AlbumsRecensies

Young Stoner Life – Slime Language 2 (★★½): Te veel is te veel

Young Thug is een van de meest invloedrijke rappers van de laatste jaren. Als een van de steunpilaren van de gouden mumblerapgeneratie uit Atlanta richtte hij het label Young Stoner Life (YSL) op om zijn unieke stijl door te geven aan de opkomende talenten. Zo nam hij onder meer al Gunna en Lil Keed onder zijn vleugels. Beide rappers zijn intussen een vaste waarde binnen de huidige trapscene. Andere veelbelovende slimes die bij Thugger in de boot sprongen zijn onder meer Yak Gotti, T-Shyne, Strick en Yung Kayo. Sommige van hen hoorden we al op het succesvolle Slime Language, het eerste compilatie-album van YSL in 2018. Anderen krijgen nu de kans om hun talent aan het grote publiek te tonen op de langverwachte opvolger Slime Language 2 waarvan we al een slijmerig voorsmaakje kregen met “Take It To Trial” en “That Go!”.

Helaas moet Slime Language 2 onderdoen voor zijn voorganger. Het album brengt in het algemeen weinig nieuws en mist continuïteit. Chaotische trapbeats en dynamische flows zijn het handelsmerk van YSL en dat is hier en daar wel te horen maar door de gigantische waaier aan gastbijdragen, wordt de roots van YSL een beetje uit het oog verloren. Drake, Travis Scott, Lil Baby, Lil Uzi Vert en Big Sean zijn maar een kleine greep uit het sterrenensemble dat Thugger wist te strikken. Daarnaast is Slime Language 2 met zijn een uur en vijftien minuten veel te lang en is er ook heel wat afval te horen. Een beetje een gemiste kans voor Young Thug om zijn YSL label nog steviger op de kaart te zetten want hierdoor worden zijn slimes soms overschaduwd door de grote sterren.

Op “Slatty” tonen Young Thug, Gunna, Lil Duke en Yak Gotti wat voor vlees ze bij YSL in de kuip hebben. Een panfluit dirigeert een stevige trapbeat terwijl de rappers moeiteloos meevaren. Het nummer zet meteen de toon en doet ons watertanden naar meer. Dezelfde energie krijgen we te horen op “Came And Saw”, waar Young Thug de hulp inroept van Rowdy Rebel. Met stevige snares en koperblazers schotelt producer Wheezy hen de ideale beat voor om hun eigenwijze flows op los te laten.  Het is deze aanstekelijke sound die je verwacht van YSL, de sound waarmee Young Thug zelf ook doorbrak.

Een van de verrassingen is Skepta op “WokStar”. Hij laat zijn grime punchlines achterwege en zet samen met Strick de slijmsluizen open. Ijskoude synthwaves en de veelzijdige flows van het duo zorgen voor een van de betere nummers op het album. Een andere samenwerking die in het oog springt is “Really Be Slime” van YNW Melly, Bslime en FN DaDealer. Melly is de bekendste van het trio en toont dat ook met een catchy refrein. Bslime en FN DaDealer volgen met een gezwinde flow waar de invloeden van Young Thug duidelijk te horen zijn. Ook Karlae, vriendin van Young Thug, doet het opmerkelijk goed. Zowel op “Trance” met Yung Bleu als op “I Like” met Coi Leray weet ze ons te bekoren met haar dromerige sound.

Helaas blijven we verder wat op onze honger zitten. Sommige nummers lijken gerecycleerd. Neem nu “Ski” en “Diamonds Dancing” met Travis Scott. Op zich geen slechte nummers maar het lijkt alsof we deze eerder al hebben gehoord. Ook hadden we van sommige artiesten meer verwacht. T-Shyne kon zich op “That Go!” vlotjes meten met Meek Mill maar valt volledig uit de boot op “Warrior” met Lil Keed en Big Sean. Zelfs Kid Cudi kan het niveau niet omhoog krikken en blijft geruisloos achter op “Moon Man”. Dan is er nog “Solid” met Drake. Solid, inderdaad, meer kan je niet zeggen over zijn bijdrage. Het grote aantal artiesten dat meewerkte aan Slime Language 2 zorgt er jammer genoeg voor dat er te weinig continuïteit in het album zit. Young Thug had beter zijn eigen talent meer in de kijker gezet want de grote namen trekken het album niet per se naar een hoger niveau.

Slime Language 2, het compilatie-album van Young Stoner Life zal de geschiedenisboeken niet halen. Door het grote sterrenensemble mist Young Thug de kans om zijn YSL-leden in de spotlights te zetten en daardoor mist het album samenhang. Desalniettemin hebben we ook goede dingen gehoord die de kwaliteiten van het label onderstrepen. Als het album dertig minuten korter was en de helft minder artiesten bevatte, hadden we misschien toch een sterretje meer kunnen geven.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

KAYTRAMINÉ - KAYTRAMINÉ (★★★½): Aangename zomercocktail

Topartiesten die de handen in elkaar slaan om samen een nieuw project op te starten, het is een concept dat we de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chardy - "Trainingspak"

Chardy, oftewel Nonchardy, is al lang niet onbekend meer in de Nederlandstalige hiphopscene. De rapper van Congolese afkomst werd geboren in Den…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.