Uitgelicht

Deewee doet compilatiealbum Foundations cadeau voor vijfde verjaardag

In het hartje van Gent, in een zijstraatje van de Oude Beestenmarkt en recht tegenover ons favoriete stamcafé BarBroos bevindt zich het hoofdkwartier van twee muzikale genieën. Mocht je het nog niet geraden hebben, we spreken hier uiteraard over de broertjes David en Stephen Dewaele, beter bekend als Soulwax, of ook wel 2ManyDJs, of voor wie hen al wat langer volgt The Flying/Fucking Dewaele Brothers of Samantha Fu of (hoeveel pseudoniemen kan je hebben?!) Kawazaki en last but not least de draaiende motoren achter muzieklabel DEEWEE.

Voor we wat meer vertellen over DEEWEE, gaan we eerst dieper in op de geschiedenis van de gebroeders Dewaele. Muziek is ze feitelijk met de paplepel ingegeven. Papa Jackie Dewaele, gekend Belgisch radiopresentator en tv-figuur, was tijdens de jeugdjaren van het duo regelmatig te horen op de regionale zender Omroep Brabant van de toen nog bestaande BRT. Zijn omvangrijke privé-platencollectie zorgde er bovendien voor dat de jongens zonder veel moeite toegang hadden tot de tijdloze muziek die de jaren zeventig en tachtig rijk waren, en op die manier dus ook het muziekvirus te pakken kregen. Nadat David dan een bandje oprichtte met zijn jeugdvrienden Stefaan Van Leuven en Piet Dierickx en zijn broer hen wat later vervoegde, ging de bal volledig aan het rollen en was Soulwax geboren.

Soulwax bestaat dus al een tijdje, maar zoals reeds duidelijk was, vormt de band slechts een deeltje (echt klein kunnen we het eigenlijk niet noemen) van wat Steph en Dave al bereikt hebben in hun leven. Naast verschillende zijprojecten, een dj-carrière, het hosten van verschillende (internationale) radioprogramma’s en het componeren van de soundtrack voor ‘Belgica’ (leuk weetje: voor de film vormden de broers vijftien fictieve bands die de muziek live op de set performden en ook telkens vermeld worden op het album) was er iets wat de mannen nog misten in hun leven. Vijf jaar geleden besloten ze daarom zelf een label op te richten. Dat vloeide voort vanuit hun reeds bestaande studio te Gent, waarvan het gebouw net zoals het label de naam DEEWEE draagt. Elke release die onder het label valt, werd bovendien ontwikkeld, opgenomen en gemixt binnen de muren van die studio.

Om hun vijfjarig bestaan te vieren, besloten de broers hun eerste compilatiealbum uit te brengen onder de naam Foundations. Het album vormt de vijftigste release van het duo (leuk weetje 2.0: voor wie het nog niet was opgevallen, er wordt op een heleboel van de covers het nummer van de release vermeld. Het gebouw waar de studio zich bevindt, vormt daarbij nummer één, aangezien het label daaruit ontsproten is) en bevat 27 met veel zorg uitgekozen singles, waaronder drie exclusieve, nieuwe tracks die bovendien ook de doorslag vormden om aan het album te beginnen. Een van die nieuwe nummers is het ritmische “Bear With Me (and i’ll stand bare before you)” van de immer talentvolle Charlotte Adigéry. Het eerste nieuwe materiaal dat ze uitbracht sinds haar succesvolle ep Zandoli (de “Yin-Yan Self-Meditation” die ons telkens weer tot rust brengt niet meegerekend).

Adigéry wordt bijgestaan door Movulango, de artiestennaam van Mozes Mosuse die je mogelijks kan kennen als lid van Future Sound of Antwerp. Mosuse is de DEEWEE-artiest waar de broers al het langst mee samenwerken, maar komt nu pas voor het eerst solo met een nummer. “Leave” is een dromerig nummer met een duidelijke DEEWEE-sound en gaat zo perfect op in de rest van het album. Als laatste staat ook het nieuwste nummer van James Righton op de plaat. Dat werd woensdag, twee dagen voor de grote release van het compilatiealbum, uitgebracht met de vrij toepasselijke naam “Release Party”. ‘I can feel the release’ zingt Righton en ook wij voelden die met veel spanning aankomen. De overige 24 plekjes op het verzamelalbum worden dan weer opgevuld met eerder uitgebrachte nummers van onder meer Asa Moto, Bolis Pupul, Laima en uiteraard Soulwax zelf.

David en Stephen trakteren ons met Foundations op een heerlijk meer dan twee uur durend verjaardagsdiner, waarbij we ons met plezier helemaal laten volproppen met hun welgekende receptjes. Op nog vijf jaar met even fijne muziek!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

30 posts

About author
Meestal een blij (en dansend) beertje!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bolis Pupul - "Ma Tau Wai Road" (feat. Salah Pupul)

Als de DEEWEE-fabriek op volle toeren draait, kunnen we al bijna zonder aarzeling zeggen dat daar goede producten uit komen. Zeker als…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.