtje hadden. “Laat Me Los” was er ook heel snel, maar daar hebben we qua arrangement wel meer aan gesleuteld.
Mathieu: Dat is zoals bij “Goud”, dat was er opeens en dat is tof want soms werken we ook echt heel lang aan een song.
Simon: Het verschil is ook dat we nu rond de veertig nummers geschreven hebben en daaruit de tien beste gekozen hebben. 

Is dat anders dan op de vorige platen?
Simon
: Ja toch wel. We hebben nu echt de beste songs gekozen.
Oliver: Je bent eigenlijk al heel wat jaren muziek aan het maken voor die debuutplaat er komt. De beste nummers staan daar dan op, maar voor de tweede plaat begin je van nul te schrijven en toen hadden we misschien 15 opties. Zeker niet meer. Nu hebben we veel meer geschreven voor we tevreden waren. 

“Als Ik Val” staat stil bij de angst om alleen te zijn. Waar zijn jullie bang voor?
Simon
: De angst om stil te vallen.
Oliver: We hebben het daar ooit eens over gehad, maar de angst om ouder te worden, geen goede muziek meer te maken en dat dan niet te beseffen. Daar heb ik wel schrik voor. Ik probeer daar niet te veel aan te denken, maar er zijn toch redelijk wat artiesten die op latere leeftijd minder goede muziek maken. Ik veronderstel dat die dat zelf niet slecht vinden, want dan zouden ze dat niet uitbrengen en dat is wel angstaanjagend. Als dat gebeurt moet iemand het mij zeggen, dan stop ik meteen en zoek ik een andere job. 

Op welk nummer zijn jullie het meest trots?
Mathieu
: Voor mij springt er niet echt iets uit, maar het geheel klopt heel erg. Het totaalpakket geeft mij een beter gevoel dan ik had durven dromen.
Simon: Ik ben wel trots op “Andere Oorden”, omdat dat een heel moeilijk nummer was om te maken. Daar hebben we echt dertig verschillende versies van en het is ook het laatste nummer dat klaar was. Ik vind dat wel een van de meest frisse nummers van het album.
Oliver: Voor mij is dat “Telkens Als Je Gaat” omdat die arrangementen op een heel natuurlijke manier in elkaar overlopen. 

In 2019 stonden jullie in de Ancienne Belgique, dit jaar weer in de Lotto Arena. Waar staan jullie het liefst?
Mathieu
: Bij de campagne van 2 zijn we begonnen in het Sportpaleis en daarna hebben we intiemere shows gedaan in de AB. Nu keren we terug naar de Lotto Arena. Ik zou echt niet kunnen kiezen.
Oliver: Dat is ook een totaal andere manier van spelen en je set opbouwen.
Simon: Het is allemaal echt heel tof en festivals is dan nog iets compleet anders. Het is tof dat er zoveel variatie is. We hebben nog geen theatertour gedaan.
Oliver: Of een musical.
Mathieu: Bazart The Musical, daar gaan we nog een paar platen voor moeten maken denk ik.

19 november. Lotto Arena. Wat kunnen we verwachten?
Mathieu
: Feest!
Oliver: Een gevarieerde show waarin we veel nieuwe nummers gaan spelen, maar niet constant uptempo.
Simon: Ik hoop dat het een, hoe zeg je dat, meezing …
Mathieu: Experience? Ah meezing? Ik dacht dat je amazing experience bedoelde.
Simon: Amai, daar moeten we misschien wel iets mee doen. A-Meezing Concert!
Mathieu: Ik kijk daar wel echt naar uit, hopelijk al vroeger dan dat. In een song als “Denk Maar Niet Aan Morgen” zit dat zorgeloze wel en ik hoop dat mensen dan echt gaan meezingen en dat het wordt zoals die plaat ook voor ons klinkt.
Simon: Ik ben heel benieuwd naar de reacties van het publiek.
Mathieu: Een ding is zeker, als het dak eraf moet, dan zal het dak er zeker af gaan! 

Onderweg is vanaf 4 juni overal te beluisteren. Op 19 november staat de band in de Lotto Arena. Tickets en info hier.

Facebook / Instagram

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…
InstagramLiveRecensies

Bazart @ Sportpaleis (Echo Festival 2023) : Toeters, bellen en confetti voor Kerst

Anno 2023 is de gouden confetti rond Bazart neergedwarreld en heeft de hype die in 2017 nog rond de band hing, plaatsgemaakt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bazart & Pommelien Thijs - "Hou Mij Vast"

Bazart zit midden in een gigantisch drukke week. Komend weekend staat het Sportpaleis op het programma, afgelopen week waren er twee shows…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.