AlbumsFeatured albumsRecensies

The Calicos – The Soft Landing (★★★★): Applaus bij de landing

We schrijven zondag 22 april 2018. Wanneer de rest van Vlaanderen nietsvermoedend geniet van een zomerse zondag in april, staan een zestal Antwerpse heerschappen aan de vooravond van hun doorbraak. Op het podium van de AB vindt die avond namelijk de finale plaats van een legendarisch muziekconcours dat sinds 1978 tweejaarlijks doorgaat. Inderdaad, Humo’s Rock Rally.

Dat de Rock Rally dat jaar geen verrassende winnaar ging opleveren, was al duidelijk in de voorrondes. The Calicos gooide al vroeg in de wedstrijd hoge ogen met hun uitmuntend samenspel, diepgravende songs, perfect uitgekiende arrangementen en melodieuze americana (iemand nog wat pedalsteel?). In de finale gooiden Lagüna en EMY zich nog vol overtuiging naar de meet, maar het mocht niet baten. The Calicos schoot de hoofdvogel af en nam hem, meer dan terecht, mee terug naar Tennessee. Onze excuses, naar Antwerpen uiteraard.

Terug naar het heden. The Calicos komt in de zomer van 2020 weer boven water met de single “Nova”, een sierlijke en epische oorwurm die het onder andere tot nummer één in de VOX-lijst van Radio 1 schopte en de landing van de langverwachte plaat inzet. Na twee verdere singles “Heartbreaker“, “Follow You Down” en “How Was I To Know?” en iets meer dan drie jaar na hun winst in de Rock Rally is het nog altijd jonge zestal klaar om hun debuutalbum de wereld in te sturen.

Voor die plaat kozen ze de toepasselijke titel The Soft Landing. De piloten onder ons weten namelijk dat je een landing grondig moet voorbereiden, zonder haast en met een goede co-piloot. Die co-piloot vonden The Calicos in de vorm van wonderboy Tobie Speleman, die eerder al zijn kunnen bewees bij blackwave., EMY en Geppetto & The Whales. Het resultaat is een plaat die zorgvuldig is opgebouwd, met daarop negen songs die loepzuiver zijn afgewerkt en een zeer breed scala aan fans zullen bekoren.

Het meest verrassende nummer op de plaat is misschien wel “Heartbreaker”. Vergeleken met de ruim uitgesponnen songs die het album zijn kleur geven is “Heartbreaker” haast een poppy intermezzo. Een liefdeslied pur sang, inclusief gebroken harten en onbeantwoorde liefde. Hoewel het nummer ons zeker kan bekoren, horen we The Calicos nog altijd het liefst met een mooi gelaagd, weids geluid.

Het was dan ook tot onze grote vreugde dat we een aantal nieuwe pareltjes mochten ontdekken. Naast de al bekende singles “Nova” en “Follow You Down” grijpt de band bij nummers als “Desire” en “Cruel” terug naar hun vertrouwde americana- en altcountry-sound. Telkens opnieuw bouwen de heren rustig op, laag per laag, om je dan nietsvermoedend mee te nemen richting een grootse climax. Naast dat terugkerende patroon valt ook het gevoel voor tragiek op, wat ons toch doet vermoeden dat er bij The Calicos een aantal romantische zielen rondlopen. Samen met de grain van frontman Quinten Vermaelen levert dat het album een melancholische ondertoon op. Weliswaar die van de lichte, zoete soort.

Aan het einde van de plaat ontstaken we, net zoals die irritante gewoonte bij een geslaagde landing, in een spontaan applaus. Noem het gerust een vlucht die talloze generatiekloven zal overbruggen. Voor ons hoeft het dus geen drie jaar te duren voor er weer nieuw werk van The Calicos verschijnt.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
AlbumsRecensies

Fruit Bats - A River Running to Your Heart (★★★½): Mikken op het hart

Na een carrière van meer dan twintig jaar lijkt de singer-songwriter Eric D. Johnson samen met z’n immer veranderende band Fruit Bats…
AlbumsRecensies

Jimmy Diamond - You Radiate (★★★½): Vrij en onbevangen

De uit Overijssel afkomstige band Jimmy Diamond heeft alles in zich om als liveband het publiek om de vinger te winden komende…
AlbumsRecensies

Simon Keats - Falling Star (★★★½): Kruipt onder je huid

Het gemak waarmee Simon Keats op zijn nieuwe album Falling Star het ene na het andere prettig in het gehoor liggende refrein…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.