Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Lalma – “The Realm”

© CPU • Joost Van Hoey (Archief)

Afgelopen zondag zond Canvas de eerste aflevering uit van de driedelige documentaire The Rhythm of the Band  – naar het gelijknamige album van Arsenal – waarin nogal filosofisch het mogelijke einde van de twintigjarige carrière van Arsenal werd ingeblikt in Chongqing, China. Producer Hendrik Willemyns probeert aan de hand van wiskundige inzichten muziek te definiëren terwijl zanger John Roan zijn innerlijke demonen tracht te bedwingen met een nieuw blackmetalproject. Tijdens de gesprekken tussen de twee muzikanten voelde Willemyns zich letterlijk bedrogen door Roans zij-uitstap naar extreme muziek en was hij ook bezorgd over diens mentale toestand. Van die uitstap zagen we in de docu een korte studiosessie met STAKE-frontman Brent Vanneste en Stephane Misseghers (producer en drummer van dEUS). Dat Roan zijn blackmetalproject Lalma geen bezigheidstherapie is, horen we in de single “The Realm”. Het debuutalbum wordt komend najaar verwacht.

Wanneer Willemyns dieper inging op Roans liefde voor blackmetal kwam het album Transilvanian Hunger van de Noorse metalband Darkthrone ter sprake. Gelukkig voor blackmetalpuristen is “The Realm” geen zoveelste kopie van dat iconische album. Buiten een arsenaal aan blastbeats en gespannen Tremelo-gitaarlijnen houdt de vergelijking met het extreme genre dan ook op. Koppig als hij is, drukt Roan zijn eigen stempel op de muziek want in de plaats van ijselijke gillen te slaken, zingt hij loepzuiver over die ene situatie waar we de beste versie van onszelf niet meer kunnen zijn en we enkel nog voor het kamp van de vlucht weten te kiezen. Gedurende die vluchtroute breekt het angstzweet je niet uit want Roan en zijn, tot nu toe, nog onbekende groepsleden overgoten de blackmetalinvloeden met een stevige saus postrock, opdat ook occasionele gitaarliefhebbers op hun tempo de charme van extreme muziek mogen ontdekken. “The Realm” bezorgt je geen koude rillingen maar slaat met Roans herkenbare stem een brug tussen extreme metal en alternatieve gitaarmuziek. Of Roan en de zijnen uit beide muziekstromingen een volwaardige langspeler kunnen puren, weten we pas dit najaar.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Live

Down The Rabbit Hole 2024 (Festivaldag 2): Veel muziek en een beetje zand in de oren

Een beetje regen, een beetje zon, een beetje wind, een beetje stof. Veel stof. Het kon erger op de weide, maar echt…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 2): Regengeur en maneschijn

Nadat het op de eerste dag verrassend zonnig was, werd de Werchter weide de tweede dag verrast door zachte regendruppeltjes. De regen…
Features

Nabeschouwing Graspop Metal Meeting 2024: Kop of recycleerbare munt

Nu we de laatste moddersporen uit onze kleren en poriën hebben geschrobd, ligt de 27ste editie van Graspop Metal Meeting definitief achter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.