AlbumsRecensies

Olivia Rodrigo – SOUR (★★½): Een paar nummers te veel

Voor weinigen ging het zo snel als voor Olivia Rodrigo. Bekend van de Disneyreeks High School Musical: The Musical – The Series werd de 18-jarige van de ene op de andere dag wereldberoemd met haar debuutsingle “drivers license”. Ze debuteerde op nummer één van de Billboard Hot 100 en zat binnen de week aan een recordaantal streams. Opvolger “deja vu” deed het even goed, net als de nieuwste single “good 4 u”. Haar eerste liveoptredens waren trouwens ook niet van de minste: zo pronkte Olivia reeds op de BRIT Awards en Saturday Night Live.

Dit gebeurde allemaal in enkele maanden tijd, dus we worden dan ook met verstomming geslagen dat Olivia nu al een debuutalbum uitbrengt. SOUR telt maar liefst elf nummers waarvan we er nog maar drie hadden gehoord. Het was dus bang afwachten of de andere acht liedjes zouden kunnen tippen aan de verworven roem, maar we komen bedrogen uit. Het resultaat is een opvolging van niet te onthouden nummers, onderbroken door af en toe een uitstekende single. Een kortere ep had dan misschien toch beter aan de orde geweest.

De rode draad doorheen SOUR was al vanaf de eerste twee singles duidelijk: liefdesverdriet. Dat thema is niet al te origineel, maar de herkenbaarheid die Olivia steekt in “drivers license” en de originele twist uit “deja vu” zorgen voor een frisse wind. Het toont haar talent als songwriter, maar jammer genoeg komt de zangeres niet overal even origineel uit de hoek. “traitor” legt het er iets te vingerdik op, terwijl “1 step forward, 3 steps back”, ondanks inspiratie van Taylor Swift, aanvoelt als een Disneymusical. Ook “enough for you” is iets te klef, net als “happier”.

Olivia Rodrigo liet al weten dat haar nummers wat in dezelfde lijn liggen, maar gaf als reden dat ze zich tijdens het schrijven ook zo voelde. Met een zwaar gemoed had ze geen zin om vrolijke muziek te maken, en die authenticiteit siert haar natuurlijk. Het maakt haar muziek oprecht en tovert Olivia om tot een voorbeeld voor haar generatiegenoten. Eerlijkheid en muziek die recht door zee gaat, staan tegenwoordig hoog in het vaandel. Het zou enkel beter overkomen als de nummers zelf meer indruk maken.

Gelukkig schiet SOUR naar het einde toe weer de hoogte in. “jealousy, jealousy” gaat voor de verandering eens niet over een liefdesrelatie, maar over de druk van sociale media. Opnieuw heel herkenbaar, en de toffe bezetting erachter leunt aan bij het stevige “good 4 u” (terwijl het niet zo geforceerd aanvoelt als opener “brutal”). “favorite crime” en albumafsluiter “hope ur ok” zijn alweer wat meliger, maar blijven alvast beter hangen.

SOUR is enorm wisselvallig. Waar het tegenzit, zit het behoorlijk tegen met saaie instrumentaties en voor de hand liggende thema’s. Waar het goed klinkt, klinkt het dan weer ongelofelijk. De grote kleppers zijn ongetwijfeld de drie eerdere singles en het nieuwe “jealousy, jealousy”, dus daar had het ook voor ons mogen ophouden. Behalve dat we langer naar Olivia’s mooie stem kunnen luisteren, hebben de andere nummers weinig meerwaarde.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Olivia Rodrigo - GUTS (★★★★½): De geboorte van een gedesillusioneerd popicoon

Volwassen worden is nooit makkelijk, maar probeer je even in te beelden hoe ongelooflijk moeilijk het is als je plotseling een superster…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Olivia Rodrigo - "bad idea right?"

Er zijn weinig artiesten die zo’n explosieve carrièrestart meemaakten als Olivia Rodrigo. De Amerikaanse singer-songwriter ging begin 2021, middenin de pandemie, viraal…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Olivia Rodrigo - “vampire”

Olivia Rodrigo schoot een kleine twee jaar geleden als een speer uit de startblokken. Het is te zeggen, in haar muzikale carrière…

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.