AlbumsFeatured albumsRecensies

Twenty One Pilots – Scaled and Icy (★★★★): Heel toegankelijk, enorm goed

Bandito’s wereldwijd verheugen zich, want het nieuwe album van Twenty One Pilots is uit! Drie jaar na het indrukwekkende Trench reist het Amerikaanse duo terug af naar het fictieve Dema om de draad uit 2018 opnieuw op te pikken. Tyler en Josh klonken nog nooit zo vrolijk, maar zagen er tegelijkertijd nog nooit zo lusteloos uit. Opnieuw schuilt er heel wat achter hun muziek, maar één ding springt meteen in het oog: Twenty One Pilots blijft aan de top staan.

Toen fans vorig jaar op coronacrooner “Level of Concern” het cryptische ‘SAI is propaganda’ ontdekten, zaten ze met de handen in het haar. Wanneer de nieuwe albumtitel eindelijk werd aangekondigd, begonnen de theorieën op te borrelen. Of Scaled and Icy nu werkelijk een propagandaplaat is, opgedrongen door de negen bisschoppen van Dema, laten we in het midden. Toch is het overduidelijk dat Twenty One Pilots muzikaal enorm opgewekt uit de hoek komt, wat haaks staat op de teksten van Tyler en ook breekt met donkerdere albums als Trench en Blurryface.

Toch klinkt er al langer kritiek dat Twenty One Pilots commerciëler klinkt dan aan het begin van hun carrière. Pech voor de haters, want het optimisme uit Scaled and Icy keert het alternatievere Trench de rug toe. De singles “Shy Away” en “Choker” maakten dat al duidelijk, maar zo vind je er nog op dit album. Het hoogtepunt is ongetwijfeld “Mulberry Street”, waarop je onmogelijk kan blijven stilzitten. ‘Get out of our way / We’re moving sideways / Welcome to Mulberry Street’ heeft zich alvast in ons hoofd gewurmd en zit daar nog enkele maanden vast.

Hoewel vrolijker, blijft Twenty One Pilots toch trouw aan hun eigen geluid. De synths en piano zijn in volle glorie aanwezig, net als de waanzinnige drumpartijen van Josh. Het feit dat de twee mannen door de coronamaatregelen vanuit twee afzonderlijke studio’s werkten, is totaal niet te merken. Wel nieuw is de intrede van de gitaar. Net zoals Tyler voor Trench basgitaar leerde, heeft hij zich nu over de gewone variant ontfermd. Met succes trouwens, want de gitaarpartijen die zeker in “Never Take It” en “Formidable” de show stelen, missen hun effect niet.

Fans van het eerste uur weten dat Twenty One Pilots een album graag afsluit met een hartverscheurende finale. We pinken nog geregeld een traantje weg op “Truce”, “Goner” en “Leave the City”, maar op de ietwat melancholische afsluiter “Redecorate” zullen we dat niet snel doen. Het nummer dat ons nu volledig bij de keel grijpt is gek genoeg het voorlaatste. Als vreemde eend in de bijt is “No Chances” angstaanjagend donker. De opgewekte intermezzo’s helpen niet om het spookachtige koor (van de bisschoppen?) uit ons hoofd te krijgen.

Voor de derde keer op rij neemt Twenty One Pilots ons mee naar Dema en opnieuw is het een heus avontuur. Het verhaal waar Tyler en Josh nu al jaren aan werken, bereikt (ook muzikaal) een hoogtepunt en je voelt dat er een grote finale zit aan te komen. Dat het duo toegankelijker klinkt dan voorheen doet daar geen afbreuk aan, want net zo slaagt de band erin om ons nog langer bij te blijven. Wij beginnen alvast op het internet naar sporen en aanwijzingen te zoeken, maar daarbij staat Scaled and Icy onherroepelijk op repeat.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

227 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Twenty One Pilots en Faith No More naar Rock Werchter 2022!

Terwijl festivalliefhebbend België met ingehouden adem wacht op de eerste namen van Pukkelpop 2021, maakt Rock Werchter vrolijk de affiche voor 2022…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Twenty One Pilots - "Saturday"

Twenty One Pilots is volop aan een comeback bezig. Trench, het laatste album van het Amerikaanse duo, dateert alweer van 2018 en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Twenty One Pilots - "Choker"

Binnen drie weken ligt de langverwachte zesde plaat Scaled and Icy van Twenty One Pilots in de rekken en daar krijgen we vandaag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.