Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Lalma – “The Realm”

© CPU • Joost Van Hoey (Archief)

Afgelopen zondag zond Canvas de eerste aflevering uit van de driedelige documentaire The Rhythm of the Band  – naar het gelijknamige album van Arsenal – waarin nogal filosofisch het mogelijke einde van de twintigjarige carrière van Arsenal werd ingeblikt in Chongqing, China. Producer Hendrik Willemyns probeert aan de hand van wiskundige inzichten muziek te definiëren terwijl zanger John Roan zijn innerlijke demonen tracht te bedwingen met een nieuw blackmetalproject. Tijdens de gesprekken tussen de twee muzikanten voelde Willemyns zich letterlijk bedrogen door Roans zij-uitstap naar extreme muziek en was hij ook bezorgd over diens mentale toestand. Van die uitstap zagen we in de docu een korte studiosessie met STAKE-frontman Brent Vanneste en Stephane Misseghers (producer en drummer van dEUS). Dat Roan zijn blackmetalproject Lalma geen bezigheidstherapie is, horen we in de single “The Realm”. Het debuutalbum wordt komend najaar verwacht.

Wanneer Willemyns dieper inging op Roans liefde voor blackmetal kwam het album Transilvanian Hunger van de Noorse metalband Darkthrone ter sprake. Gelukkig voor blackmetalpuristen is “The Realm” geen zoveelste kopie van dat iconische album. Buiten een arsenaal aan blastbeats en gespannen Tremelo-gitaarlijnen houdt de vergelijking met het extreme genre dan ook op. Koppig als hij is, drukt Roan zijn eigen stempel op de muziek want in de plaats van ijselijke gillen te slaken, zingt hij loepzuiver over die ene situatie waar we de beste versie van onszelf niet meer kunnen zijn en we enkel nog voor het kamp van de vlucht weten te kiezen. Gedurende die vluchtroute breekt het angstzweet je niet uit want Roan en zijn, tot nu toe, nog onbekende groepsleden overgoten de blackmetalinvloeden met een stevige saus postrock, opdat ook occasionele gitaarliefhebbers op hun tempo de charme van extreme muziek mogen ontdekken. “The Realm” bezorgt je geen koude rillingen maar slaat met Roans herkenbare stem een brug tussen extreme metal en alternatieve gitaarmuziek. Of Roan en de zijnen uit beide muziekstromingen een volwaardige langspeler kunnen puren, weten we pas dit najaar.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Explosions In The Sky – “Chisos”

Vijf jaar, zo lang waren we al aan het wachten op nieuwe muziek van Explosions in the Sky. Gelukkig werd dat geduldig…
AlbumsRecensies

MONO – Pilgrimage of the Soul (★★★½): Degelijk postrockvakwerk

De Japanners van MONO gaan al een tijdje mee, sinds 2000 om precies te zijn. Hoewel de groep consistent kwaliteit aflevert, betrappen…
InstagramLiveRecensies

Two Days of Rock Herk (Dag 2): Dansen, zingen en moshen!

De organisatie van Rock Herk had vrijdagnacht de handen vol met het heropbouwen van de ravage die onder andere Zwangere Guy, GOOSE…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.