Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bokassa – “So Long, Idiots!”

© Jay Russell

Na een afwezigheid van anderhalf jaar maken wij onze borst opnieuw nat voor het Noorse powertrio Bokassa. Het trio debuteerde in 2017 met Divide & Conquer en maakte in eigen land al vlug furore met hun mélange van hardcore en stoner. Toen Lars Ulrich van Metallica Bokassa zijn favoriete band noemde in zijn wekelijke radioshow op Beats 1 op Apple Music sloeg het vuur ook over naar het buitenland. Dat de drummer van ‘s werelds grootste metalgroep het achteraf niet hield bij een loos compliment, raakte bekend toen de Noren Metallica met het Zweedse Ghost mochten vergezellen op de WorldWired Tour in de zomer van 2019. Deze tour hield bij ons halt in het Koning Boudewijnstadion. De stadionshows stegen Bokassa niet naar het hoofd, want het uitmuntende tweede album Crimson Riders stelde de groep in het najaar van 2019 op eigen houtje voor in intieme clubs, waaronder Trix Bar. Nu is er de nieuwe single “So Long, Idiots” die alle elementen van een potig rocknummer bevat.

Je hoeft geen kenner te zijn om te beseffen dat wanneer een track opent met een ronkende baslijn, je niet zit te luisteren naar de eerste de beste popnimf. In “So Long, Idiots” ademt Bokassa het beste van veertig jaar hardrockgeschiedenis uit. De teksten gaan over onafhankelijkheid, een nakende revolutie en het grijpen van tweede kansen in het leven. Zowel in de vocalen als in de teksten voel je de geest en attitude van de legendarische frontman van Motörhead, Lemmy Kilmister, rondwaren door de track. Voor de rest is het nummer eigenlijk best commercieel, maar dat bedoelen we in de goede zin van het woord. In de plaats van een soort atmosfeer te willen creëren, schreef Bokassa – waarschijnlijk met het oog op liveoptredens – een meezingbare song die tegelijk ruig en melodieus klinkt. Bokassa zou dus ondertussen ook wel een degelijke plek kunnen versieren op de mainstream festivalpodia of zendtijd krijgen op alternatieve (jongeren)zenders.

Het Noorse Bokassa vindt met “So Long, Idiots!” niet opnieuw het warm water uit, maar brengt daarentegen een fijn hardrocknummer uit dat de luisteraar dwingt om na een paar luisterbeurten het refrein mee te schallen. Ook nu blijven de Noren zonder scrupules trouw aan hun stoner en hardcore-invloeden en zijn we ons ervan bewust dat het mainstreamsucces niet meer zo lang op zich zal laten wachten. Of je Lars Ulrich zijn drumkunsten bij Metalllica nu ondermaats vindt of niet, zijn neus voor talent en commercie liet hem de afgelopen dertig jaar zelden in de steek. Misschien wordt Bokassa dan vanaf nu ook jouw nieuwe favoriete hardrockband!

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Time and Pressure - "Theseus"

Af en toe twintig jaar terugkijken en je heerlijk verkneukelen aan de tijd van toen. Dat moest Time and Pressure gedacht hebben…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Grand Collapse - "Panic Room"

Grand Collapse is een hardcoreband uit Wales die zich niet direct vastpint op één genre. Natuurlijk is er snelheid en energie, maar…
AlbumsRecensies

Psychic Hit – Solutio (★★½): Middelmatige soundtrack voor psychedelische B-film

Na een demo uit 2018 brengt de Amerikaanse hardrock- en proto-metalband Psychic Hit met Solutio hun debuut op de markt. Proto-metal is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.